Η αλλαγή στη διατροφή που προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη και καρδιοπάθειες
Το κορυφαίο διατροφικό μοντέλο που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπαθειών
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/8/2025 | 00:09

Μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές μας επιλογές στο πιάτο μπορεί να κάνει τη διαφορά: να περιορίσει τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων και να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια υγείας.
Η διατροφή αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πρόληψη ασθενειών. Το ερώτημα που παραμένει είναι: ποια είναι η πιο αποτελεσματική;
Σύμφωνα με μια νέα, μεγάλης κλίμακας διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, η απάντηση βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή βασισμένη κυρίως σε φυτικές επιλογές συνδέεται με σημαντική μείωση του κινδύνου πολυνοσηρότητας.
Με τον όρο «πολυνοσηρότητα» περιγράφεται η ταυτόχρονη εμφάνιση δύο ή περισσότερων από τις εξής παθήσεις:
- καρκίνος
- καρδιαγγειακά νοσήματα
- διαβήτης τύπου 2
Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 37 έως 70 ετών, από έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο και το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας.