E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η γυναίκα που λέγεται ότι γέννησε 69 παιδιά

Μύθος ή πραγματικότητα;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/5/2025 | 00:57

Η γυναίκα που λέγεται ότι γέννησε 69 παιδιά
@Wikimedia Commons

Το 1725, μια Ρωσίδα χωρικός γέννησε για πρώτη φορά. Αυτό από μόνο του δεν θα άξιζε να αναφερθεί, εκτός από το ότι φέρεται να είχε 26 ακόμη εγκυμοσύνες. Συνολικά, η Βαλεντίνα Βασίλιεβα πιστεύεται ότι είχε 69 παιδιά χάρη στις γεννήσεις διδύμων, τριδύμων και τετραδύμων.

Σήμερα, η Βασίλιεβα κατέχει ακόμη και το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ως η «Πιο Γόνιμη Μητέρα» στον κόσμο. Η ιστοσελίδα σημειώνει ότι «αυτή η φαινομενικά και στατιστικά απίθανη ιστορία είναι αληθινή» με βάση σύγχρονες πηγές που φαίνεται να έχουν τεκμηριώσει τις πολλές εγκυμοσύνες της.

Είναι όμως καν φυσικά δυνατό για μια γυναίκα να κάνει σχεδόν 70 παιδιά;

Σύμφωνα με το BBC, τα αρχεία ενός ρωσικού μοναστηριού του 18ου αιώνα ανέφεραν ότι η Βαλεντίνα Βασίλιεβα γέννησε 27 φορές μεταξύ 1725 και 1765. Αυτοί οι 27 τοκετοί άφησαν τη Ρωσίδα χωρικό με 69 παιδιά επειδή ο Βασίλιεφ είχε αρκετές πολύδυμες γεννήσεις.

Σε μια περίοδο 40 ετών, η Βασίλιεβα φέρεται να είχε 16 ζευγάρια διδύμων, επτά τριδύμων και τέσσερα τετράδυμα. Αυτό αντιστοιχεί σε έναν εκπληκτικό αριθμό 69 παιδιών. Και αν είναι αλήθεια, τότε η Βασίλιεβα πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της ως έγκυος.

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, η Βασίλιεβα γέννησε για πρώτη φορά γύρω στο 1725 και για τελευταία φορά γύρω στο 1765. Αυτό σημαίνει ότι θα είχε περάσει 18 από τα 40 χρόνια έγκυος πριν πεθάνει περίπου στην ηλικία των 76 ετών.

Ίσως ακόμη πιο απίστευτο είναι ότι σχεδόν όλα τα παιδιά της επέζησαν. Σε μια αναφορά του 1782 στη Μόσχα, η Μονή του Νικόλσκ σημείωσε ότι μόνο δύο από τα πολλά παιδιά της πέθαναν σε βρεφική ηλικία.

Είναι λοιπόν αλήθεια κάτι από αυτά;

Όσο απίστευτη κι αν φαίνεται η ιστορία της Βαλεντίνα Βασίλιεβα, υπάρχουν αρκετές πηγές που υποδηλώνουν ότι είχε τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν από μία γυναίκα.

Εκτός από τα αρχεία του μοναστηριού που αναφέρονται τόσο από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες όσο και από το BBC, υπάρχουν επίσης σύγχρονες αναφορές στον τύπο για τα 69 παιδιά του Βασίλιεφ. Το 1783, το περιοδικό The Gentleman’s Magazine συζήτησε τον ισχυρισμό ότι ο σύζυγος της Βασίλιεβα, Φιόντορ, όχι μόνο είχε αποκτήσει 69 παιδιά μαζί της, αλλά και 18 ακόμη παιδιά με τη δεύτερη σύζυγό του.

«Σε μια πρωτότυπη επιστολή που βρίσκεται τώρα ενώπιόν μου», σημείωσε ο συγγραφέας του περιοδικού, «με ημερομηνία Αγίας Πετρούπολης, 13 Αυγούστου 1782, ο Φιόντορ Βασίλιεφ, ηλικίας 75 ετών, ένας αγρότης, που λέγεται ότι είναι τώρα ζωντανός και σε άριστη υγεία, στην κυβέρνηση της Μόσχας, είχε με την πρώτη του σύζυγο 4 x 4 = 16, 7 x 3 = 21, 16 x 2 = 32, 27 γεννήσεις, 69 παιδιά. Με τη δεύτερη σύζυγό του 6 x 2 = 12, 2 x 3 = 6, 8 γεννήσεις, 18 παιδιά».

Ο συγγραφέας συνέχισε: «Η παραπάνω αναφορά, όσο εκπληκτική κι αν είναι, μπορεί να βασιστεί κανείς σε αυτήν, καθώς προήλθε απευθείας από έναν Άγγλο έμπορο στην Αγία Πετρούπολη στους συγγενείς του στην Αγγλία, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι ο χωρικός επρόκειτο να συσταθεί στην Αυτοκράτειρα».

Με τα σημερινά δεδομένα, μια ιστορία από δεύτερο χέρι από έναν Άγγλο έμπορο μπορεί να φαίνεται αμφίβολη. Αλλά πολλές άλλες σύγχρονες πηγές αναφέρουν και τα πολλά παιδιά του Βασίλιεφ.

Οι ρωσικές αγροτικές οικογένειες ήταν συχνά μεγάλες, αλλά μια οικογένεια 71 ατόμων ήταν ανήκουστη.

«Την ημέρα της 27ης Φεβρουαρίου 1782, η λίστα από το μοναστήρι Νικόλσκι έφτασε στη Μόσχα που περιείχε την πληροφορία ότι ένας χωρικός της περιοχής Σούγια, ο Φιόντορ Βασίλιεφ, παντρεμένος δύο φορές, είχε 87 παιδιά», ανέφερε ένας συγγραφέας σε ένα βιβλίο του 1834. «Η πρώτη του σύζυγος σε 27 τοκετούς γέννησε 16 ζευγάρια διδύμων, επτά σετ τριδύμων και τέσσερα σετ τετραδύμων. Η δεύτερη σύζυγός του σε οκτώ τοκετούς γέννησε έξι ζευγάρια διδύμων και δύο σετ τριδύμων. Ο Βασίλιεφ ήταν 75 ετών εκείνη την εποχή με 82 από τα παιδιά του ζωντανά».

Ωστόσο, ενώ το όνομα του Φιόντορ συνδέθηκε με αυτές τις ιστορίες, η Βαλεντίνα συχνά δεν κατονομαζόταν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το ποιο ήταν το μικρό της όνομα. Και παρά τις πηγές για τις εγκυμοσύνες της, πολλοί αμφιβάλλουν επίσης ότι είναι δυνατόν για μια γυναίκα να έχει 69 παιδιά. Είναι;

Θα ήταν φυσικά δυνατό για μια γυναίκα να γεννήσει 69 παιδιά, ειδικά στην εποχή πριν από τη σύγχρονη ιατρική;

Από επιστημονική άποψη, είναι σίγουρα δυνατό για μια γυναίκα να είναι γόνιμη για 40 χρόνια. Δεν είναι επίσης αδύνατο για μια γυναίκα να έχει 27 εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων της, αν και η τελευταία εγκυμοσύνη του Βασίλιεφ έλαβε χώρα μετά τη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης.

Ο τοκετός ήταν συχνά θανατηφόρος για τις μητέρες, αφήνοντας κάποιες να αναρωτιούνται αν η Βαλεντίνα Βασίλιεφ θα μπορούσε να επιβιώσει από 27 τοκετούς.

Και είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν πολλαπλές σειρές πολλαπλών τοκετών. Μια πάθηση που ονομάζεται υπερωορρηξία προκαλεί σε ορισμένες γυναίκες την απελευθέρωση αρκετών ωαρίων κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πολλαπλής γέννας. Ίσως η Βασίλιεβα να είχε μια τέτοια πάθηση, ωστόσο, δεδομένου του ιστορικού του συζύγου της, φαινόταν επίσης ότι υπήρχαν πολλαπλές γεννήσεις στην οικογένειά του.

Ωστόσο, θα μπορούσε μια Ρωσίδα αγρότης του 18ου αιώνα να επιβιώσει από 27 εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε προχωρημένη μητρική ηλικία;

«Η φύση θα ήθελε να θέσει όρια», δήλωσε η καθηγήτρια μαιευτικής του Στάνφορντ, Βάλερι Μπέικερ, σύμφωνα με την History Daily. «Η εγκυμοσύνη είναι η πιο σωματικά απαιτητική εμπειρία που βιώνει ποτέ ένα γυναικείο σώμα.»

Ο James Segars, Διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Επιστήμης και Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, συμφώνησε σε συνέντευξή του στο BBC. «Στο παρελθόν, κάθε εγκυμοσύνη αποτελούσε κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας», είπε.

Αλλά ενώ είναι πιθανό η Βασίλιεβα να επέζησε από 27 εγκυμοσύνες, είναι στατιστικά απίθανο να είχε τόσες πολλές πολλαπλές γεννήσεις. Ο καθηγητής Τζόναθαν Τίλι του Πανεπιστημίου Northeastern, ο οποίος ερευνά τη γονιμότητα των γυναικών, λέει «Ακόμα και μόνο τα 16 ζευγάρια διδύμων, θα ήταν ένα σοκ».

Οι πολλαπλές γεννήσεις προκάλεσαν επιπλοκές σε μητέρες και βρέφη. Το υψηλό ποσοστό επιβίωσης των παιδιών της Βαλεντίνα Βασίλιεβα είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο και ο τεράστιος αριθμός παιδιών.

Και είναι επίσης απίθανο να είχαν επιβιώσει τόσα πολλά από τα παιδιά της. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα στη Ρωσία, πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών πέθαιναν στην παιδική ηλικία. Δεδομένου αυτού, τα παιδιά του Βασίλιεφ είχαν ένα εκπληκτικά καλό ποσοστό θνησιμότητας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή τα δίδυμα, τα τρίδυμα και τα τετράδυμα έχουν ακόμη υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τα μωρά που γεννιούνται μόνα, επειδή συχνά γεννιούνται πρόωρα. «Ακόμα κι αν είχες τέσσερα σετ τετράδυμων σήμερα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιβίωναν όλα», εξήγησε ο Σίγκαρς το 2015.

Είναι λοιπόν πιθανό τα παιδιά της Βαλεντίνα και του Φιόντορ Βασίλιεφ να είχαν τόσο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας σε μια εποχή που περισσότερο από το 25% των παιδιών στη Ρωσία δεν επιβίωναν την παιδική τους ηλικία; Για άλλη μια φορά, είναι πιθανό, αλλά και απίθανο.

Παρά τις αμφιβολίες αυτές, ωστόσο, η Βαλεντίνα Βασίλιεβα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την «Πιο Γόνιμη Μητέρα».

Όπως σημειώνει το Guinness World Records: «Υπάρχουν πολυάριθμες σύγχρονες πηγές, οι οποίες υποδηλώνουν ότι αυτή η φαινομενικά και στατιστικά απίθανη ιστορία είναι αληθινή και η Βασίλιεβα είναι η γυναίκα με τα περισσότερα παιδιά».

Είναι λοιπόν η ιστορία αληθινή; Ήταν η Βασίλιεβα η γυναίκα που απέκτησε τα περισσότερα παιδιά στην παγκόσμια ιστορία; Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Και ίσως ποτέ δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπούδασε λογοτεχνία, τον κέρδισε η μόδα: Ποιος είναι ο Ιταλός που αναλαμβάνει τον οίκο Balenciaga

Πρόσωπα 21.05.2025
Ο Πιερπάολο Πιτσιόλι αναλαμβάνει χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή

Πώς ένα φέρετρο μπορεί να εκραγεί;

Stories 21.05.2025
Δεν πρόκειται για τόσο σπάνιο φαινόμενο

Η γυναίκα που λέγεται ότι γέννησε 69 παιδιά

Ιστορικά 21.05.2025
Μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα κέρμα των 2 ευρώ που αξίζει σχεδόν 2.000 – Το έχεις χωρίς να το ξέρεις;

Stories 21.05.2025
Πριν πληρώσεις ή πάρεις ρέστα, ρίξε μια δεύτερη ματιά

Η μοναδική γλώσσα της Ευρώπης που δεν έχει συγγένεια με καμία άλλη

Νέα Εποχή Χτες
Οι γλωσσολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Η νύχτα που η Νέα Υόρκη ξέμεινε από φως – και από αντοχές

Stories Χτες
48 ώρες χάους, βίας και κοινωνικής έκρηξης στη σκιά ενός μπλακ άουτ

Το γερμανικό παράδοξο: Υψηλή απασχόληση, χαμηλές ώρες εργασίας

Stories Χτες
Γιατί ο Μερτς θέλει να δουλεύουν περισσότερο οι Γερμανοί

Ο τηλεπαρουσιαστής που έδινε φιλιά στο στόμα σε μικρά κορίτσια

Πρόσωπα Προχτές
«Η Γενιά Χ είναι η πιο κακοποιημένη των τελευταίων χρόνων»

6 Θεσσαλονικείς μιλούν για τους 6 μήνες καθημερινότητας με το μετρό

Stories Προχτές
Πώς τους φαίνεται που θα διακοπεί για έργα, για έναν μήνα;