E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

9 μύθοι και αλήθειες για την μπίρα

Μια ζυθολόγος αντρέπει πολλά

Δημοσίευση 16/6/2015 | 09:56

9 μύθοι και αλήθειες για την μπίρα

Η μπίρα παχαίνει, ενυδατώνει μετά την άθληση, κάνει τα μαλλιά να λάμπουν... Δεκάδες μύθοι κυκλοφορούν για το αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού. Η ζυθολόγος Elisabeth Pierre κατέγραψε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.

1. Η μπίρα παχαίνει
Ψέμα. Σαρώστε τον μύθο ότι η μπίρα φταίει για την μπιροκοιλιά. Η μπίρα δεν παχαίνει. Όταν κάποιος πίνει με μέτρο, φυσικά. «Η μπίρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά που διαθέτουν το ίδιο ποσοστό αλκοόλ, η μπίρα είναι λιγότερο θερμιδική και από το κρασί ακόμα...», εξηγεί η ζυθολόγος κ. Pierre στο γαλλικό περιοδικό Madame Figaro.
«Η μπίρα είναι πιο χορταστική από το νερό και μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Δεν χάνουμε βάρος, αλλά ούτε παίρνουμε κιόλας», προσθέτει. Η μπίρα επίσης δεν φουσκώνει την κοιλιά. Η τροφή που την συνοδεύει φουσκώνει, όπως τα φιστίκια, το ζαμπόν, το κρέας κλπ.

2. Μια μπίρα πίνεται παγωμένη
Αλήθεια και ψέμα. Οι ξανθές μπύρες πίνονται πράγματι παγωμένες, είναι πιο ευχάριστες. Αλλά όσο πιο μαύρη είναι η μπίρα, καλύτερα είναι να πίνεται κρύα, όχι παγωμένη. «Αυτές οι μπίρες έχουν προφίλ πιο αρωματικά και σύνθετα και ο πάγος τις χαλάει. Οι μπίρες από σιτάρι καταναλώνονται δροσερές, όχι παγωμένες», λέει η ζυθολόγος.

3. Η μπίρα ξεδιψάει
Αλήθεια και ψέμα. Μόνο το νερό ξεδιψάει. Αλλά και ορισμένες μπίρες ξεδιψάνε, «με τον όρο να μην περιέχουν πολύ αλκοόλ, ούτε πολύ ζάχαρη», δηλώνει η Pierre.

4. Ακόμη και η μπίρα χωρίς αλκοόλ, έχει αλκοόλ
Αλήθεια, αλλά... εξαρτάται από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Στην πραγματικότητα, μια μπίρα θεωρείται χωρίς αλκοόλ όταν έχει κάτω από 1,2 βαθμούς αλκοόλ. «Στην πραγματικότητα, οι μπίρες χωρίς αλκοόλ περιέχουν κάτω από 0,5%, ενώ όλο και περισσότεροι παραγωγοί φτιάχνουν μπίρα με 0% αλκοόλ».

5. Κάνει καλό μια μπίρα μετά την άθληση
Αλήθεια. Μπίρα μετά το σπορ; Θα έλεγε κανείς ότι είναι ασύμβατα. Ωστόσο, μετά από άθληση, μια μπίρα μπορεί πραγματικά να ξεδιψάσει. «Μελέτες έδειξαν ότι η μπίρα ενυδατώνει πιο γρήγορα το σώμα από ότι το νερό, χάρι στα ορυκτά και στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Πολλοί ποδηλάτες και ποδοσφαιριστές την προτιμούν, αλλά δεν είναι κανόνας. Πίνουν, φυσικά, μπίρες με ελάχιστο αλκοόλ ή καθόλου».

6. Η μπίρα δίνει λάμψη στα μαλλιά
Αλήθεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να βουτήξει το κεφάλι του σε ένα βαρέλι ξανθιάς. «Μπορεί κάποιος να ξεβγάζει τα μαλλιά του από καιρό σε καιρό με μπίρα σιταριού μη παστεριωμένη, από μικρές ζυθοποιίες. Δεν έχει κανένα νόημα να το κάνει κάποιος με εργοστασιακή μπίρα ή με δήθεν σαμπουάν μπίρας. Οι μη παστεριωμένες μπίρες, που έχουν πολύ ζύμη και βιταμίνη Β, κάνουν καλό και στα νύχια και στο δέρμα».

7. Η μπίρα διευκολύνει τον ύπνο
Αλήθεια. Από τον Μεσαίωνα η μπίρα ήταν γνωστή για τις ηρεμιστικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Περιέχει ένα φυτικό ένζυμα που υποβοηθά. Το ανακάλυψε η καλόγρια και βοτανολόγος Hildegarde de Bingen (12ο αιώνα μ.Χ.), το επέκτειναν οι μοναχοί και το πρόσθεσαν στην μπίρα τους.

8. Η μπίρα καταπολεμά την οστεοπόρωση
Αλήθεια. Μια μπιρίτσα για πιο γερά κόκαλα; Ναι. Η μπίρα περιέχει αιθανόλη, η οποία μειώνει την απώλεια μάζας οστών και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

9. Η μπίρα κάνει καλό στα νεφρά
Αλήθεια. Η μπίρα είναι διουρητική και αυτό το ξέρουν όλοι με τα πήγαινε-έλα στην τουαλέτα μόλις καταναλώσουν ένα μόνο ποτήρι. Αυτό και μόνο φτάνει για να απομακρυνθούν οι τοξίνες από το σώμα.
Η Elisabeth Pierre έγραψε το βιβλίο «Οδηγός Μπίρας», εκδόσεις Hachette.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food 30.04.2024
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Η απλή πρωινή συνήθεια που προσθέτει 5 χρόνια ζωής

Body+Mind 30.04.2024
Ένα μικρό, γλυκό μυστικό που βοηθάει στη μακροζωία

Οι καλύτερες και χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών

Body+Mind 30.04.2024
Αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας

Καλεσμένη σε γάμο: Oι χρυσοί κανόνες στο ντύσιμο

Style 30.04.2024
Πέρα από το αυτονόητο, πως δεν φοράς λευκά

3 θεραπευτικές χρήσεις που έχει το μέλι

Body+Mind 30.04.2024
Δεν είναι χρήσιμο μόνο ως τροφή

Πού ακριβώς μας βοηθούν οι μάσκες ύπνου;

Body+Mind 30.04.2024
Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ματιών ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας;

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food Χτες
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind Χτες
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind Χτες
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Προχτές
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι