E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Tι συνέβη τη «σπουδαιότερη νύχτα της ποπ μουσικής»

50 από τους πιο καυτούς σούπερ σταρ της μουσικής της Αμερικής βρέθηκαν στο ίδιο σημείο για καλό σκοπό

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024 | 13:40

Tι συνέβη τη «σπουδαιότερη νύχτα της ποπ μουσικής»
A scene from “The Greatest Night in Pop” / © 2024 Netflix, Inc.

Στη δεκαετία του '80, η ποπ μουσική αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κόσμου. Υπήρχε η Band Aid, η Live Aid, η Farm Aid και φυσικά το We Are the World, το τεράστιο φιλανθρωπικό σινγκλ του 1985 που συγκέντρωσε σχεδόν 50 από τους πιο καυτούς σούπερ σταρ της μουσικής της Αμερικής για να συγκεντρώσει χρήματα για την ανακούφιση από την αφρικανική πείνα.

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ο παραγωγός Quincy Jones κρέμασε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ασε τον εγωισμό σου στην πόρτα» και ως επί το πλείστον όλοι το έκαναν.

Το «We Are the World» κυριάρχησε στο ραδιόφωνο, ανέβηκε στην κορυφή των charts και συγκέντρωσε τόνους χρημάτων για έναν πολύ αξιόλογο σκοπό. Προς τιμήν της 40ης επετείου του τραγουδιού - ένα ορόσημο που μνημονεύεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix The Greatest Night In Pop - εδώ είναι μερικά συναρπαστικά γεγονότα για αυτή τη μοναδική στιγμή στην ιστορία της μουσικής.

Στα τέλη του 1984, ο διάσημος ηθοποιός, τραγουδιστής και ακτιβιστής Harry Belafonte είδε μια αναφορά του BBC σχετικά με τον καταστροφικό λιμό στην Αιθιοπία. Νιώθοντας υποχρεωμένος να βοηθήσει, επικοινώνησε με τον μουσικό διευθυντή Ken Kragen και του πρότεινε μια συναυλία συγκέντρωσης χρημάτων. Ο Kragen πρότεινε να ηχογραφήσουν ένα all-star φιλανθρωπικό τραγούδι.

Ένας από τους συνεργάτες του Ken Kragen ήταν ο Lionel Richie, ο οποίος είπε ναι αμέσως αφού μίλησε με τον Belafonte στο τηλέφωνο. ("Μαύροι άνθρωποι πεθαίνουν, Lionel", του είπε ο Belafonte. "Χρειάζομαι μερικούς μαύρους για να τους σώσω") Αποδείχθηκε ότι ο Richie θα έγραφε το τραγούδι με τον Michael Jackson, μεσα σε 2 εβδομάδες. Φρόντισαν να αποφύγουν τους στίχους που θα έκαναν το τραγούδι να ακούγεται παλιό.

«Καθώς το συντάσσαμε, σκεφτόμασταν επίσης πώς θα διαρκέσουν οι λέξεις για πάντα», είπε ο Richie στο The Hollywood Reporter. «Οχι λέξεις της εποχής - όχι slang - Πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένο».

Η ηχογράφηση του «We Are the World» θα μπορούσε να γίνει μόνο μια συγκεκριμένη βραδιά.

Πώς βρίσκεις δεκάδες από τους μεγαλύτερους μουσικούς αστέρες της Αμερικής σε ένα στούντιο ηχογράφησης ταυτόχρονα; Η ιστορική συνάντηση που απέδωσε το "We Are the World" έλαβε χώρα στα A&M Recording Studios στο Λος Άντζελες στις 28 Ιανουαρίου 1985, αμέσως μετά τα American Music Awards, που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο βράδυ στο κοντινό Shrine Auditorium.

Μια μεγάλη απουσία, η Madonna! 

Γιατί οι διοργανωτές δεν ηθελαν τη Madonna; «Επειδή δεν πίστευαν ότι μπορούσε να τραγουδήσει», είπε ο παραγωγός και θρυλικός κιθαρίστας των Chic, Nile Rodgers σε πρόσφατη συνέντευξη. «Της ράγισε την καρδιά». 

Στο μουσικό βίντεο "We Are the World", όλοι φαίνονται αρκετά ήρεμοι και χαρούμενοι, εκτός ίσως από τον Βob Dylan. Υπάρχει μια ένταση στην ερμηνεία του και τα πλάνα από τις πρόβες πίσω από τα παρασκήνια δείχνουν πόσο αγχωμένος ήταν! Συμφωνα με μαρτυριες ο Dylan είχε πάθει... «νευρικό κλονισμό» για το πώς να χειριστεί το σόλο μέρος του τραγουδιού. 

Η Cyndi Lauper δεν ήθελε να τραγουδήσει! Λίγες ώρες πριν το «We Are the World», η Cyndi Lauper προσπάθησε να ξεφύγει από το όλο θέμα. "Η Cyndi ήρθε σε μένα κατά τη διάρκεια των (AMAs) και είπε: "Ο φίλος μου άκουσε το τραγούδι και δεν πιστεύει ότι θα είναι επιτυχία, οπότε δεν μπορώ να έρθω", λέει ο Richie στο The Greatest Night In Pop. «Είπα, «Cyndi , είναι πολύ σημαντικό για σένα να πάρεις τη σωστή απόφαση.» Εν τέλει πήγε.

Το "We Are the World" πέρασε 4 εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 και πιστοποιήθηκε ως τετραπλα πλατινένιο την 1η Απριλίου 1985, λιγότερο από ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του. Σε όλο τον κόσμο, το "We Are the World" πούλησε περισσότερες από 7 εκατομμύρια δισκους και οι καλλιτέχνες τελικά συγκέντρωσαν 63 εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό!

Για αυτό το λόγο αυτή θεωρείται η «σπουδαιότερη νύχτα της ποπ μουσικής».