E-Daily

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

11/6/2025 | 13:32

collage

Αν έχεις περάσει τα πρώτα -άντα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιος φίλος σου, η μάνα σου ή ένας μπαρμπάς με αποθέματα σοφίας να σου έχει πει: «Εμείς παλιά τρώγαμε απ’ όλα και δεν παθαίναμε τίποτα». Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να βγάζουμε το ψωμί απ’ το φούρνο και να ζυμώνουμε κάθε μέρα, αλλά λίγη «επιστροφή στα βασικά» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει σημαντικά. Τότε κυριαρχούσαν τα σπιτικά και λιγότερο επεξεργασμένα γεύματα, ενώ σήμερα παρατηρείται στροφή προς τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως λόγω ευκολίας και χρόνου. Η μείωση του μαγειρέματος στο σπίτι και η αύξηση κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού έχουν οδηγήσει σε αύξηση προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και υπέρταση.

Σε πολλές χώρες, μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από τέτοια τρόφιμα, με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν το 50%. Η επιστροφή σε πιο παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των ‘80s, με φυσικά και σπιτικά γεύματα, υγιεινά σνακ και σωματική άσκηση, μπορεί να αποτελέσει λύση για τη βελτίωση της υγείας.

Το φαγητό τότε ήταν πιο “καθαρό” – και δεν εννοούμε οργανωμένο

Το 1980, η γιαγιά σου ήξερε τι έτρωγε, όχι επειδή είχε διαβάσει ετικέτες, αλλά επειδή το είχε φυτέψει η ίδια. Τα λαχανικά έρχονταν από τον κήπο, το κοτόπουλο έκανε cardio στην αυλή και το ψωμί μύριζε προζύμι, όχι E330.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell (2014), οι δίαιτες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 περιείχαν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και συντηρητικά, και περισσότερα φρέσκα προϊόντα. Οι οικογένειες έτρωγαν στο σπίτι, μαγείρευαν πιο συχνά και οι επιλογές φαγητού ήταν πιο περιορισμένες, άρα και πιο απλές.

Δεν υπήρχαν "light" προϊόντα – μόνο το φως του ψυγείου

Η έννοια "zero sugar" ή "χωρίς γλουτένη" δεν υπήρχε. Έτρωγες το γιαούρτι το πλήρες, το παγωτό κανονικό και το βούτυρο από αγελάδα με όνομα. Δεν είχαν ενοχοποιηθεί ακόμη τα λιπαρά – αυτά ήρθαν πιο μετά, μαζί με τη μανία για "χαμηλό σε λιπαρά" που, σύμφωνα με πολλές έρευνες, δεν βοήθησε και πολύ στη μείωση της παχυσαρκίας.

Μια ανάλυση του British Medical Journal (2015) έδειξε ότι τα “low-fat” προϊόντα των δεκαετιών του ’90 και 2000 συχνά περιείχαν περισσότερη ζάχαρη για να αντισταθμίσουν τη γεύση, κάτι που τελικά μπορεί να έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα “σνακ” ήταν ψωμί με λάδι – όχι μπάρες πρωτεΐνης με γεύση cookie dough

Το 1985 δεν υπήρχαν energy balls. Υπήρχε όμως μια φέτα ψωμί με λάδι και ρίγανη. Ή στην καλύτερη περίπτωση, μια "τυρόπιτα φούρνου" που μπορούσε να σε κρατήσει ως το μεσημέρι χωρίς να σε οδηγήσει σε ενοχές.

Οι μερίδες ήταν μικρότερες – και το “έφαγα πολύ” σήμαινε όντως πολύ

Σύμφωνα με στοιχεία από τον USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ), από το 1980 μέχρι σήμερα, οι μερίδες έχουν αυξηθεί κατά 20% έως 40%, ανάλογα με την κατηγορία φαγητού. Το fast food έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, τα αναψυκτικά έγιναν… κουβάδες.

Η ζωή μας είχε πιο πολύ κίνηση – κυριολεκτικά

Μπορεί το aerobic της Τζέιν Φόντα να ήταν λίγο cringe, αλλά η φυσική δραστηριότητα ήταν περισσότερο μέρος της καθημερινότητας. Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα πόδια. Δεν υπήρχαν delivery apps, ούτε κάναμε hαte scroll στο κινητό μετά το φαγητό. Οι άνθρωποι έπαιζαν, περπατούσαν, δούλευαν σε πιο "κινητικές" δουλειές και γενικά έκαιγαν θερμίδες με πιο φυσικό τρόπο.

Τι λέει η επιστήμη;

Μια μελέτη του National Institutes of Health (NIH) το 2019 έδειξε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (που σήμερα καταναλώνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες) συνδέονται με αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, αυξημένο βάρος και μειωμένο κορεσμό.

Άρα ναι, η διατροφή του ’80 μπορεί να ήταν απλή, αλλά λειτουργούσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια Μουσεία ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους μη Ευρωπαίους;

Stories 13.06.2025
Θες να δεις τη Μόνα Λίζα; Αν δεν είσαι Ευρωπαίος, θα το πληρώσεις χρυσάφι

Το άδοξο τέλος της... αυτοκρατορίας του πιο διάσημου TikToker του κόσμου που απελάθηκε

Stories 13.06.2025
Ο Khaby Lame, ο πιο δημοφιλής TikToker στον κόσμο, αναγκάστηκε να φύγει από τις ΗΠΑ

Κρέμασμα από τον λαιμό: Η επικίνδυνη τάση για καλύτερο ύπνο

Stories 13.06.2025
Μέχρι που θα φτάνατε για να κοιμάστε πιο εύκολα;

Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για το νέο φορμάτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που ξεκινά στις 14 Ιουνίου;

Αθλητισμός 13.06.2025
Για πρώτη φορά με μορφή όπως αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί χωρίς προσωπικό και με ελεύθερη πληρωμή, βασιζόμενο αποκλειστικά στην τιμιότητα

Νέα Εποχή Χτες
Δείτε το βίντεο που αποκαλύπτει την απίστευτη φιλοσοφία πίσω από το πιο ιδιαίτερο καφενείο της χώρας!

Η Ελλάδα μπαίνει σε εποχή «καύσωνα χωρίς τέλος»

Περιβάλλον Χτες
Νέα μελέτη προειδοποιεί για έντονη θερμική καταπόνηση

Γιατί ο ισλαμισμός κερδίζει έδαφος: Τι αλλάζει στο παγκόσμιο θρησκευτικό τοπίο

Stories Χτες
Παρότι ο Χριστιανισμός παραμένει η κυρίαρχη θρησκεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Ατιτλον finale: Όσα μάθαμε για την παράσταση από τη δημιουργό της

Πρόσωπα Προχτές
Η Αντωνία Οικονόμου μάς οδηγεί στο λευκό καμβά του “ΑΤΙΤΛΟΝ finale” και αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την πιο προσωπική της δημιουργία

Η μαγική σεζόν του Παυλίδη στην Πορτογαλία! Στην καλύτερη εντεκάδα, τα γκολ και οι ασίστ!

Αθλητισμός Προχτές
Ο Έλληνας φορ της Μπενφίκα με 19+7 σε 34 ματς στη Liga Portugal συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία εντεκάδα

Η Νορβηγία εγκαινιάζει την επόμενη καινοτομία στην τεχνολογία και μας αφορά όλους

Νέα Εποχή Προχτές
Επαγωγική φόρτιση πάνω στον δρόμο: Η τεχνολογία που μειώνει δραστικά τις στάσεις φόρτισης