Τι είναι η χρηματική δυσμορφία που αντιμετωπίζει η νέα γενιά
Περίπου 4 στους 10 νέους της Γενιάς Ζ έχουν δηλώσει πως έχουν φτάσει να χρεωθούν, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν μια εικόνα «λαμπερής ζωής» στα social media.
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/5/2025 | 00:17

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας – άλλοτε βοηθητικά, άλλοτε ψυχοφθόρα.
Ένας από τους πιο τοξικούς τρόπους που επηρεάζουν τη ζωή μας είναι το πώς μας κάνουν να νιώθουμε σχετικά με τα οικονομικά μας. Αυτή η πίεση έχει γεννήσει έναν νέο όρο: «χρηματική δυσμορφία» (money dysmorphia). Με απλά λόγια, είναι η παραμορφωμένη εικόνα που έχουμε για την οικονομική μας κατάσταση.
Μπορεί να συμβαίνει όταν κάποιος με σταθερό εισόδημα και καλή διαχείριση πιστεύει –λανθασμένα– πως δεν τα βγάζει πέρα και ζει με άγχος. Ή, αντίθετα, όταν κάποιος με χαμηλότερα εισοδήματα νιώθει «λίγος» σε σχέση με τους φίλους ή τους influencers που βλέπει online. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση για τα οικονομικά θολώνει. Και το internet, με το ασταμάτητο feed από αψεγάδιαστες ζωές και πανάκριβα vibes, δεν βοηθάει καθόλου.
Η Κόρτνεϊ Άλεβ από την Credit Karma εξηγεί: «Όταν βλέπεις συνεχώς αναρτήσεις που δείχνουν πλούτο ή πολυτελή ζωή, είναι πολύ εύκολο να αισθανθείς πως υστερείς». Η σύγκριση, λέει, είναι η καρδιά του προβλήματος. Και κάπως έτσι, καταλήγεις να αγχώνεσαι για την οικονομική σου επάρκεια – ακόμα κι αν όλα πάνε καλά.