E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο διάσημος συγγραφέας που έπαιζε κρυφά ποδόσφαιρο με άλλο όνομα

Γιατί άραγε;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/1/2024 | 00:07

Ο διάσημος συγγραφέας που έπαιζε κρυφά ποδόσφαιρο με άλλο όνομα
Photo by My Profit Tutor on Unsplash

Το ποδόσφαιρο είναι, όπως έχουν πει κάποιοι παραφράζοντας τον Μάρξ, το «όπιο του λαού». Από την ανακάλυψη του τον 19ο αιώνα και την άμεση διάδοση του, κέρδισε αμέσως φανατικούς φίλους αλλά και παίκτες. Πολλοί έγιναν διάσημοι μέσω αυτού. Λίγοι, ή μάλλον ένας, δεν ήθελε καν να μαθευτεί ότι παίζει ποδόσφαιρο, αφού έμελλε να γίνει πασίγνωστος σε όλον τον κόσμο, με τα βιβλία του.

O Sir Arthur Conan Doyle είναι φυσικά ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον πιο διάσημο ντετέκτιβ όλων των εποχών, τον αγαπημένο μας Sherlock Holmes. Έγραψε δεκάδες ιστορίες, φτιάχνοντας ένα σύμπαν όπου ο ήρωας του χρησιμοποιούσε όπιο. Μόνο που ο Doyle είχε βρει νωρίτερα το δικό του. Στο ποδόσφαιρο…

Γεννήθηκε στη Σκωτία το 1858 και επιθυμία των γονιών του ήταν να γίνει γιατρός, σπούδασε σε τρία πανεπιστήμια και όταν πήρε όλα τα διπλώματα που είχε βάλει στο μάτι, προσπάθησε να ανοίξει ένα ιατρείο στο Plymouth μαζί με ένα φίλο. Η συνεργασία δεν πήγε πολύ καλά.

Έφτασε στο Portsmouth το 1882 για να ανοίξει μόνος του ένα ιατρείο. Τη μέρα που έφτασε είχε μόλις 10 λίρες πάνω του αλλά τα κατάφερε. Η δουλειά όμως δεν πήγαινε καλά και είχε πολύ ελεύθερο χρόνο. Τον οποίο και αξιοποίησε.

Το ποδόσφαιρο στο Portsmouth είχε παρουσία από την δεκαετία του 1870. Ωστόσο το 1883 ιδρύθηκε η ομάδα Portsmouth AFC, μια ερασιτεχνική ομάδα, όπως όλες τότε, που υπήρξε πρόδρομος της σημερινής Portsmouth FC. Ο Doyle έπαιζε κρίκετ και το θεωρούσε ένα παιχνίδι για τζέντλεμαν. Όταν ήρθε η ώρα να παίξει το πιο «βρώμικο» ποδόσφαιρο, ίσως δεν ήθελε να το διαδώσει. Κι έτσι ένας από τους πρώτους τερματοφύλακες της Portsmouth AFC, ήταν ο A. C. Smith. Το ψεύτικο όνομα που έδωσε ο A.C. Doyle για να παίζει κρυφά.

Μπορεί βέβαια να έκανε ένα αστείο. Ποτέ δεν θα μάθουμε. Ωστόσο έπαιξε σε 29 παιχνίδια κάτω από τα δοκάρια και ο απολογισμός για την ομάδα του ήταν 18 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες. Δέχθηκε 30 γκολ, αλλά η ομάδα του πέτυχε 67. Σε μια εποχή όπου όλοι έπαιζαν επίθεση και τα σκορ ήταν υψηλά, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Σε κάποια ματς αγωνίστηκε και στα άκρα.

Ωστόσο η καριέρα του δεν συνέχισε. Τον ελεύθερο του χρόνο τον έδωσε από εκεί και πέρα στον ήρωά του. Και τα αθλήματα για τζέντλεμαν όποτε δεν έγραφε για τον ντετέκτιβ που έμεινε στην ιστορία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της