E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 25/4/2024 | 10:15

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές
Facebook: 72H Artisanal Bakery

Είναι κάποιες μυρωδιές που μας συντροφεύουν για μια ζωή, όπως αυτή της βροχής ή του καφέ, για τους περισσότερους όμως σίγουρα συγκλονιστική και αξέχαστη είναι και αυτή του φρεσκοψημένου ψωμιού!

Ο φούρνος για πολλούς από εμάς δεν είναι μια απλή καθημερινή συνήθεια, αλλά μια ιστορία που συνδέεται με την ελληνική κουλτούρα και τις συνήθειες, τις γευστικές προτιμήσεις αλλά και την παράδοση, την υψηλή ζαχαροπλαστική αλλά και τις διατροφικές ιδιαιτερότητες.

Η τέχνη της αρτοποιίας, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες σε φάση παρακμής και πολλοί αρτοποιοί αφέθηκαν στην ευκολία των έτοιμων μειγμάτων, των πρόσθετων και των συντηρητικών. Η γεύση και η θρεπτική αξία πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντάς μας ως καταναλωτές να ψάχνουμε «με το κιάλι» τους καλούς φούρνους.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα φαίνεται σιγά - σιγά να αλλάζουν. Κοντά στους παλιούς καλούς φουρνάρηδες που επιμένουν ποιοτικά και κρατούν ψηλά την τέχνη τους, εμφανίζονται φούρνοι νέας γενιάς που έχουν τόσο την τεχνογνωσία όσο και την όρεξη να αναζητήσουν την πρώτη ύλη που αξίζει.

Ποια είναι τα νέα bakeries της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς;

Jesus Crust

Εκτός από το ταλέντο στα λογοπαίγνια, αυτός φούρνος στο Ψυχικό ταλέντο έχει και στα αρτοσκευάσματα. Με αμέτρητες επιλογές σε ψωμί όπως κλασικό λευκό, μαύρο ολικής άλεσης, χαρουπόψωμο, porridge με χυλό βρώμης, Danish πολύσπορο και με λίγο αλεύρι σίκαλης, ό,τι και να φας ένα Jesus, θα το πεις! Υμνώντας τη θεϊκή κρούστα, με τα ψωμιά να τυλίγονται σαν τα δώρα των μάγων, δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις όλα, με την… ευλάβεια που τους αξίζει. 

Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό 154 51

 

Neropistolo

Το ιδιαίτερο όνομά του, είναι δανεισμένο από ένα παιδικό παιχνίδι και συνδέεται με το νερό, άρα και με τα ζυμάρια! Όσα ψήνονται σε αυτό το φούρνο είναι συνδυασμός από εγχώριες πρώτες ύλες με τη γαλλική και τη σκανδιναβική φιλοσοφία στα φουρνίσματα. Τι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: σίγουρα το κλασικό κρουασάν βουτύρου αλλά και το vanilla bun που είναι ιδανικά για όλες τις ώρες. Επίσης, θα βρεις πολλά είδη βιενουαζερί, φοκάτσιες και σάντουιτς που κλείνονται σε ψωμιά αργής ωρίμανσης, πως το ALT, δηλαδή ένα διαφορετικό BLT με χοιρινό απάκι, ντομάτα, μαρούλι και μια aioli μαϊντανού.

Βουλής 35, Αθήνα 105 57

 

La Linda

Πίσω στο 2011, η Isabella Aquilina ανοίγει το αρτοποιείο της στην Punta del Este της Ουρουγουάης, και αρχίζει να χτίζει τη φήμη του με τις empanadas αλλά και λιχουδιές με dulce de leche. Από τη Νότια Αμερική, το βραβευμένο La Linda μόλις εμφανίστηκε στα νότια της Αθήνας, στη Γλυφάδα συγκεκριμένα και διαθέτει μια μεγάλη εξωτερική αυλή και μια τεράστια ανοιχτή κουζίνα με παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, από τα οποία μπορείς να παρακολουθήσεις τους ζαχαροπλάστες εν δράσει.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η ίδια η ιδρύτρια, η Isabella Aquilina και μαζί της είναι ο φούρναρης δεύτερης γενιάς Ηλίας Κουραχάνης, ο οποίος, αξιοποιεί όσα έμαθε δίπλα στον πατέρα του και τα παντρεύει με τις σπεσιαλιτέ της Ουρουγουάης, γι’ αυτό και σε αυτόν τον νέο φούρνο θα βρεις empanadas κλασικά, που είναι και η σπεσιαλιτέ τους, αλλά και empanadas σαν σπανακόπιτα. Το brunch μενού του La Linda και το βραδινό που θα έρθει περιλαμβάνουν πιάτα από την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, αλλά δε θα λείπουν και οι λιβανέζικες πινελιές.

Τι να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: Προζυμένια ψωμιά, bizcochos (οι γλυκιές μπουκιές της Ουρουγουάης γεμισμένες με dulce de leche, τυρί ή custard cream), κλασικά κρουασάν βουτύρου και pain au chocolat, ρολά κανέλας και τάρτες φρούτων.

Κύπρου 13, Γλυφάδα 166 75

 

72H Artisanal Bakery

Πρόκειται για έναν πειραματικό φούρνο νέας γενιάς με αρτοποιήματα που παράγονται από ζύμες αργής ωρίμανσης, 72 ωρών για την ακρίβεια. Μετά την επιτυχημένη πορεία στη Θεσσαλονίκη, το 72H κάνει το βήμα στην baking σκηνή της Αθήνας, στεγαζόμενο στο ERGON Bakehouse Athens, στο νεοκλασικό κτίριο επί της Μητροπόλεως γωνία με Πατρώου που συνδυάζει δεξιοτεχνικά εστίαση και διαμονή, γεφυρώνοντας την τέχνη της αρτοποιίας με μια εμπνευσμένη εμπειρία διαμονής.

Στη βιτρίνα του 72Η θα βρεις ψωμιά σε παραλλαγές, όπως το κλασικό 100% προζυμένιο καρβέλι με μάραθο και κουρκουμά, πολύσπορο μελιού με σοκολάτα ή σε μορφή ρουστίκ μπαγκέτας, ενώ λίγο πιο δίπλα εμφανίζονται μεγάλες λαμαρίνες με babka, κρουασάν βουτύρου, cardamom buns, φοκάτσια με διαφορετικά toppings, μπριός με κρέμα φιστίκι, φυλλοποιημένο τσουρέκι που λιώνει στο στόμα κ.ά.

Ακόμα και κάθε μέρα να περνάς από εκεί, πάντα θα βρίσκεις κάτι διαφορετικό να δοκιμάσεις, αφού προκύπτουν συνταγές ημέρας όπως φοκάτσια με χοιρινό λεμονάτο (!) που πετύχαμε μέσα στην εβδομάδα.

Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Σύνταγμα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι θα δούμε αυτό το ΣΚ στο Horrorant Film Festival

Exodos 27.04.2024
Το 9ο Horrorant Film Festival φτάνει σιγά-σιγά προς το τέλος του

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

Ανακοίνωση προβολών Horrorant Film Festival 2024!

Σινεμά Προχτές
ΕΛΙΖΕαπό 18/04 έως 28/047

Πού θα φας πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 23.04.2024
Υπάρχουν επιλογές για κεράσματα την περίοδο της Σαρακοστής κι όχι μόνο

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Eat + Drink 17.04.2024
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Μικροσκοπικά ουζερί για θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 16.04.2024
Ζέστη, ήλιος και διάθεση για εξόδους!

7 εναλλακτικά εστιατόρια για ένα ρομαντικό ραντεβού

Eat + Drink 12.04.2024
Επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις το τέλειο μέρος για ραντεβού, σου βρήκαμε εμείς τα καλύτερα!

Η γειτονιά της Αθήνας που αποθεώνουν τα ξένα περιοδικά

Urban 11.04.2024
Συνδυάζει αβίαστα τη διαχρονική κομψότητα με τη σύγχρονη αίσθηση

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Urban 09.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04