Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κλείνεις το κινητό σου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/7/2025 | 15:07

Η συνεχής έκθεση σε οθόνες, είτε πρόκειται για κινητό, υπολογιστή ή τηλεόραση — κρατά τον εγκέφαλό μας σε διαρκή εγρήγορση.
Ειδοποιήσεις, γρήγορες εικόνες, ήχος και πληθώρα πληροφοριών ενεργοποιούν συνεχώς το νευρικό μας σύστημα, προκαλώντας κόπωση, διάσπαση προσοχής και, σε πολλές περιπτώσεις, άγχος. Όταν επιλέγουμε να «κλείσουμε» για λίγο τις οθόνες, δίνουμε στον εγκέφαλο την ευκαιρία να αποφορτιστεί και να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη, φυσική λειτουργία.
Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μερικές ώρες μακριά από την τεχνολογία βελτιώνουν τη συγκέντρωση, τη διάθεση και την ικανότητα επεξεργασίας σκέψεων. Ο εγκέφαλος παύει να «καίγεται» από συνεχείς εναλλαγές και επανασυνδέεται με τον εξωτερικό κόσμο: τον ήχο των φύλλων, μια αληθινή κουβέντα, το βάδισμα σε ένα φυσικό τοπίο. Αυτές οι στιγμές «ηρεμίας» λειτουργούν σαν μικρές επανεκκινήσεις, όπου το μυαλό επανέρχεται στο παρόν, χωρίς την πίεση του άμεσου ερεθίσματος.
pexels
Το να κάνουμε συνειδητά μικρά διαλείμματα από τις οθόνες – ακόμα και για δύο ώρες την ημέρα – μπορεί να έχει μεγάλο όφελος για τη νοητική και ψυχική μας υγεία. Δεν χρειάζεται να φύγουμε μακριά ή να απομονωθούμε: αρκεί να κλείσουμε το κινητό, να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να περπατήσουμε χωρίς μουσική ή να φάμε χωρίς να χαζεύουμε οθόνες. Αυτές οι στιγμές «σιωπής» είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εγκέφαλό μας μέσα στο χάος της καθημερινότητας.