E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το βουνό που καταπίνει ζωές: Η σκοτεινή πραγματικότητα του Ποτοσί

Το βουνό που δεν συγχωρεί

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/3/2025 | 00:55

Το βουνό που καταπίνει ζωές: Η σκοτεινή πραγματικότητα του Ποτοσί
Φωτογραφία από Gabriel Ramos

Ένα βουνό που ρουφά ανθρώπινες ζωές, μια πόλη όπου ο δυναμίτης πωλείται τόσο εύκολα όσο τα λαχανικά στη λαϊκή. Μοιάζει με σκηνικό ταινίας δράσης, αλλά πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα.

Ένα βουνό που ρουφά ανθρώπινες ζωές, μια πόλη όπου ο δυναμίτης πωλείται τόσο εύκολα όσο τα λαχανικά στη λαϊκή. Μοιάζει με σκηνικό ταινίας δράσης, αλλά πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα.

Το Ποτοσί της Βολιβίας, μια ορεινή πόλη με βαθιά ιστορία στην εξόρυξη, είναι γνωστό για τα μεταλλεία του. Εδώ, οι κάτοικοι βουτούν καθημερινά στα αχανή τούνελ του βουνού, αναζητώντας ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Σύμφωνα με το BBC, η εξόρυξη συνεχίζεται ασταμάτητα, με τους εργάτες να χρησιμοποιούν εκρηκτικά, καθώς η ανάγκη για νέα περάσματα και στοές δεν σταματά ποτέ. Ο δυναμίτης είναι αναγκαίος, αλλά και θανάσιμος.

Το βουνό που δεν συγχωρεί- Ο θρύλος

«Ο δυναμίτης είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τους ανθρακωρύχους», εξηγεί ο Jhonny Condori, ξεναγός στο ορυχείο του Ποτοσί. «Αν δεν ξέρεις πώς να τον χρησιμοποιήσεις, μπορεί να σκοτωθείς». Για τους έμπειρους, όμως, είναι εργαλείο επιτάχυνσης της δουλειάς.

Τα ορυχεία του Cerro Rico είναι ένας ατελείωτος λαβύρινθος. Οι εργάτες μεταφέρουν βαριά φορτία μέσα από στενούς διαδρόμους και σκουριασμένες σιδηροδρομικές ράγες, θυμίζοντας σκηνές από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς. Η πόλη, χτισμένη στα 4.000 μέτρα υψόμετρο, φέρει ακόμη σημάδια της ισπανικής αποικιοκρατίας, αλλά σήμερα θεωρείται μία από τις φτωχότερες περιοχές της Βολιβίας.

Ο θρύλος λέει ότι το ασήμι του Cerro Rico ανακαλύφθηκε το 1545 από έναν ιθαγενή των Άνδεων. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι οι Ισπανοί αποικιοκράτες να αρχίσουν την εκμετάλλευση του πολύτιμου μεταλλεύματος. «Το Ποτοσί εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν εφιαλτικό τόπο», λέει ο ιστορικός Kris Lane. Οι ιθαγενείς εργάζονταν καταναγκαστικά υπό συνθήκες που θύμιζαν σκλαβιά, ενώ το εισαγόμενο υδράργυρο δηλητηρίαζε το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Στην ακμή του, το Ποτοσί ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του χριστιανικού κόσμου, παρέχοντας το 60% του παγκόσμιου αργύρου, χρηματοδοτώντας την Ισπανική Αυτοκρατορία και πέρα. Όμως, όταν η Βολιβία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1825, το ασήμι είχε σχεδόν εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω μια πόλη-φάντασμα.

Σήμερα, η εξόρυξη συνεχίζεται, αλλά οι εργάτες πλέον κυνηγούν φθηνότερα μέταλλα, όπως ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος. Το Cerro Rico, διάτρητο από στοές, είναι πιο ασταθές από ποτέ, ενώ οι ανθρακωρύχοι παλεύουν με το χαμηλό προσδόκιμο ζωής – μόλις 40 χρόνια. Ατυχήματα, πυριτίαση και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας εξακολουθούν να στοιχειώνουν την πόλη, η οποία παραμένει παγιδευμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το απόλυτο μυστικό του Ιονίου: Αυτό το σπήλαιο κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ και λίγοι το ξέρουν!

Ιστορικά 26.04.2025
Κάπου ανάμεσα στις καταγάλανες γωνιές του Ιονίου κρύβεται ένας θησαυρός με σημαντική ιστορική σημασία

Για να μη μας κάνουν ψιτ, ψιτ στο δρόμο: H viral εικόνα και ο φεμινισμός στην Ελλάδα

Ιστορικά 26.04.2025
Σίγουρα την έχεις πετύχει στα social media

Πόσο ψηλός ήταν ο Γολιάθ; Τι λένε οι επιστήμονες

Ιστορικά 26.04.2025
Μια επιστημονική ερμηνεία για το ύψος του Γολιάθ

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 26.04.2025
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe

Πρόσωπα 26.04.2025
Η ζωή είναι γεμάτη ωραίες εκπλήξεις

Γιατί οι Ιάπωνες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης;

Νέα Εποχή 26.04.2025
Αν και έχουν γίνει προσπάθειες να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερβολικής εργασίας, η εργασιακή νομοθεσία στην Ιαπωνία δεν είναι πάντα επαρκώς αυστηρή

Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι καλλιτέχνες στον κόσμο τώρα

Νέα Εποχή Χτες
Όταν η τέχνη συναντά τον πλούτο

Αυτά τα επώνυμα έχουν τούρκικες ρίζες

Ιστορικά Χτες
Από τον Τουφεξή μέχρι τον Μπαϊρακτάρη - όταν το επίθετο σου λέει την ιστορία ενός επαγγέλματος, μιας εποχής και μιας κοινής γλωσσικής ρίζας

Κοστίζει εκατομμύρια να λες «ευχαριστώ» στο ChatGPT – Η απίστευτη αποκάλυψη του CEO της OpenAI

Νέα Εποχή Χτες
Όταν το «ευχαριστώ» στο ChatGPT κοστίζει… μια περιουσία

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories Χτες
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης