E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο Κεντάκι απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία ‑ Και τότε υπέροχα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν

Και ξαφνικά άλλαξαν όλα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/10/2025 | 00:07

Στο Κεντάκι απαγορεύτηκαν τα κινητά στα σχολεία ‑ Και τότε υπέροχα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν
freepik

Οι μαθητές στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών αφήνουν τα κινητά τους και επιστρέφουν στα… βιβλία, καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία εφαρμόζουν απαγόρευση χρήσης κινητών μέσα στις αίθουσες.

Η αλλαγή αυτή φαίνεται να φέρνει απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα: οι βιβλιοθήκες γεμίζουν ξανά ζωή, και οι μαθητές ανακαλύπτουν τη χαρά του διαβάσματος.

Στην περιοχή του Jefferson County, τη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια του Κεντάκι με σχεδόν 97.000 μαθητές, οι βιβλιοθηκονόμοι αναφέρουν εντυπωσιακή αύξηση στον δανεισμό βιβλίων. Στο Λύκειο Ballard του Λούισβιλ, όπου μόνο το 31% των μαθητών πληροί τα πρότυπα αναγνωστικής επάρκειας της πολιτείας, ο αριθμός των βιβλίων που δανείστηκαν τον Αύγουστο έφτασε τα 891 – μια αύξηση 67% σε σχέση με πέρυσι.

Η βιβλιοθηκονόμος Στέφανι Κόναντ, με εμπειρία δύο δεκαετιών, εξηγεί πως το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο. «Περιμέναμε άνοδο στους δανεισμούς μετά την απαγόρευση, οπότε προετοιμαστήκαμε κατάλληλα. Θέλαμε οι μαθητές να έχουν πάντα κάτι να κάνουν, ώστε να μην καταφεύγουν στα τηλέφωνά τους», αναφέρει. Τα πιο δημοφιλή είδη αυτή την περίοδο είναι τα μυστήρια, τα θρίλερ και τα βιβλία τρόμου.

Στο ίδιο σχολείο, κάποιοι μαθητές διαβάζουν για να αποφύγουν τις ποινές, ενώ άλλοι δείχνουν να ξαναβρίσκουν την αγάπη τους για το διάβασμα. «Οργανώσαμε επισκέψεις στη βιβλιοθήκη ανά δύο ή τρεις εβδομάδες, ώστε να διατηρηθεί το ενδιαφέρον», λέει η Κόναντ. Παράλληλα, πραγματοποιούνται “book talks” και θεματικές εκθέσεις βιβλίων, με τίτλους που ενθουσιάζουν τους εφήβους.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε ένα σχολείο. Στο Pleasure Ridge Park High School οι μαθητές δανείστηκαν πάνω από 1.200 βιβλία μέσα στις πρώτες 17 ημέρες της σχολικής χρονιάς – σχεδόν τα μισά από ολόκληρη την περσινή χρονιά. Παρόμοιες αυξήσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σχολεία, με τα νούμερα να διπλασιάζονται.

Η απαγόρευση χρήσης κινητών ισχύει πλέον σε 35 πολιτείες των ΗΠΑ, με το Κεντάκι να υιοθετεί τον νόμο στα τέλη Ιουνίου. Υποστηρικτές του μέτρου τονίζουν πως οι μαθητές είναι πλέον πιο συγκεντρωμένοι, πιο ήρεμοι και πιο κοινωνικοί. Αντίθετα, ορισμένοι γονείς εκφράζουν ανησυχία για το πώς τα παιδιά τους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παρά τις αντιδράσεις, τα δεδομένα δείχνουν πως η «επιστροφή στα βιβλία» έχει ξεκινήσει δυναμικά. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Κόναντ: «Τα κινητά μάς έκλεβαν χρόνο και προσοχή. Τώρα, με την απαγόρευση, βλέπουμε τα παιδιά να διαβάζουν ξανά — και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Ιστορικά 17.11.2025
Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αρρωσταίνεις και… πληρώνεσαι για 2 χρόνια χωρίς να δουλεύεις; Σε αυτή τη χώρα γίνεται!

Νέα Εποχή 17.11.2025
Η χώρα όπου η αρρώστια δε σε ρίχνει οικονομικά: το εργασιακό σύστημα που μοιάζει… απίστευτο

Ο πάστορας των εκατομμυρίων: TikToker που ξεμπροστιάζει τις αμερικανικές εκκλησίες

Stories 17.11.2025
Εκατομμύρια σε βίλες και αμάξια, καμία βοήθεια για ένα μωρό που πεινούσε

Σλοβακία: Ο νόμος που εξόργισε ποδηλάτες, μαμάδες και το ίντερνετ

Stories 17.11.2025
Γιατί απαγορεύουν να κινείσαι πιο γρήγορα από… περπάτημα

Η τραγουδίστρια που έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της όταν τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο

Ιστορικά 17.11.2025
Παρακολούθησε τα γεγονότα από το μπαλκόνι της

Μπορεί η ιστορία του Φρανκεστάιν να γίνει πραγματικότητα;

Σινεμά Χτες
Με αφορμή την πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα dating apps

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνολογία του έρωτα αναζητά καινοτομίες

Ο θρύλος της ιερής ελιάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη

Ιστορικά Χτες
Μια ρομαντική ιστορία που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε