Πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην αρχαία Ρώμη «έκλεβε» τα σπίτια από τους ιδιοκτήτες τους
Πανάρχαια τακτική
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/7/2025

Υπάρχουν σπάνιες στιγμές στην επαγγελματική ζωή κάποιου που μπορεί να ενσωματώσει όσα σου δίδαξαν στην παιδική ηλικία στη σημερινή του μάθηση. Τα μαθήματα ιστορίας για την αρχαία Ρώμη, μπορεί να πιστεύμαμε ότι θα ήταν για πάντα άχρηστα, αλλά φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση ήταν αναληθής.
Η ιστορία της πυρόσβεσης στην Αρχαία Ρώμη, για παράδειγμα, είναι λίγο άθλια, αλλά προσφέρει μαθήματα για την κατάσταση της εμπορικής ασφαλιστικής βιομηχανίας σήμερα. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο Μάρκος Λικίνιος Κράσσος (115 - 53 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος στρατηγός που αναφέρεται ως ο «πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρώμη». Σε αυτόν αποδίδεται επίσης η δημιουργία της πρώτης ρωμαϊκής πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Η Ρώμη δεν είχε πυροσβεστική υπηρεσία, οπότε ο Κράσσος σχημάτισε μια ομάδα σκλάβων που έσπευδαν στον τόπο μιας πυρκαγιάς όταν ενεργοποιούνταν συναγερμοί για μια πυρκαγιά σε εξέλιξη. Κατά την άφιξή του, ωστόσο, αυτός και η ομάδα του δεν ξεκινούσαν την κατάσβεση της φωτιάς μέχρι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου να συμφωνήσει να του το πουλήσει σε πολύ μειωμένη τιμή.
Η επιλογή ιδιοκτήτη ήταν σχετικά απλή. Είτε πουλήστε το κτίριό σας με ζημία και θα πάρετε κάτι, είτε αφήστε το να καεί και να μην πάρετε τίποτα.
Το άξεστο επιχειρηματικό μοντέλο πυρόσβεσης του Crassus παρέχει ένα μάθημα σε πολλές εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες και επαγγελματίες κινδύνου, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν διψήφιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο Κράσσος έγινε ιδιοκτήτης ενός μεγάλου μέρους της ρωμαϊκής ακίνητης περιουσίας. Και τι έκανε τα κτίρια αφού τα έπαιρνε; Τα ανακατασκεύαζε και τα ανακαίνιζε και συνήθως τα νοίκιαζε πίσω, στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους!