E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το βουνό που καταπίνει ζωές: Η σκοτεινή πραγματικότητα του Ποτοσί

Το βουνό που δεν συγχωρεί

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/3/2025 | 00:55

Το βουνό που καταπίνει ζωές: Η σκοτεινή πραγματικότητα του Ποτοσί
Φωτογραφία από Gabriel Ramos

Ένα βουνό που ρουφά ανθρώπινες ζωές, μια πόλη όπου ο δυναμίτης πωλείται τόσο εύκολα όσο τα λαχανικά στη λαϊκή. Μοιάζει με σκηνικό ταινίας δράσης, αλλά πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα.

Ένα βουνό που ρουφά ανθρώπινες ζωές, μια πόλη όπου ο δυναμίτης πωλείται τόσο εύκολα όσο τα λαχανικά στη λαϊκή. Μοιάζει με σκηνικό ταινίας δράσης, αλλά πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα.

Το Ποτοσί της Βολιβίας, μια ορεινή πόλη με βαθιά ιστορία στην εξόρυξη, είναι γνωστό για τα μεταλλεία του. Εδώ, οι κάτοικοι βουτούν καθημερινά στα αχανή τούνελ του βουνού, αναζητώντας ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Σύμφωνα με το BBC, η εξόρυξη συνεχίζεται ασταμάτητα, με τους εργάτες να χρησιμοποιούν εκρηκτικά, καθώς η ανάγκη για νέα περάσματα και στοές δεν σταματά ποτέ. Ο δυναμίτης είναι αναγκαίος, αλλά και θανάσιμος.

Το βουνό που δεν συγχωρεί- Ο θρύλος

«Ο δυναμίτης είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τους ανθρακωρύχους», εξηγεί ο Jhonny Condori, ξεναγός στο ορυχείο του Ποτοσί. «Αν δεν ξέρεις πώς να τον χρησιμοποιήσεις, μπορεί να σκοτωθείς». Για τους έμπειρους, όμως, είναι εργαλείο επιτάχυνσης της δουλειάς.

Τα ορυχεία του Cerro Rico είναι ένας ατελείωτος λαβύρινθος. Οι εργάτες μεταφέρουν βαριά φορτία μέσα από στενούς διαδρόμους και σκουριασμένες σιδηροδρομικές ράγες, θυμίζοντας σκηνές από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς. Η πόλη, χτισμένη στα 4.000 μέτρα υψόμετρο, φέρει ακόμη σημάδια της ισπανικής αποικιοκρατίας, αλλά σήμερα θεωρείται μία από τις φτωχότερες περιοχές της Βολιβίας.

Ο θρύλος λέει ότι το ασήμι του Cerro Rico ανακαλύφθηκε το 1545 από έναν ιθαγενή των Άνδεων. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι οι Ισπανοί αποικιοκράτες να αρχίσουν την εκμετάλλευση του πολύτιμου μεταλλεύματος. «Το Ποτοσί εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν εφιαλτικό τόπο», λέει ο ιστορικός Kris Lane. Οι ιθαγενείς εργάζονταν καταναγκαστικά υπό συνθήκες που θύμιζαν σκλαβιά, ενώ το εισαγόμενο υδράργυρο δηλητηρίαζε το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Στην ακμή του, το Ποτοσί ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του χριστιανικού κόσμου, παρέχοντας το 60% του παγκόσμιου αργύρου, χρηματοδοτώντας την Ισπανική Αυτοκρατορία και πέρα. Όμως, όταν η Βολιβία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1825, το ασήμι είχε σχεδόν εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω μια πόλη-φάντασμα.

Σήμερα, η εξόρυξη συνεχίζεται, αλλά οι εργάτες πλέον κυνηγούν φθηνότερα μέταλλα, όπως ο κασσίτερος και ο ψευδάργυρος. Το Cerro Rico, διάτρητο από στοές, είναι πιο ασταθές από ποτέ, ενώ οι ανθρακωρύχοι παλεύουν με το χαμηλό προσδόκιμο ζωής – μόλις 40 χρόνια. Ατυχήματα, πυριτίαση και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας εξακολουθούν να στοιχειώνουν την πόλη, η οποία παραμένει παγιδευμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 22.04.2025
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Η εκδίκηση της Κίνας στο TikTok

Νέα Εποχή 22.04.2025
Πολυτελή ρούχα σχεδιαστών στο 1/10 της τιμής

Πώς το ιερό νερό στην Αιθιοπία έφερε χολέρα στην Ευρώπη

Stories 22.04.2025
Τουλάχιστον επτά περιπτώσεις χολέρας σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό

Stories Χτες
Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

Stories Χτες
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Προχτές
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Ποιοι celebrities εχουν στο σπίτι τους ακριβά έργα τέχνης

Stories Προχτές
Αυτοί οι διάσημοι δεν βλέπουν την τέχνη μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως επένδυση