Δεν είναι σολομός, δεν είναι τόνος: Αυτό είναι το φτηνό ψάρι που κάνει θαύματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τη διάθεση
Το ψαράκι που κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ, αλλά προσφέρει οφέλη που θα ζήλευε κι ο σολομός
Δημοσίευση 14/5/2025

Το τρως καλοκαίρι δίπλα στο κύμα, το αποφεύγεις το χειμώνα γιατί "μυρίζει", και όμως... αυτό το ταπεινό ψαράκι κρύβει μέσα του χρυσάφι. Οι σαρδέλες – ναι, αυτές οι μικρές, ασημί θεότητες της θάλασσας – αποδεικνύονται πιο πολύτιμες απ’ όσο φαντάζεσαι.
Οι επιστήμονες το λένε ξεκάθαρα: Βάλ’ τες στο πιάτο σου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
Μελέτες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αλλά και την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχουν ένα κοινό μήνυμα: φάε ψάρι, και συγκεκριμένα σαρδέλα, δυο φορές την εβδομάδα. Γιατί; Επειδή δεν είναι απλά θρεπτικές. Είναι... υπερτροφή.
Τι σου προσφέρουν;
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) που κάνουν θαύματα στην καρδιά και τον εγκέφαλο
βιταμίνη D που λείπει από τους περισσότερους
πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας για ενέργεια και μυϊκή υποστήριξη
χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, σε αντίθεση με άλλα "δήθεν υγιεινά" ψάρια
Και όλα αυτά σε μια... κονσέρβα ή σε λίγα λεπτά στο φούρνο.
Σαρδέλες: το superfood που δεν κοστίζει μια περιουσία
Ξέχνα τον σολομό Νορβηγίας και τον τόνο ωκεανού. Οι σαρδέλες είναι ντόπιες, προσιτές και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ακριβά ψάρια. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές είναι πιο καθαρές από βαρέα μέταλλα.
Αρκεί να προσέχεις τι αγοράζεις:
- προτίμησε τη σαρδέλα με την ένδειξη "sardina pilchardus" και όχι "sprattus sprattus" (είναι η γνωστή παπαλίνα – άλλη φάση!)
- διάλεξε κονσέρβες με το πιστοποιητικό MSC για ποιότητα και αειφορία
Καθαρίζει το σώμα σου από μέσα, φτιάχνει τη διάθεσή σου, και – πίστεψέ το – μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2 και κάποιων μορφών καρκίνου. Μιλάμε για διατροφικό υπερόπλο.
Οπότε την επόμενη φορά που θα δεις σαρδέλες στο μενού ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ, μην το σκεφτείς καν.