Αίμα, παπαρουνόσπορος και 12 πιάτα στο τραπέζι – Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα φαγητά της Ευρώπης
Από λουκάνικα αίματος μέχρι γλυκά με παπαρουνόσπορο, οι γιορτινές γεύσεις της Ευρώπης κρύβουν εκπλήξεις που δεν φαντάζεσαι
Δημοσίευση 19/12/2025 | 00:04

Αν νομίζεις ότι τα Χριστούγεννα σημαίνουν μόνο γαλοπούλα και πατάτες, κράτα σημειώσεις. Από την Κροατία μέχρι την Πολωνία και από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, οι γιορτινές κουζίνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κρύβουν πιάτα με ιστορία, συμβολισμό και απίστευτη γεύση. Κάποια είναι νηστίσιμα, άλλα… βαριά και «χειμωνιάτικα», όλα όμως αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σου.
Κροατία – Γαλοπούλα με mlinci

Στην Κροατία, τα Χριστούγεννα μυρίζουν ψητό. Η γαλοπούλα (ή πάπια) σερβίρεται με mlinci, λεπτές ψημένες ζύμες που μαλακώνουν σε ζεστό ζωμό. Εναλλακτικά, στο τραπέζι θα βρεις αρνί ή γουρουνόπουλο, πατάτες και τη διάσημη «γαλλική σαλάτα» με μαγιονέζα. Το γεύμα κλείνει γλυκά με fritule, medenjak και μπισκότα βανίλιας.
Ουκρανία – Kutia και 12 νηστίσιμα πιάτα
Το ουκρανικό δείπνο ξεκινά όταν εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Πρώτο πιάτο η kutia: γλυκός χυλός δημητριακών με παπαρουνόσπορο και μέλι. Ακολουθεί μια νηστίσιμη πανδαισία 12 πιάτων με ελαφριές σούπες και pyrohy γεμιστά με πατάτα ή λάχανο.
Λιθουανία – Kūčiukai με παπαρουνόγαλα

Παραμονή Χριστουγέννων χωρίς ρέγγα δεν γίνεται. Δίπλα της, σαλάτες με παντζάρι και η κλασική balta mišrainė (λευκή σαλάτα). Το highlight; Τα kūčiukai, μικρά μπισκοτάκια με παπαρουνόσπορο που τρώγονται παραδοσιακά με παπαρουνόγαλα.
Βουλγαρία – Koledna pitka & sarmi

Στο βουλγάρικο τραπέζι πρωταγωνιστούν τα sarmi (ντολμαδάκια σε φύλλα αμπελιού ή λάχανου), χορταστικά στιφάδα και πιάτα με βρασμένο σιτάρι. Ξεχωρίζει η koledna pitka, ένα περίτεχνα στολισμένο ψωμί που συμβολίζει την καλοτυχία.
Εσθονία – Verivorst για ζεστασιά
Η εσθονική κουζίνα δεν αστειεύεται: verivorst (λουκάνικο αίματος), ξινολάχανο, ψητό χοιρινό, πατάτες και σάλτσα lingonberry. Το δείπνο της παραμονής έχει παγανιστικές ρίζες και 7, 9 ή 12 πιάτα για καλή τύχη και αφθονία.
Ρουμανία – Sarmale και cozonac
Τα ρουμάνικα Χριστούγεννα είναι… χοιρινά. Τα sarmale (λαχανοντολμάδες με ρύζι και χοιρινό) σερβίρονται με πολέντα και κρέμα γάλακτος. Στο τραπέζι θα βρεις λουκάνικα, ζαμπόν, piftie και για επιδόρπιο cozonac με σοκολάτα και καρύδια.
Πολωνία – Barszcz, pierogi και makowiec
Στην Πολωνία, η παραμονή είναι νηστίσιμη με 12 πιάτα. Στο κέντρο: barszcz (παντζαρόσουπα) με uszka, τηγανητός κυπρίνος, pierogi, ρέγγες και το απόλυτο γλυκό φινάλε, makowiec με παπαρουνόσπορο.






