Τα μυστικά του Μονακό στο φως: Σκάνδαλο εκατομμυρίων κλονίζει τον πρίγκιπα Αλβέρτο
Μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο από σειρά μυστηρίου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 27/5/2025 | 14:32

Μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο από σειρά μυστηρίου έχει ξεσπάσει στο Μονακό, φέρνοντας στο προσκήνιο μια πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης μέσα στο ίδιο το παλάτι.
Ο Κλοντ Παλμέρο, πρώην στενός συνεργάτης και διαχειριστής των οικονομικών του Πρίγκιπα Αλβέρτου, κατηγορείται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, ανάμεσά τους και για ξέπλυμα χρήματος, ψευδογραφίες και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
Ο Παλμέρο, με θητεία σε τραπεζικούς και λογιστικούς κύκλους, διαχειριζόταν για χρόνια την προσωπική περιουσία του πρίγκιπα. Το 2023, όμως, μια διαρροή εγγράφων φανέρωσε σκοτεινές κινήσεις και οδήγησε στην αποπομπή του. Οι αποκαλύψεις ήταν σοκαριστικές: από πολυτελή προσωπικά έξοδα του Αλβέρτου που καλύπτονταν από τα «μαύρα» ταμεία, μέχρι επενδύσεις με συμμετοχή της πριγκιπικής οικογένειας στις οποίες ο Παλμέρο διατηρούσε προσωπικά ποσοστά χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Ανάμεσα στις πιο ανησυχητικές κατηγορίες, εντοπίζονται και αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού – ακόμη και drones
Ανάμεσα στις πιο ανησυχητικές κατηγορίες, εντοπίζονται και αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού – ακόμη και drones – που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για παρακολουθήσεις ατόμων που σχετίζονταν με τις διαρροές. Η συνολική διαχείριση που φέρεται να είχε ο Παλμέρο αγγίζει τα 180 εκατομμύρια δολάρια, μέσω εταιρειών που ελέγχονταν από τον ίδιο.
Μετά την απόλυσή του, το παλάτι ξεκίνησε εσωτερικούς ελέγχους και κινήσεις για ανάκτηση του ελέγχου της περιουσίας του πρίγκιπα. Ανοιχτήκαμε θησαυροφυλάκια, εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία σε Ελβετία και Παναμά, και σε συμφωνία με τον Παλμέρο καταβλήθηκε το ποσό των 3,2 εκατ. δολαρίων για να επιτευχθεί εξωδικαστικός διακανονισμός. Παρ’ όλα αυτά, ο Παλμέρο συνεχίζει τη νομική του μάχη, έχοντας προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος, που βρίσκεται στον θρόνο από το 2005, προσπάθησε να διαχειριστεί την κρίση με δηλώσεις περί «απόλυτης διαφάνειας» και ενίσχυσης της διακυβέρνησης του θεσμού. Ωστόσο, εύλογα γεννάται το ερώτημα: πώς γίνεται ο ίδιος ο ηγέτης να μην είχε εικόνα για την οικονομική του διαχείριση;
Το σκάνδαλο έχει απογυμνώσει το Μονακό από το λαμπερό του περιτύλιγμα, αναδεικνύοντας σκοτεινές πτυχές μιας χώρας που συχνά αντιμετωπίζεται ως καταφύγιο των υπερπλούσιων και των μυστικών τους. Όπως είχε γράψει κάποτε ο Σόμερσετ Μωμ, «το Μονακό είναι ένα ηλιόλουστο μέρος για σκοτεινούς ανθρώπους» — και τώρα, τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με μια δίκη που δεν αφορά μόνο την οικονομική ηθική, αλλά και την ίδια τη φήμη ενός βασιλείου φτιαγμένου από μύθους και χρυσόσκονη.