E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα συμβεί τώρα στη Συρία;

Τι θα ακολουθήσει μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2024 | 00:40

Τι θα συμβεί τώρα στη Συρία;
@freepik.com

Η οικογένεια Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερα από 50 χρόνια με σιδερένια γροθιά. Τώρα αυτό έφτασε στο τέλος του.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε πρόεδρος μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ το 2000, ο οποίος κυβέρνησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Το 2011, κατέπνιξε βάναυσα μια ειρηνική, υπέρ της δημοκρατίας εξέγερση, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πριν από δεκατρείς ημέρες, η ισλαμιστική μαχητική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και οι συμμαχικές ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση στη βορειοδυτική Συρία.

Οι αντάρτες κατέλαβαν γρήγορα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, και στη συνέχεια σάρωσαν προς τα νότια και προς την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, καθώς ο στρατός κατέρρευσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Άσαντ παραιτήθηκε και έφυγε από τη Συρία την Κυριακή, ώρες αφότου οι αντάρτες μπήκαν στη Δαμασκό και πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Άσαντ είχε πετάξει στη Μόσχα και είχε λάβει άσυλο.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του HTS Abu Mohammed al-Jolani έφτασε στη Δαμασκό και είπε στους Σύριους: «Το μέλλον είναι δικό μας».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μοχάμεντ αλ Τζαλίλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα περισσότερα μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του συνεργάζονται με τους αντάρτες "ώστε η μεταβατική περίοδος να είναι γρήγορη και ομαλή".

Οι αντάρτες ανέφεραν σε μια σύντομη δήλωση ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονταν κοντά στον πλήρη έλεγχο της Δαμασκού και τη διατήρηση της δημόσιας περιουσίας. Είπαν επίσης ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της μόλις σχηματιστεί.

Ο Εθνικός Συνασπισμός για τις Συριακές Επαναστατικές Δυνάμεις και Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί τις πρώην ομάδες της αντιπολίτευσης, δήλωσε την Κυριακή ότι δεσμεύτηκε να «ολοκληρώσει τη μεταφορά της εξουσίας σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες, ανοίγοντας το δρόμο για μια ελεύθερη, δημοκρατική και πλουραλιστική Συρία».

Η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στο HTS, αλλά ο αντιπρόεδρός του, Ντίμα Μούσα, είπε στο BBC ότι «η μετάβαση απαιτεί τη συγκέντρωση όλων των Συριακών λαών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν όπλα».

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος συνεχίστηκε σε άλλες περιοχές της Συρίας.

Το HTS και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους προελαύνουν στη δυτική ύπαιθρο της Deir al-Zour, της μεγαλύτερης πόλης στην ανατολική Συρία.

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες φατρίες που πολεμούν υπό τη σημαία του Συριακού Εθνικού Στρατού προχωρούσαν επίσης βορειοδυτικά του Χαλεπίου σε εδάφη που κατείχαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκε σε ύποπτες κυβερνητικές τοποθεσίες χημικών όπλων και πυραύλων στη Συρία, λέγοντας ότι αυτό έγινε για να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών. Είπε επίσης ότι θα διατηρήσει μια «περιορισμένη» παρουσία στρατευμάτων σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη σε μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν, επειδή τα συριακά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους εκεί.

Πρώην πιστοί του Άσαντ φάνηκε επίσης να εξακολουθούν να ελέγχουν τις ακτές της Μεσογείου και τα βουνά στα δυτικά της χώρας. Η περιοχή είναι προπύργιο της μειονοτικής αίρεσης των Αλαουιτών του Άσαντ και επίσης η τοποθεσία δύο βασικών ρωσικών στρατιωτικών βάσεων της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ και της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Πώς το δέχθηκαν οι υπόλοιπες χώρες;

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν το ίδιο «έκπληκτη» όσο όλοι οι άλλοι από αυτό που συνέβη και ότι η Συρία «διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο τώρα, λόγω της αστάθειας».

Το Ιράν εξέφρασε την ελπίδα για «το γρήγορο τέλος των στρατιωτικών συγκρούσεων, την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών και την έναρξη του εθνικού διαλόγου» με όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Η Τουρκία είπε ότι η Συρία βρίσκεται τώρα σε ένα στάδιο "όπου ο συριακός λαός θα διαμορφώσει το μέλλον της χώρας του". Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι η νέα κυβέρνηση "πρέπει να συσταθεί με τάξη" και προειδοποίησε ότι "η αρχή της ένταξης δεν πρέπει ποτέ να τεθεί σε κίνδυνο".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ ήταν μια «θεμελιώδης πράξη δικαιοσύνης» μετά από δεκαετίες καταστολής, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές αντάρτες δημιούργησε μια στιγμή «κινδύνου και αβεβαιότητας».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ ήταν «άμεσο αποτέλεσμα» της δράσης της χώρας του κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Το Ιράκ, όπου ισχυρές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έστειλαν μαχητές για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό στον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ότι υποστήριξε τις προσπάθειες για έναρξη διαλόγου στη Συρία «που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός πλουραλιστικού συντάγματος που διαφυλάσσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Σύριων».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, η χώρα του οποίου υποστήριξε φατρίες ανταρτών στην αρχή του πολέμου, είπε ότι η Ιορδανία σέβεται τη βούληση και τις επιλογές του συριακού λαού. Τόνισε τη σημασία της αποφυγής «οποιασδήποτε σύγκρουσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος».

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας, χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ "μια θετική και πολυαναμενόμενη εξέλιξη" και είπε ότι η προτεραιότητα του μπλοκ είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαγγέλης Παυλίδης: Όταν η κριτική γίνεται πείσμα και όχι παραίτηση

Αθλητισμός 26.01.2025
Ο Έλληνας επιθετικός μοιάζει να χειρίζεται σωστά την πίεση

Τι θα γινόταν αν δεν βυθιζόταν ο Τιτανικός;

Ιστορικά 26.01.2025
Οι πολλές συνέπειες του ναυαγίου

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 26.01.2025
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

O Bασιλιάς που έβαζε τους σκλάβους του να αλειφτούν με μέλι

Ιστορικά 26.01.2025
Ήταν 6 ετών όταν έκατσε στο θρόνο

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 26.01.2025
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

Πρόσωπα 26.01.2025
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία

New age ανθοπωλεία, νέες συνήθειες, viral content: Αυτή είναι η νέα γενιά και μας αρέσει


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Πρόσωπα Χτες
Ο Bloomer και η Mrs Dalloway, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Η επιδημία τύφλωσης στην παλιά Αθήνα ‑ Γιατί έχαναν σταδιακά την όρασή τους

Stories Χτες
Πώς η Αθήνα του 1840 αντιμετώπισε τη μάστιγα και γέννησε το Οφθαλμιατρείο Αθηνών

Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων

Νέα Εποχή Χτες
Τα τέσσερα «όχι» - και τι σχέση έχει αυτό το κίνημα με τη νίκη του Donald Trump

Σημάδια ότι το smartphone σας έχει ιό

Νέα Εποχή Χτες
Τι πρέπει να κάνετε

H ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την κοινότητα των Αμις

Πρόσωπα Χτες
Η Kate Stoltzfus τα άφησε όλα πίσω της