E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Είναι προφανώς Ιταλός

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/3/2024 | 10:35

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία
Φωτογραφία από André Beltrame

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Νάπολι ανάμεσα στα αρωματικά βάφτισμα του φρέσκου βασιλικού και της σάλτσας ντομάτας, βρίσκεται η ταπεινή αρχή μιας γαστρονομικής επανάστασης που θα γοήτευε τους πάντες.

Σε αυτή τη πόλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο πρώτος άνθρωπος που πούλησε πίτσα για πρώτη φορά, ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο! 

Με την προέλευσή της να ανάγεται στις εργατικές γειτονιές της Νάπολης, η πίτσα αναδείχθηκε ως ένα απλό και προσιτό γεύμα για τους εργάτες της πόλης. Αλλά ήταν ο Raffaele Esposito που μετέτρεψε αυτό το ταπεινό street food σε διεθνή αίσθηση.

Ο Esposito, ένας ταλαντούχος αρτοποιός, άνοιξε τη λιτή πιτσαρία του στην καρδιά της Νάπολης. Δεν ήξερε ότι οι γαστρονομικές του δημιουργίες θα του κέρδιζαν μια θέση στην ιστορία. Το 1889, σε μια σημαντική περίσταση, ο Esposito κλήθηκε να επιδείξει τη μαγειρική του ικανότητα σε κανέναν άλλον από τον βασιλιά Ουμβέρτο Α' και τη βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας.

Επιδιώκοντας να εντυπωσιάσει τους βασιλικούς επισκέπτες, ο Esposito έφτιαξε τρεις πίτσες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσώπευε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινο (ντομάτα), λευκό (μοτσαρέλλα) και πράσινη (βασιλικός). Η βασίλισσα, ιδιαίτερα τυλιγμένη από την πίτσα που στολίστηκε με φρέσκια ντομάτα, κρεμώδη μοτσαρέλα και μυρωδάτα φύλλα βασιλικού, την ανακήρυξε την αγαπημένη της. Έτσι, γεννήθηκε η διάσημη πλέον Pizza Margherita, που ονομάστηκε προς τιμήν της ίδιας της βασίλισσας Margherita.

Η επιτυχία της Pizza Margherita εκτόξευσε την πιτσαρία του Esposito στη φήμη, προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες. Σύντομα, άλλες πιτσαρίες σε όλη τη Νάπολη άρχισαν να αναπαράγουν τη δημιουργία του, ενισχύοντας την ιδιότητά της ως αγαπημένου ναπολιτάνικου φαγητού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories 11.09.2025
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.09.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories 11.09.2025
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

5 fashion trends που στην πραγματικότητα κρύβουν… αρρώστιες!

Νέα Εποχή Χτες
Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη βικτωριανή Αγγλία: πώς η υγεία «γέννησε» τις πιο iconic τάσεις

Από ποδοσφαιριστής… σε σταρ που θρηνούσε δύο αδέλφια: Η αληθινή ιστορία του Νίκου Κούρκουλου που σοκάρει!

Stories Χτες
Από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου – η ζωή του Νίκου Κούρκουλου ανάμεσα στην λάμψη, το θέατρο και τις δύο τραγωδίες που τον σημάδεψαν

«Σταμάτησε το ρολόι στις 13:40» – Η τραγωδία με τις 21 μαθήτριες που σημάδεψε την Ελλάδα

Stories Προχτές
Το καΐκι «Δύο Γιώργηδες» και η εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Stories Προχτές
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα