E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι Κινέζοι έφτιαξαν ιό σαν τον Covid με 100% ποσοστό θανάτου;

Mια ομάδα Κινέζων ερευνητών προκάλεσαν διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/1/2024 | 01:19

Γιατί οι Κινέζοι έφτιαξαν ιό σαν τον Covid με 100% ποσοστό θανάτου;
Φωτογραφία από Edward Jenner

Mια ομάδα Κινέζων ερευνητών προκάλεσαν διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης για έναν μεταλλαγμένο ιό που σχετίζεται με τον κοροναϊό, ο οποίος φέρεται να προκάλεσε ποσοστό 100% θανάτου σε μολυσμένα εξανθρωπισμένα ποντίκια.

Η προέλευση του ιού Covid-19 είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από ένα εκτός ελέγχου κινεζικό εργαστηριακό πείραμα κερδίζουν και πάλι την προσοχή των ανθρώπων στο διαδίκτυο χάρη σε μια αμφιλεγόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από Κινέζους επιστήμονες στο Πεκίνο.

Προφανώς πειραματίστηκαν με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος GX_P2V, σα να λέμε έναν «ξάδερφο» του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε στους παγκολίνους της Μαλαισίας το 2017, τρία χρόνια πριν από την πανδημία Covid-19, χρησιμοποιώντας το για να μολύνουν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που είχαν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν παρόμοια γενετική σύνθεση με τους ανθρώπους. Η αμφιλεγόμενη μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που αναφέρει ποσοστό θνησιμότητας 100% σε ποντίκια που έχουν μολυνθεί από το GX_P2V, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ευρήματα προηγούμενης έρευνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι όλα τα εξανθρωπισμένα ποντίκια που μολύνθηκαν με το GX_P2V πέθαναν μέσα σε οκτώ ημέρες, ένα εκπληκτικά γρήγορο ποσοστό θνησιμότητας.

Καθώς ο ιός άρχισε να αποδυναμώνει τον ξενιστή του, τα ποντίκια άρχισαν να χάνουν βάρος, να κινούνται ορατά πιο αργά και να δείχνουν μια καμπουριασμένη στάση. Το GX_P2V μόλυνε τους πνεύμονες, τα οστά, τα μάτια, τις τραχεία και τους εγκεφάλους των ποντικών και σύμφωνα με πληροφορίες έκανε τα μάτια τους να γίνουν εντελώς λευκά μια μέρα πριν πεθάνουν.

«Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στους ανθρώπους και παρέχει ένα μοναδικό μοντέλο για την κατανόηση των παθογόνων μηχανισμών των ιών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα εξόργισαν δυτικούς επιστήμονες και ιολόγους, πολλοί από τους οποίους το χαρακτήρισαν ως «τρομερό» και «άχρηστο», καθώς δεν παρέχει καμία πραγματική εικόνα για το πώς ο ιός GX_P2V μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους.

«Δεν μπορώ να δω τίποτα αόριστου ενδιαφέροντος που θα μπορούσαμε να μάθουμε από την εξαναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, μπορούσα να δω πώς τέτοια πράγματα μπορεί να πάνε στραβά», έγραψε στο X ο Francois Balloux, ειδικός επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου.

«Η προεκτύπωση δεν προσδιορίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιούνται για την έρευνα», συνέχισε ο Balloux. «Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας, όπως η έρευνα στο Wuhan το 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Covid-19, πραγματοποιήθηκε αλόγιστα χωρίς τον ελάχιστο περιορισμό βιοασφάλειας και πρακτικές που είναι απαραίτητες για την έρευνα με πιθανά παθογόνα πανδημίας».

Ο Richard H. Ebright, καθηγητής Χημείας και Χημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutger, συμφώνησε με τον Balloux, ενώ ο Gennadi Glinsky, συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στο Stanford, έγραψε: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν πολύ αργά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο