E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί αυτοί οι πίνακες πήραν Ολυμπιακό μετάλλιο;

Όταν υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες για καλλιτέχνες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 4/2/2024 | 09:58

Γιατί αυτοί οι πίνακες πήραν Ολυμπιακό μετάλλιο;
collage

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφορούσαν πάντα κοιλιακούς και σκάνδαλα ντόπινγκ. Kάποτε η τέχνη και η ομορφιά ήταν κομμάτι τους, ώσπου το 1954 αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Kαι δεν εννοούμε πως έτρεχαν και έκαναν Ολυμπιακά αθλήματα ζωγράφοι και γλύπτες, αλλά πως υπήρχε διαγωνιστικό κομμάτι τεχνών

Οι διαγωνισμοί τέχνης αποτελούσαν μέρος των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων κατά τα πρώτα τους χρόνια, από το 1912 έως το 1948. Οι αγώνες ήταν μέρος της αρχικής πρόθεσης του ιδρυτή του Ολυμπιακού Κινήματος, Pierre de Frédy, Baron de Coubertin.

Απονεμήθηκαν μετάλλια για έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον αθλητισμό, χωρισμένα σε πέντε κατηγορίες: αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική και γλυπτική.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Τον Μάιο του 1906, ο Baron de Coubertin οργάνωσε μια συνάντηση στο Παρίσι τόσο για τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όσο και για τους εκπροσώπους των οργανώσεων των καλλιτεχνών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πρόταση προς τη ΔΟΕ να διοργανώσει καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πέντε τομείς (αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική και γλυπτική). Τα έργα τέχνης που θα έπαιρναν μέρος έπρεπε να είναι εμπνευσμένα από τον αθλητισμό.

Μάλιστα, είχαν ξαναγίνει αντίστοιχες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή τέτοιων αγώνων στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908, που ήταν προγραμματισμένοι για τη Ρώμη της Ιταλίας. Όμως οι Ιταλοί διοργανωτές αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου το 1906 και αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προετοιμασίες και η ΔΟΕ ανέθεσε την οργάνωση στο Λονδίνο το 1907. Οι Βρετανοί διοργανωτές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τους διαγωνισμούς τέχνης, αλλά λόγω του σύντομου χρονου προετοιμασίας τους, ακυρώθηκαν. Οι διοργανωτές θεώρησαν ότι οι καλλιτέχνες δεν θα είχαν αρκετό χρόνο για να στείλουν τα έργα τους. Οπότε η πρώτη προσπάθεια πήγε στα αζήτητα.

Ο Pierre de Coubertin δεν πτοήθηκε όμως, και προσπάθησε να συμπεριλάβει τα καλλιτεχνικά γεγονότα στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1912, που θα διεξάγονταν στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αν και οι Σουηδοί αρχικά αντιτάχθηκαν, εναντιούμενοι στην ιδέα της τέχνης σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό, τελικά υποχώρησαν.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μάλλον απογοητευτικός: μόνο 35 καλλιτέχνες είναι γνωστό ότι έστειλαν έργα τέχνης στη Σουηδία, αλλά χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν και στα πέντε κατηγορίες.

Το 1924 όμως τα πράγματα πήγαν καλύτερα - Οι διαγωνισμοί λήφθηκαν σοβαρά υπόψη για πρώτη φορά και 193 καλλιτέχνες υπέβαλαν έργα. Μάλιστα το συνολικό έργο των καλλιτεχνών περιελάμβανε τρεις Σοβιετικούς καλλιτέχνες, παρόλο που η Σοβιετική Ένωση επίσημα δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους θεωρούσαν «αστικό» φεστιβάλ. Διαγωνισμοί τέχνης πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βερολίνο (1936) και στο Λονδίνο (1948), με επιτυχία, αν και ο αριθμός των έργων που συμμετείχαν είχε μειωθεί σημαντικά μέχρι το 1948.

Το φινάλε

Οι διαγωνισμοί τέχνης με κριτική επιτροπή εγκαταλείφθηκαν το 1954 επειδή οι καλλιτέχνες θεωρούνταν επαγγελματίες, ενώ οι Ολυμπιακοί αθλητές έπρεπε να είναι ερασιτέχνες. Από το 1956 τη θέση τους πήρε το Ολυμπιακό πολιτιστικό πρόγραμμα. 

Παρά το γεγονός ότι δεν διεξάγονται πλέον διαγωνισμοί τέχνης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν να συνδέονται με εκθέσεις τέχνης. Ο Ολυμπιακός Χάρτης απαιτούσε από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να συμπεριλάβουν ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ώστε «να εξυπηρετούν στην προώθηση αρμονικών σχέσεων, αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων και άλλων που παρακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι παράξενες συνήθειες 5 πασίγνωστων συγγραφέων

Πρόσωπα 11.07.2025
Έως και αλλόκοτες

Το χωριό που δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι άντρες από τις συζύγους τους

Ιστορικά 11.07.2025
Όταν 28 γυναίκες δηλητηρίασαν 100 άντρες – Και κάποιοι τις είπαν ηρωίδες

Δύο αρσενικοί πιγκουίνοι μεγαλώνουν υιοθετημένο μικρό στο Chester Zoo

LGBTQI+ 11.07.2025
Ένα ξεχωριστό ζευγάρι πιγκουίνων με μεγάλη καρδιά

Πήγε να πεθάνει δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τελικά δεν ήταν τυχαίο

Stories 11.07.2025
Τι ανακάλυψε μετά από τον σοβαρό τραυματισμό της

Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου

Πρόσωπα 11.07.2025
Kρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στον ομαδικό βιaσμό τουρίστριας από την Κίνα

Το τραγούδι που ο Μάνος Λοΐζος έγραψε μεθυσμένος για μια γυναίκα που δεν είχε ποτέ

Stories Χτες
Πίσω από τη μεγαλύτερη επιτυχία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κρύβεται μια άγνωστη ιστορία έρωτα, θλίψης και το τελευταίο «αντίο» ενός μεγάλου δημιουργού

Πριν τον Ζότα: Οι 13 τραγικές ιστορίες ποδοσφαιριστών που σκοτώθηκαν στην άσφαλτο

Αθλητισμός Χτες
Μια θλιβερή καταμέτρηση ζωών που χάθηκαν πρόωρα και τραγικά – Από τον Μητσιμπόνα στον Ρέγιες και από τον Κατσούρη στον Αντεφέμι

Ασχημα νέα για την βότκα

Stories Χτες
Καταρρέει η παραγωγή

Η γυναίκα που ξεγέλασε τους ναζί: Πώς μια ιστορικός τέχνης έσωσε 20.000 έργα χωρίς να την υποψιαστεί κανείς

Πρόσωπα Χτες
Eργα των Πικάσο, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Ντεγκά σώθηκαν από την καταστροφή

Γιατί έχουμε πάθει εμμονή με την αυτοβελτίωση;

Stories Προχτές
Τέλεια εμφάνιση ή τέλεια παγίδα; Το τίμημα της αυτοβελτίωσης στην εποχή του TikTok

Τζορτζ Ιωαννίδης: Ο ρόλος του Έλληνα πράκτορα της CIA στην δολοφονία Κένεντι

Stories Προχτές
Τι δείχνουν τα νέα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα