Η μουσική που σου αρέσει δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου
Τι απέδειξε σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge
Δημοσίευση 2/3/2016 | 00:30

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge, η μουσική που επιλέγετε να ακούσετε αποτελεί μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σας.
Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS One», φαίνεται πως η επιλογή χαλαρής μουσικής, όπως η RnB, η folk και το απαλό rock, γινόταν από συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν σημειώσει υψηλές βαθμολογίες στην κατανόηση, ενώ όσοι ήταν καλοί στην οργάνωση προγράμματος και στην ανάλυση δομών προτιμούσαν μουσικές όπως η punk, η heavy metal και η avant garde jazz.
Στο πείραμα συμμετείχαν 4.000 εθελοντές, οι οποίοι αρχικά διαχωρίστηκαν σε εκείνους που ήταν της κατανόησης και σε εκείνους που ήταν του προγραμματισμού. Στη συνέχεια κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 50 μουσικά κομμάτια διαφόρων ειδών και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα της κατανόησης είχε πιο χαλαρά ακούσματα σε σχέση με την ομάδα προγραμματισμού, που η αγαπημένη της ήταν η έντονη μουσική και απεχθανόταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη μελωδία.
Πιο συγκεκριμένα, αγαπημένα τραγούδια της πρώτης ομάδας ήταν τα «Hallelujah» του Jeff Buckley και το «Come Away With Me» της Norah Jones, ενώ της δεύτερης ομάδας, νούμερο ένα ανακηρύχτηκε το «Enter Sandman» των Metallica. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, David Greenberg, παρόλο που οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά γούστα στη μουσική, οι ίδιοι ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κατανόησης ενός ατόμου, καθώς και ο τρόπος που σκέφτεται, μπορούν να προβλέψουν το μουσικό είδος που προτιμά.
Στην πραγματικότητα, ο διανοητικός τύπος κάποιου μπορεί να αποτελεί καλύτερο μέσο πρόβλεψης του μουσικού γούστου του. Η ιδέα πίσω από τη μελέτη ήταν να βρεθεί με ποιον τρόπο οι άνθρωποι αποφασίζουν ποια τραγούδια αγαπούν και ποια όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως έτσι θα μπορέσουν να βελτιωθούν οι playlists.
Ο Greenberg αναφέρει πως εταιρείες όπως το Spotify και η Apple ξοδεύουν εκατομμύρια για να επιλέξουν τη μουσική που υποτίθεται πως θέλει να ακούσει ο κόσμος. Τέλος, όπως πρόσθεσε και ο καθηγητής Ψυχολογίας Simon Baron-Cohen, ίσως η συγκεκριμένη έρευνα βοηθήσει και στην κατανόηση των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες, όπως αυτοί που πάσχουν από αυτισμό ή έχουν εμμονή με την ταξινόμηση.