E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη ελληνική παιδική εκπομπή που είχε τεράστια απήχηση ‑ Κράτησε 10 χρόνια

Το τηλεοπτικό παραμύθι που κράτησε δέκα χρόνια

Δημοσίευση 21/1/2025 | 00:15

Η πρώτη ελληνική παιδική εκπομπή που είχε τεράστια απήχηση ‑ Κράτησε 10 χρόνια
collage

Ένα μάτσο εφημερίδες, φτηνά υφάσματα και λίγη κόλλα – αυτά ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν τα παιδικά όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Μπάρμπα Μυτούσης, ο καλοκάγαθος θείος, μαζί με τα ανιψάκια του, τον αγαθό Κλούβιο και την παμπόνηρη Σουβλίτσα, γέμισαν τις μικρές οθόνες για δέκα ολόκληρα χρόνια και τις καρδιές των παιδιών για μια ολόκληρη ζωή.

Το μαγικό ταξίδι ξεκινά

Ο Μπάρμπα Μυτούσης, αν και τηλεοπτικά ντεμπουτάρισε το 1966, είχε ξεκινήσει να σκορπίζει χαμόγελα πολλά χρόνια νωρίτερα. Γεννημένος την 1η Μαρτίου 1939 από την Ελένη Θεοχάρη Περάκη, ταξίδευε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πολέμου και της Κατοχής, δίνοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου για να ξεχάσουν τα παιδιά, έστω και για λίγο, την πείνα και τη θλίψη.

Τη 1η Νοεμβρίου 1966, ο Μπάρμπα Μυτούσης έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο, συνοδευόμενος από τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα. Οι χαρακτήρες, εμπνευσμένοι από τη μαεστρία της δημιουργού τους, ζωντάνεψαν στις οθόνες μέσω του «Κουκλοθεάτρου Αθηνών», προσφέροντας στους λιγοστούς τότε τηλεθεατές μια γλυκιά απόδραση στη χώρα του παραμυθιού.

Ποιοι, όμως, έδωσαν ζωή στις αξιαγάπητες αυτές κούκλες;

Η Ελένη Θεοχάρη Περάκη, δημιουργός του «Κουκλοθεάτρου Αθηνών», υπήρξε το καλλιτεχνικό μυαλό πίσω από το εγχείρημα. Γεννημένη το 1919 στην Αλεξάνδρεια και σπουδασμένη στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, αφιέρωσε τη ζωή της στη δημιουργία του κουκλοθεάτρου.

Μαζί της συνεργάστηκαν οι ηθοποιοί Ελένη Κοτσίρη, που έγραφε και τα κείμενα, η Έπη Πρωτονοτάρου και η Κούλα Κατσούρη, υπεύθυνη και για τις δημόσιες σχέσεις. Η σκηνογράφος Ανθούλα Ξανθού-Σταυριανού και η μουσικός Έρση Παπαστάμου ολοκλήρωναν την ομάδα, φέρνοντας στη ζωή μια από τις πιο αγαπημένες τηλεοπτικές παραγωγές.

Αρχικά, η εκπομπή ήταν 15λεπτη και προβαλλόταν κάθε 15 ημέρες. Από τον Φεβρουάριο του 1967, όμως, καθιερώθηκε ως εβδομαδιαία με διάρκεια 30 λεπτών, προσφέροντας ακόμα περισσότερες στιγμές γέλιου και διασκέδασης.

Η επιτυχία της εκπομπής ξεπέρασε τα τηλεοπτικά σύνορα. Το 1970, το «Κουκλοθέατρο Αθηνών» απέκτησε τη δική του στέγη στο θεατράκι της ΧΕΝ, όπου συνέχισε τις παραστάσεις. Τα καλοκαίρια, η ομάδα περιόδευε σε όλη την Ελλάδα, γεμίζοντας τις πλατείες με παιδικά χαμόγελα.

Το τέλος μιας εποχής

Η εκπομπή έριξε αυλαία την Πρωτοχρονιά του 1976. Ωστόσο, οι αναμνήσεις που χάρισε δεν ξεθώριασαν ποτέ. Ο Κλούβιος, η Σουβλίτσα και ο Μπάρμπα Μυτούσης παρέμειναν για πάντα οι αγαπημένοι ήρωες μιας γενιάς που μεγάλωσε με τις απλές, αλλά γεμάτες νόημα ιστορίες τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αράχνη που «ενσαρκώνει» τη Θεωρία της Εξέλιξης

Stories 21.12.2025
Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, αλλά αποτελεσματικό

Γιατί η Gen Z κάνει «στροφή» στη ρετρό τεχνολογία;

Νέα Εποχή 21.12.2025
Η κούραση από το «πάντα online»

Αυτά είναι τα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Stories 21.12.2025
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο ανοίγει πόρτες σε 193 χώρες χωρίς βίζα.

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Stories 21.12.2025
«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories 21.12.2025
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories 21.12.2025
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Η «νοοτροπία των καβουριών» που έχει «εξαπλωθεί» και στους ανθρώπους

Πρόσωπα 21.12.2025
Και ποιος δεν την έχει δει γύρω του;

Όταν ένα ελληνικό πλοίο βρήκε μια 11χρονη στην μέση του ωκεανού

Stories 21.12.2025
Μια τραγωδία που αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά

Η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς κουνούπια – Και δεν είναι τύχη, είναι επιστήμη

Νέα Εποχή Χτες
Το παράδοξο νησί με λίμνες, υγρασία και ηφαίστεια που κατάφερε -χάρη στο κλίμα και τη φυσική- να μείνει για πάντα εκτός χάρτη των κουνουπιών