E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Είναι προφανώς Ιταλός

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/3/2024 | 10:35

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία
Φωτογραφία από André Beltrame

Στους πολυσύχναστους δρόμους της Νάπολι ανάμεσα στα αρωματικά βάφτισμα του φρέσκου βασιλικού και της σάλτσας ντομάτας, βρίσκεται η ταπεινή αρχή μιας γαστρονομικής επανάστασης που θα γοήτευε τους πάντες.

Σε αυτή τη πόλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο πρώτος άνθρωπος που πούλησε πίτσα για πρώτη φορά, ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα άλλαζε για πάντα το γαστρονομικό τοπίο! 

Με την προέλευσή της να ανάγεται στις εργατικές γειτονιές της Νάπολης, η πίτσα αναδείχθηκε ως ένα απλό και προσιτό γεύμα για τους εργάτες της πόλης. Αλλά ήταν ο Raffaele Esposito που μετέτρεψε αυτό το ταπεινό street food σε διεθνή αίσθηση.

Ο Esposito, ένας ταλαντούχος αρτοποιός, άνοιξε τη λιτή πιτσαρία του στην καρδιά της Νάπολης. Δεν ήξερε ότι οι γαστρονομικές του δημιουργίες θα του κέρδιζαν μια θέση στην ιστορία. Το 1889, σε μια σημαντική περίσταση, ο Esposito κλήθηκε να επιδείξει τη μαγειρική του ικανότητα σε κανέναν άλλον από τον βασιλιά Ουμβέρτο Α' και τη βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας.

Επιδιώκοντας να εντυπωσιάσει τους βασιλικούς επισκέπτες, ο Esposito έφτιαξε τρεις πίτσες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσώπευε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας: κόκκινο (ντομάτα), λευκό (μοτσαρέλλα) και πράσινη (βασιλικός). Η βασίλισσα, ιδιαίτερα τυλιγμένη από την πίτσα που στολίστηκε με φρέσκια ντομάτα, κρεμώδη μοτσαρέλα και μυρωδάτα φύλλα βασιλικού, την ανακήρυξε την αγαπημένη της. Έτσι, γεννήθηκε η διάσημη πλέον Pizza Margherita, που ονομάστηκε προς τιμήν της ίδιας της βασίλισσας Margherita.

Η επιτυχία της Pizza Margherita εκτόξευσε την πιτσαρία του Esposito στη φήμη, προσελκύοντας ντόπιους και τουρίστες. Σύντομα, άλλες πιτσαρίες σε όλη τη Νάπολη άρχισαν να αναπαράγουν τη δημιουργία του, ενισχύοντας την ιδιότητά της ως αγαπημένου ναπολιτάνικου φαγητού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γιαγιά των Απαλαχίων: Περπάτησε 3.500 χλμ στα 80 της και μπήκε στην ιστορία χωρίς να το ξέρει

Stories 03.11.2025
Η 80χρονη που νίκησε τα βουνά: Πώς μια δασκάλα από το Μίσιγκαν έγινε θρύλος της πεζοπορίας

Ο χρυσοχόος που έγινε από τα πιο διάσημα αστέρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου

Πρόσωπα 03.11.2025
Πώς ο ατίθασος νέος από το Κολωνάκι κατέληξε στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30 και βρέθηκε τυχαία στο σανίδι - μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία!

Το μυστήριο με τους μπλε σκύλους του Τσερνόμπιλ

Stories 03.11.2025
Γιατί έχουν αυτό το χρώμα;

Όταν η τεχνητή βροχή δεν ήρθε ποτέ: Τι πήγε στραβά στο πείραμα της Ινδίας

Stories 03.11.2025
Κάθε φθινόπωρο, το Νέο Δελχί γίνεται το επίκεντρο μιας ασφυκτικής πραγματικότητας

Η νέα τάση στη δουλειά που... εξαφανίζει τα αφεντικά και τα ωράρια

Νέα Εποχή 03.11.2025
Η νέα εποχή της δουλειάς είναι εδώ - και έχει… ρυθμό

Εxplainer: Ήρθαν οι εξωγήινοι; Ο μυστηριώδης επισκέπτης που προκαλεί χάος στη NASA

Νέα Εποχή 03.11.2025
Ο 3I/ATLAS είναι αρχαιότερος από τον Ήλιο – και αλλάζει όσα ξέραμε για το Διάστημα

Η πόλη φάντασμα στην Τουρκία

Stories Χτες
Σύμβολο της κακής οικονομικής κατάστασης στη χώρα

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories Χτες
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η άγνωστη ιστορία του μοναδικού μαύρου επιβάτη του Τιτανικού

Stories Χτες
Οι τραγικές ιστορίες των επιβατών σε ένα νέο ντοκιμαντέρ

Η ιστορία της φτωχότερης πόλης της Γερμανίας, που άλλαξε όνομα λόγω... Taylor Swift

Stories Χτες
Πού βρίσκεται το Γκελζενκίρχεν και γιατί παρήκμασε