E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όσα παρατήρησαν οι επιστήμονες στη διάρκεια του Covid‑19: Οι συνήθειες που άλλαξαν για πάντα

Οι ανατροπές που αποκάλυψε η καραντίνα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/3/2025 | 00:28

Όσα παρατήρησαν οι επιστήμονες στη διάρκεια του Covid‑19: Οι συνήθειες που άλλαξαν για πάντα
pexels

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κόσμος βίωσε πρωτόγνωρες αλλαγές: γήπεδα χωρίς θεατές, ιατρικές επισκέψεις μέσω βιντεοκλήσεων, μαθητές που έμειναν εκτός σχολείων και γυναίκες που άφησαν στην άκρη τα ψηλοτάκουνα.

Αυτές οι ανατροπές σύμφωνα με το New York Times, έδωσαν στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων υπό ακραίες συνθήκες.

Οι έρευνες, βέβαια, είχαν προκλήσεις, αφού ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν οι αλλαγές οφείλονταν αποκλειστικά στην πανδημία ή και σε άλλους παράγοντες. Ένα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η επιστήμη εξελίσσεται: όπως άλλαξαν οι απόψεις για τις μάσκες και τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και αυτά τα ευρήματα μπορεί να διαφοροποιηθούν στο μέλλον. Προς το παρόν, ας δούμε 15 μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία:

  • Μπορούμε να προλάβουμε τη γρίπη: Η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε χάρη στα μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Απλές συνήθειες, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών και η αποφυγή συναναστροφών όταν είμαστε άρρωστοι, αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικές.
  • Το πλεονέκτημα της έδρας δεν είναι μύθος: Όταν οι ομάδες έπαιζαν χωρίς κοινό, αποδείχθηκε ότι οι οπαδοί επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση των γηπεδούχων. Το NBA έδειξε πως όταν οι παίκτες δεν ταξίδευαν, είχαν καλύτερα στατιστικά.
  • Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο: Με τα σχολεία κλειστά και τα μαθήματα να ξεκινούν αργότερα, οι έφηβοι κοιμήθηκαν περισσότερο και είδαν βελτίωση στη συγκέντρωση και την ψυχική τους υγεία.
  • Τα ψηλοτάκουνα κρύβουν κινδύνους: Οι τραυματισμοί από τακούνια μειώθηκαν δραματικά το 2020. Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν αν η πανδημία επιτάχυνε την προτίμηση σε πιο άνετα υποδήματα.

pexels

  • Η τηλεϊατρική ήρθε για να μείνει: Οι διαδικτυακές επισκέψεις σε γιατρούς έγιναν καθημερινότητα, μειώνοντας κόστος και χρόνο αναμονής, ειδικά σε περιπτώσεις ψυχικής υγείας και χρόνιων παθήσεων.
  • Οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στην υγεία τους: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και εμβολιάζονταν περισσότερο από τους άνδρες.
  • Οι δουλειές του σπιτιού παραμένουν γυναικεία υπόθεση: Παρά το lockdown, το βάρος της φροντίδας του σπιτιού έπεσε κυρίως στις γυναίκες, κάτι που πιθανώς οδήγησε και σε αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών από μητέρες.
  • Ο περιορισμός του αλκοόλ μειώνει ατυχήματα και θανάτους: Σε χώρες όπου υπήρχαν αυστηρά μέτρα για το αλκοόλ, τα περιστατικά τραυματισμών και θανάτων μειώθηκαν αισθητά.
  • Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει: Η εργασία από το σπίτι αποδείχθηκε αποτελεσματική και παραμένει δημοφιλής, με το 25% των αμειβόμενων ημερών να πραγματοποιείται πλέον εξ αποστάσεως. Παρότι μειώνει τη συνεργασία και την καινοτομία, προσφέρει οφέλη όπως λιγότερες μετακινήσεις, αυξημένη συγκέντρωση και ευελιξία για τους γονείς.

pexels

  • Οι οθόνες δεν αντικαθιστούν τη φυσική παρουσία στο σχολείο: Η τηλεκπαίδευση δεν κάλυψε τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, οδηγώντας σε πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση. Παράγοντες όπως η φτώχεια και το άγχος επηρέασαν τη μάθηση, αλλά η φυσική παρουσία στο σχολείο παραμένει απαραίτητη για καλύτερα αποτελέσματα.

  • Η οικονομική στήριξη μείωσε την παιδική φτώχεια: Τα επιδόματα της πανδημίας μείωσαν την παιδική φτώχεια και βελτίωσαν τη ζωή των οικογενειών στις ΗΠΑ. Όταν σταμάτησε η οικονομική βοήθεια, η παιδική φτώχεια διπλασιάστηκε, αποδεικνύοντας τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων.

  • Η φροντίδα των εγκύων μειώνει τις πρόωρες γεννήσεις: Κατά την πανδημία, οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν παγκοσμίως, πιθανώς λόγω της ξεκούρασης και της μειωμένης έκθεσης των εγκύων σε στρες και ρύπανση. Το φαινόμενο υπογραμμίζει τη σημασία της φροντίδας των εγκύων.

  • Η φύση αντιδρά στην απουσία ανθρώπων: Η μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας επέτρεψε σε ζώα να αναπαραχθούν περισσότερο και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, η απουσία ανθρώπων επηρέασε και τις ισορροπίες στη φύση, δείχνοντας πως οι άνθρωποι τόσο απειλούν όσο και προστατεύουν το περιβάλλον.

  • Το πράσινο βελτιώνει τη διάθεση: Κατά την πανδημία, οι άνθρωποι αναζήτησαν τη φύση για χαλάρωση και σωματική δραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν πως η πρόσβαση σε πράσινους χώρους ή απλά η θέα τους μείωσε το άγχος και βελτίωσε τη διάθεση.

  • Η ανθρώπινη επαφή είναι αναντικατάστατη: Η απομόνωση επιδείνωσε τη μοναξιά, την κατάθλιψη και το άγχος. Τα social media δεν αντικατέστησαν τη φυσική επαφή, ιδιαίτερα για τους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι ωφελούνται σημαντικά από τη δομημένη κοινωνικοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο κοστίζει πραγματικά ένας γάμος εκτός πόλης για τους καλεσμένους


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 05.07.2025
Πόσα δίνουμε για έναν γάμο-εκδρομή;

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 05.07.2025
Σίγουρα δεν το ξέρετε

H ιστορία της συμμορίας των παππούδων στην Ιταλία

Stories 05.07.2025
Προφανώς, κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ.

10 αποφθέγματα του αξεπέραστου Αντον Τσέχωφ

Πρόσωπα 05.07.2025
Έχει αφήσει πίσω του ένα τεράστιο διαχρονικό έργο

Ο «σκοτεινός» λόγος για τον οποίο ο αριθμός 0888 888 888 έχει καταργηθεί

Stories 05.07.2025
Κάποιοι αριθμοί είναι μάλλον περισσότερο ...spooky από τους υπόλοιπους!

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories Χτες
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Πρόσωπα Χτες
Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;

Περιβάλλον Χτες
Η New World Screwworm είναι ο σιωπηλός εχθρός

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης: