E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι ήταν το ανεξήγητο φαινόμενο των «τρεμάμενων χεριών» του 19ου αιώνα

Η επιδημία του τρεμάμενου χεριού του 1892: Μια παράξενη ψυχοσωματική αντίδραση που σόκαρε την Ευρώπη

Δημοσίευση 7/3/2025 | 01:17

Τι ήταν το ανεξήγητο φαινόμενο των «τρεμάμενων χεριών» του 19ου αιώνα
Unsplash

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα ανεξήγητο φαινόμενο απασχόλησε τις κοινωνίες της Ευρώπης και κυρίως τις σχολικές κοινότητες.

Το 1892, οι μαθητές σε σχολεία του Groß Tinz στη Γερμανία άρχισαν να βιώνουν ανεξέλεγκτους τρεμουλιασμούς στα χέρια τους, όταν προσπαθούσαν να γράψουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το σώμα, ενώ μερικοί από τους μαθητές παρουσίασαν αμνησία και αλλαγές στη συνείδησή τους. Εντυπωσιακά, το επόμενο έτος, παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην πόλη Basel της Ελβετίας, με μαθητές να βιώνουν παρόμοιες κρίσεις και τρεμουλιασμούς.

Αυτά τα φαινόμενα, γνωστά ως «επιδημία του τρεμάμενου χεριού», δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά φαινόμενα που επηρέασαν πολλές ομάδες μαθητών στην Ευρώπη. Η ανατριχιαστική εμφάνιση και η ακατανόητη εξάπλωσή τους είχαν σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες για τα σχολεία εκείνης της εποχής.

Η σύνδεση με τις νέες εκπαιδευτικές μεθόδους

Ο Δρ. Bartholomew, ειδικός στην ιστορία της ψυχικής υγείας, εξηγεί ότι η επιδημία του τρεμάμενου χεριού ήταν άμεσα συνδεδεμένη με μια νέα διδακτική προσέγγιση του 19ου αιώνα. Αυτή η μέθοδος θεώρησε το μυαλό ως έναν μυ, ο οποίος χρειαζόταν συστηματική εκγύμναση για να παραμείνει «υγιής». Η διδασκαλία περιλάμβανε εξαντλητικές και επαναλαμβανόμενες ασκήσεις γραφής, που απαιτούσαν από τους μαθητές να γράφουν για ώρες, συχνά σε βαριές συνθήκες και με αυστηρό ρυθμό.

Η υπερβολική αυτή πίεση και οι επαναλαμβανόμενες σωματικές και ψυχικές καταπονήσεις φαίνεται ότι είχαν μια υποσυνείδητη ψυχοσωματική αντίδραση, που εκδηλώθηκε μέσω των τρεμουλιασμών στα χέρια. Ο Δρ. Bartholomew προτείνει ότι το φαινόμενο αυτό ίσως να ήταν μια υποσυνείδητη αντίδραση των μαθητών για να αποφύγουν τα δυσάρεστα μαθήματα γραφής, καθώς η επιδημία εξαπλωνόταν κυρίως σε σχολεία που είχαν αυστηρές απαιτήσεις για γραφή.

Αντίκτυποι και εξηγήσεις

Η «επιδημία» αυτή παρουσίαζε χαρακτηριστικά επιδημίας, καθώς τα συμπτώματα ήταν μεταδοτικά και συχνά επεκτείνονταν σε ολόκληρη την τάξη. Στο 1892, στο σχολείο του Groß Tinz, 20 μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα, ενώ η κατάσταση εξελίχθηκε σε πλήρεις σπασμούς, οι οποίοι επηρέασαν ακόμα και την ίδια τη συνείδηση των παιδιών. Στην περίπτωση του Basel, η «ασθένεια» εκδηλώθηκε μόνο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων γραφής και υποχωρούσε όταν τα παιδιά απομακρύνονταν από το σχολείο, αλλά επανεμφανιζόταν μόλις επέστρεφαν.

Αν και τα συμπτώματα ενδέχεται να είχαν ψυχολογική προέλευση, σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί αντέτειναν ότι η υπερβολική διδασκαλία και οι αυστηρές σωματικές απαιτήσεις είχαν σωματική επιρροή, εντείνοντας την πίεση και τις σωματικές αντιδράσεις των παιδιών.

Περίεργα περιστατικά και άλλα παραδείγματα

Η επιδημία του 1892 δεν ήταν το μοναδικό φαινόμενο αυτού του είδους. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στη χημική σχολή της Chemnitz το 1906, όπου το φαινόμενο επανεμφανίστηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούσαν μετά την εφαρμογή ηλεκτρικών σοκ ή μετά από ασκήσεις που απαιτούσαν αλγεβρική συγκέντρωση. Παράλληλα, υπήρχαν και άλλες περιστατικές αναφορές για παράδοξες και ανεξήγητες διαταραχές, όπως παράλυση στα χέρια ή άκρα, όπως συνέβη σε ένα σχολείο του Λονδίνου το 1907.

Η εξήγηση για αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι αυτά τα συμπτώματα ήταν προϊόν της υπερβολικής πνευματικής καταπόνησης και της αυστηρής εκπαίδευσης εκείνης της εποχής. Άλλοι, ωστόσο, προτείνουν ότι η κοινωνική και ψυχική πίεση, συνδυασμένη με τις αυστηρές παιδαγωγικές μεθόδους, δημιούργησαν ένα «κοινωνικό φαινόμενο» που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρες σχολικές κοινότητες.

Η επιδημία των «τρεμάμενων χεριών» του 19ου αιώνα παρέμεινε ένα από τα πιο παράξενα και ανεξήγητα ψυχοσωματικά φαινόμενα στην ιστορία της Ευρώπης. Αν και οι ακριβείς αιτίες του φαινομένου παραμένουν αβέβαιες, η μελέτη αυτών των επεισοδίων προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την ψυχολογία της πίεσης και τις επιπτώσεις των εκπαιδευτικών μεθόδων στην ψυχική υγεία των μαθητών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της