Πώς να ξεχωρίσεις τις καλές ντομάτες – Ο απόλυτος οδηγός
Eίτε τις παίρνεις από λαϊκή, μανάβικο ή super market
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/7/2025 | 00:42

Yπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεχωρίσεις τις καλές ντομάτες – είτε τις παίρνεις από λαϊκή, μανάβικο ή super market, και παρακάτω θα τους μάθεις!
Αν αγοράζεις από λαϊκή ή ντόπιο παραγωγό, ρώτα πότε μαζεύτηκαν. Οι ντομάτες που ωρίμασαν στο φυτό έχουν πολύ ανώτερη γεύση από αυτές που ωρίμασαν σε αποθήκη.
1.
Μύρισε τη ντομάτα στο κοτσάνι (το πάνω μέρος). Οι καλές, ώριμες ντομάτες έχουν έντονο, γλυκό, φρουτώδες άρωμα. Αν δεν μυρίζουν τίποτα, πιθανόν είναι άγουρες ή από θερμοκήπιο.
2.Πρέπει να είναι σφιχτές αλλά όχι πέτρα. Αν είναι πολύ μαλακές, μάλλον έχουν παραωριμάσει. Αν είναι υπερβολικά σκληρές, είναι άγουρες.
3.Μια καλή ντομάτα είναι βαριά για το μέγεθός της – δείγμα ότι έχει πολλά υγρά και δεν είναι "άδεια".
4.Ομοιόμορφο, ζωηρό κόκκινο (ή ανάλογα την ποικιλία). Απόφυγε ντομάτες με πρασινάδες γύρω από το κοτσάνι ή με άτονο χρώμα.
5.Πρέπει να είναι λεία, χωρίς ρυτίδες, στίγματα ή σκασίματα. Οι ρυτίδες και τα σκασίματα δείχνουν υπερωρίμανση ή κακή αποθήκευση.
6.Αν ψάχνεις για σαλάτα: ντομάτες κρητικές ή "βελανίδια" (καλή ισορροπία γλυκού/όξινου).
Για σάλτσα: πομοντόρια ή βιομηχανικές, πιο σαρκώδεις και με λιγότερα υγρά.
Αν βρεις ντομάτες με μικρές ρωγμές γύρω από το κοτσάνι σε ντόπιες ποικιλίες, μην τις απορρίψεις – μπορεί να είναι γεμάτες γεύση!