Ποια επιφάνεια κοπής είναι καλύτερη: Η ξύλινη ή η πλαστική;
Η ερώτηση «πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής;» έχει ανάψει πολλές κουζινικές κόντρες!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 1/7/2025 | 01:25

Αν έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά σε μια στοίβα κομμένα λαχανικά και αναρωτήθηκες αν η επιφάνεια κοπής σου είναι η σωστή, δεν είσαι μόνος.Ιδού τα υπέρ και τα κατά για να διαλέξεις ό,τι σου ταιριάζει, αλλά πρόσεξε.
Η επιλογή ανάμεσα σε ξύλινη και πλαστική επιφάνεια κοπής έχει διχάσει επαγγελματίες σεφ και σπιτικούς μάγειρες. Η ξύλινη επιφάνεια είναι φιλική προς τα μαχαίρια, δεν χαλάει τις λεπίδες και χαρίζει μια φυσική, ζεστή αίσθηση στον πάγκο.
Πέρα από την αισθητική, όμως, έχει και επιστημονική υποστήριξη: έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E. coli, δεν επιβιώνουν εύκολα πάνω στο ξύλο. Αντίθετα, «παγιδεύονται» στις ίνες και σταματούν να μεταδίδονται, μελέτες να δείχνουν ότι πάνω από 99% των βακτηρίων πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.
Από την άλλη, η πλαστική επιφάνεια είναι πιο πρακτική στην καθημερινότητα. Πλένεται εύκολα, ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλές θερμοκρασίες νερού όπου 'καίει' τα μικρόβια, και θεωρείται πιο ασφαλής για ωμά κρέατα και ψάρια, καθώς δεν απορροφά υγρά και οσμές. Ωστόσο, με τη χρήση, αρχίζει να γεμίζει χαρακιές όπου τα βακτήρια μπορούν να κρυφτούν και να επιβιώσουν, κάτι που δυσκολεύει τον πλήρη καθαρισμό. Σε αντίθεση με το ξύλο, το πλαστικό δεν έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, και χωρίς τακτική αντικατάσταση μπορεί να γίνει εστία μικροβίων.
Δεν έχει σημασία αν η επιφάνεια κοπής είναι ξύλινη ή πλαστική – όλες συγκρατούν μικρόβια. Γι’ αυτό, καλύτερα να τις πλένεις κάθε φορά πριν τις χρησιμοποιήσεις με ζεστό νερό και σαπούνι, να τις ξεπλένεις καλά και να τις στεγνώνεις σχολαστικά.
Μην κόβεις όλα τα τρόφιμα στην ίδια επιφάνεια. Χρησιμοποίησε ξεχωριστή για το ωμό κρέας και τα πουλερικά, άλλη για φρούτα και λαχανικά και διαφορετική για ψωμί. Ιδανικά, πρέπει να έχεις τουλάχιστον τρεις διαφορετικές επιφάνειες στο ντουλάπι σου.
Μην ξεχνάς!
Αν η επιφάνεια κοπής αρχίσει να γεμίζει χαρακιές, ρωγμές ή σπασίματα από τα μαχαίρια, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσεις με καινούρια.
Μετά από κάθε χρήση, τρίψε την επιφάνεια κοπής με λευκό ξύδι χωρίς να το αραιώσεις. Το ξίδι λειτουργεί σαν φυσικό απολυμαντικό και εξουδετερώνει ακόμα και βακτήρια όπως το e-coli.
Απέφυγε να μουλιάζεις το ξύλο κοπής ή να το βάζεις στο πλυντήριο πιάτων, γιατί μπορεί να παραμορφωθεί και να γεμίσει ρωγμές.