E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μήπως το «Perfect Moment Syndrome» σαμποτάρει τη ζωή σου;

Και πώς να το… διώξεις!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 19/2/2024 | 00:26

Μήπως το «Perfect Moment Syndrome» σαμποτάρει τη ζωή σου;
Φωτ. αρχείου / pexels

Σε έναν τέλειο κόσμο, όλα τα γενέθλια θα ήταν υπέροχα και οι διακοπές μας θα ήταν βγαλμένες από το Pinterest. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν μπορεί κάθε περίσταση να ανταποκριθεί στις υψηλές μας προσδοκίες. Και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα φανταστήκαμε, μπορεί να νιώθουμε ότι χάλασε όλη μας η καλή διάθεση.

Το «Perfect Moment Syndrome» ή αλλιώς «σύνδρομο της τέλειας στιγμής» είναι ένας όρος που εφηύρε η συγγραφέας, Sarah Wilson. Τον τελευταίο καιρό, το συγκεκριμένο συναίσθημα φαίνεται να έχει “χτυπήσει” ευαίσθητη χορδή σε πολύ κόσμο και έχει γίνει viral στο TikTok.

Συχνά οι μεγάλες προσδοκίες που έχουμε πριν από μια ρομαντική απόδραση με το ταίρι μας, ενδέχεται να μας χαλάσουν την εμπειρία. Οραματίζεσαι τον τέλειο καιρό, τις τέλειες προσωπικές στιγμές κι όλα αυτά χωρίς κακές εκπλήξεις. «Αλλά μετά βρέχει, χάνεσαι στον δρόμο και το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι αυτό που περίμενες». Αντί να γελάσετε ή να εστιάσετε στα καλά, οι αυξημένες προσδοκίες σας οδηγούν σε μια συντριπτική αίσθηση απογοήτευσης. Μήπως αυτό είναι κάτι που το έχεις νιώσει κι εσύ;

 

Τι προκαλεί το σύνδρομο της τέλειας στιγμής;

Ο λόγος για τον οποίο το σύνδρομο της τέλειας στιγμής οδηγεί με τέτοια μαθηματική ακρίβεια σε πόνο και απογοήτευση είναι ότι ποτέ δε θα πάνε όλα καλά. Και δε χρειάζεται να πάνε όλα τέλεια για να περάσεις καλά και να απολαύσεις την εμπειρία.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτό, συχνά αναζητούν προβλήματα ή ελλείψεις, επειδή το ιστορικό τους, τους έχει αποδείξει ότι τα πράγματα πάντα στραβώνουν, οπότε ανά πάσα στιγμή προσπαθούν να εντοπίσουν αυτό το “στράβωμα”. Τα bad vibes γίνονται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

 

Πώς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο αυτό;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το ενοχλητικό αίσθημα. Ξεκίνα εξετάζοντας στις προτεραιότητές σου πριν από μια σημαντική μέρα.

Βοηθάει επίσης να αναρωτηθείς γιατί οι προσδοκίες σου είναι τόσο υψηλές. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν πίσω από αυτό το “θέλω” κρύβεται μια ανάγκη για επικύρωση από τους γύρω σου- ή αν είναι κάτι που σε γεμίζει αυθεντική χαρά. Αν η συγκεκριμένη επιθυμία δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου, προσπάθησε να την εκλογικεύσεις και να την κατεβάσεις από το βάθρο των τέλειων στιγμών.

Αν κι εσύ ‘πάσχεις’ από αυτό το σύνδρομο, τότε είναι χρήσιμο να διερευνήσεις τις αιτίες των μη ρεαλιστικών προσδοκιών σου καθώς και την ανάγκη σου για τελειότητα και έλεγχο. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί έχεις αυτό το σύνδρομο, ώστε να καταφέρεις να απεμπλακείς.

Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις τις προσδοκίες σου σχετικά με επερχόμενες εμπειρίες. Ρώτησε τον εαυτό σου: Γιατί περιμένεις τα πράγματα να πάνε με ένα συγκεκριμένα τρόπο; Και τι θα γινόταν αν τα πήγαιναν τελείως διαφορετικά απ’ ότι είχες υπολογίσει;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!