Το πικάντικο superfood των αρχαίων Ελλήνων που απογειώνει τις συνταγές μας μέχρι και σήμερα
Eχει κατακτήσει θέση σε σαλάτες,
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/4/2025 | 14:33

Η διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας και της ευεξίας μας. Δεν είναι τυχαίο πως η ποιότητα της τροφής που επιλέγουμε καθημερινά επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την αντοχή του οργανισμού μας.
Η μεσογειακή διατροφή, στην οποία βασίζεται εδώ και αιώνες η ελληνική κουζίνα, αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό. Πολλές από τις τροφές που τη συνθέτουν, καταναλώνονταν ήδη από την αρχαιότητα – όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα, τις κατατάσσουμε στα λεγόμενα superfoods.
Ένα από αυτά, που έχει κατακτήσει θέση σε σαλάτες, σάλτσες και gourmet πιάτα, είναι η κάπαρη.
Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, η κάπαρη ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες τόσο για τη γεύση όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Έχει έντονη, πικάντικη γεύση και με μια μικρή ποσότητα μπορεί να μεταμορφώσει ένα πιάτο – δίνοντας του «σπιρτάδα» και χαρακτήρα. Κι όλα αυτά με μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και κυρίως σε βιταμίνη Κ, η κάπαρη ενισχύει την υγεία των οστών και της καρδιάς, κάνοντάς την όχι μόνο νόστιμη, αλλά και ωφέλιμη.
Εκτός από την κάπαρη, η αρχαία ελληνική διατροφή είχε κι άλλα superfoods που παραμένουν διαχρονικά: το ρόδι, τα άγρια κούμαρα, ο κρόκος Κοζάνης και φυσικά η μοναδική μαστίχα Χίου, που εξάγεται μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο.