Η χώρα που θέλει να «εξαφανίσει» τις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου
Ο κόσμος όμως αντιδρά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/8/2024 | 00:16
Οι κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου με τελευταία δυναμική προσθήκη το Temu, έχουν καταφέρει να κερδίσουν ένα τεράστιο κομμάτι του εμπορίου παγκοσμίως.
Τα ποσά που κερδίζουν προκαλούν ίλιγγο και κάποιοι προσπαθούν να βρούνε τρόπο να μειωθεί ουσιαστικά η μεγάλη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα τους μέσω του λιανεμπορίου.
Η πρώτη χώρα που αντιδρά είναι η Τουρκία που μειώνει το επιτρεπόμενο ποσό που μπορεί κάποιος να ξοδέψει σε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου από 150 δολάρια σε μόλις 30.
Ταυτόχρονα αυξάνει 60% τους δασμούς σε αγαθά εκτός ευρωπαικής ένωσης.
Tα νέα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις μικρές παραγγελίες που κάνουν οι καταναλωτές κυρίως μέσα από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Temu, AliExpress και Shein.
Το υπουργείο Εμπορίου κάνει λόγο για μέτρα που στόχο έχουν να προστατεύσουν την τουρκική οικονομία και τις τουρκικές επιχειρήσεις που βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών από την Κίνα.
Όμως τα μέτρα δεν υποδέχτηκαν θετικά οι πολίτες. Σε μια χώρα που ο πληθωρισμός κάνει πάρτυ, και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, οι εταιρείες λιανικού εμπορίου από την Κίνα ήταν μια διέξοδος για φθηνές αγορές.
«Η κυβέρνηση παρενέβη για να ελέγξει και το Temu. Είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνουμε Βόρεια Κορέα», «Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία είναι φθηνότερα στο εξωτερικό. Ωστόσο, όταν οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούν να αγοράσουν φθηνότερα αγαθά από το εξωτερικό, πληρώνουν φόρους». «Το κράτος συμμετέχει πλέον σε κάθε πτυχή της ζωής μας – στα όνειρά μας, στα σπίτια μας και στα ψώνια μας…».
«Ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν φθηνότερους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τους βάζει εμπόδια. Γιατί τόση εχθρότητα προς το κοινό;» είναι μερικά από τα σχόλια των Τούρκων πολιτών.