E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σουβλάκια εισαγόμενα: Από πού προέρχεται το κρέας που τρώμε

Πόσο κοστίζει το εθνικό μας φαγητό

Δημοσίευση 23/3/2015 | 00:00

Σουβλάκια εισαγόμενα: Από πού προέρχεται το κρέας που τρώμε

Μπορεί πολλοί να θεωρούν το σουβλάκι ως το εθνικό μας φαγητό, όμως στην πραγματικότητα το κρέας που τρώμε μόνο ελληνικό δεν είναι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η πρώτη ύλη για τα σουβλάκια προέρχεται από τρεις βασικούς παραγωγούς, με έδρα τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 300.000 τόνους χοιρινό, από τους οποίους οι 190.000 είναι εισαγόμενοι.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μόνο το 2013, οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν στα 1.110.000.000 ευρώ και σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και το 2014.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου, ας το δούμε συγκριτικά με ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας, τα ψάρια. Κάθε χρόνο η Ελλάδα κάνει εξαγωγές αξίας 420 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές λαδιού κυμαίνονται από 250 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας.

Βασικοί προμηθευτές της Ελλάδας είναι η δανέζικη Danish Crown, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία και δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινού, η ολλανδική Vion, βασικός προμηθευτής της ολλανδικής και γερμανικής αγοράς, όπου διαθέτει μονάδα παραγωγής και η γερμανική Tonnies, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Γερμανία, που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση και ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα Schalke.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Το Βήμα», το έλλειμμα αυτάρκειας της χώρας μας σε κόκκινο κρέας είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στον εσωτερικό καταμερισμό της παραγωγής της ΕΟΚ οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ανέλαβαν την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι χώρες του Νότου την παραγωγή ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.

Το 1980, πριν μπούμε στην ΕΟΚ, η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο κρέας το 66% και σήμερα είναι στο 63% και 13% αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση, αφού η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η εμφάνιση που θα θυμόμαστε από το φετινό Wimbledon – Και δεν είναι της Kate Middleton!

Style 16.07.2025
Το πιο boho look του φετινού Wimbledon ήρθε από την Sienna Miller

Καλοκαίρι στις Κάτω Χώρες: Πόλεις και χωριά παραμυθένια που πρέπει να επισκεφτείς

Ταξίδια 16.07.2025
Αν θες διακοπές που να σε ξεκουράσουν και να σε εμπνεύσουν, αυτές οι πόλεις και χωριά είναι το ιδανικό σκηνικό για να γράψεις το δικό σου καλοκαιρινό παραμύθι

Πού να φας φρέσκο ψάρι στην Αθήνα χωρίς να φύγεις για νησί

Eat + Drink 16.07.2025
Τρεις προτάσεις για ψαροφαγία στην καρδιά της Αθήνας

Πώς να αναγνωρίσετε αν είχατε «σιωπηλό εγκεφαλικό» χωρίς να το ξέρετε

Body+Mind 16.07.2025
Τι ακριβώς είναι, πόσο συχνό είναι, ποια σημάδια πρέπει να προσέξετε και πώς να προλάβετε τα χειρότερα

Ψάχνεις το ιδανικό after sun; Βρήκαμε τα 5 καλύτερα που καταπραΰνουν, ενυδατώνουν και μυρίζουν υπέροχα!

Style Χτες
Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάλε το after sun σου στο ψυγείο πριν τη χρήση!

Το νησί που απαγορεύονται οι άντρες

Ταξίδια Χτες
Μια θηλυκή ουτοπία στη μέση της Βαλτικής

Αυτή είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα – Και ετοιμάζεται σε 10 λεπτά!

Food Χτες
Δροσερή, χορταστική και πανεύκολη: η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα που θα σε σώσει τα ζεστά μεσημέρια

Κρυμμένα πετράδια της Ηπείρου ‑ Τα γεφύρια που δε θα βρεις στο GPS

Ταξίδια Χτες
Μια πέτρινη διαδρομή σε γεφύρια-θαύματα που αντέχουν στον χρόνο

Οι συνήθειες που σκοτώνουν τον μεταβολισμό σου

Body+Mind Χτες
Δες ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες