E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Να γιατί οι αστροναύτες γερνούν πιο αργά από εμάς τους υπόλοιπους εδώ στη Γη

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση ότι «ο χρόνος είναι σχετικός»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/1/2024 | 00:03

Να γιατί οι αστροναύτες γερνούν πιο αργά από εμάς τους υπόλοιπους εδώ στη Γη
Φωτογραφία από T Leish

Εκει που λεγαμε πως ο χρονος είναι μια από τις μοναδικές σταθερές στη ζωή, περνά μέρα με τη μέρα με τον ίδιο ρυθμό και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έπρεπε να πάει και να μας το καταστρέψει και αυτό. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση ότι «ο χρόνος είναι σχετικός», αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα.

Η φράση προήλθε από τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν που ένωσε χώρο και χρόνο και δημιούργησε την ιδέα ενός υφάσματος που διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν: «χωροχρόνος».

Έτσι, ανάλογα με τη θέση και την ταχύτητά μας, ο χρόνος μπορεί να φαίνεται να κινείται πιο γρήγορα ή πιο αργά σε εμάς σε σχέση με άλλους σε διαφορετικό μέρος του χωροχρόνου. Και για τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αυτό σημαίνει ότι γερνούν λίγο πιο αργά από τους ανθρώπους στη Γη.

Αυτό οφείλεται στα αποτελέσματα της διαστολής του χρόνου. Πρώτον, ο χρόνος φαίνεται να κινείται πιο αργά κοντά σε ογκώδη αντικείμενα επειδή η βαρυτική δύναμη του αντικειμένου κάμπτει τον χωροχρόνο.

Το φαινόμενο ονομάζεται «διαστολή χρόνου βαρύτητας». Με λίγα λόγια σημαίνει απλώς ότι ο χρόνος κινείται πιο αργά καθώς αυξάνεται η βαρύτητα.

Γι' αυτό ο χρόνος περνάει πιο αργά για αντικείμενα που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της Γης όπου η βαρύτητα είναι ισχυρότερη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσατε να περάσετε τη ζωή σας σε ένα υπόγειο, απλώς για να ζήσετε περισσότερο από εμάς τους υπόλοιπους εδώ στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι αισθητό σε τόσο μικρή κλίμακα. Εάν γινόσασταν ερημίτης στο υπόγειο, τότε σε όλη σας τη ζωή θα γερνούσατε μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πιο αργά από όλους τους άλλους πάνω από το έδαφος.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι κάτι που ονομάζεται "σχετική διαστολή χρόνου" όπου ο χρόνος κινείται πιο αργά όσο εσείς κινείστε πιο γρήγορα.

Το κλασικό παράδειγμα αυτού είναι το σενάριο με δυο δίδυμα αδερφια. Ένα δίδυμο εκτοξεύεται σε ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει κοντά στην ταχύτητα του φωτός και ένα δίδυμο μένει πίσω στη Γη. Όταν η δίδυμη που ταξιδεύει στο διάστημα επιστρέφει στη Γη, είναι μόλις δύο ετών, αλλά είναι σοκαρισμένη όταν ανακαλύπτει ότι η αδερφή της που βρίσκεται στη Γη έχει γεράσει πάνω από μια δεκαετία.

Φυσικά κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει αυτό το πείραμα στην πραγματική ζωή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αληθινό. 

Η περίπτωση των αστροναυτών

Η διαστολή του χρόνου της ταχύτητάς τους, έχει μεγαλύτερη επίδραση από τη διαστολή του βαρυτικού χρόνου τους, έτσι οι αστροναύτες καταλήγουν να γερνούν πιο αργά από τους ανθρώπους στη Γη.

Ωστόσο, η διαφορά δεν είναι αισθητή - αφού πέρασαν έξι μήνες στον ISS, οι αστροναύτες έχουν γεράσει περίπου 0,005 δευτερόλεπτα λιγότερο από εμάς τους υπόλοιπους.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ο πρώην αστροναύτης της NASA Scott Kelly επέστρεψε στο σπίτι του το 2016 από την ιστορική παραμονή του στο ISS, ήταν τεχνικά 0,01 δευτερόλεπτο νεότερος από τον δίδυμο αστροναύτη αδελφό του - και τώρα γερουσιαστή των ΗΠΑ - Mark Kelly που έμεινε στη Γη. Καλύτερα μείνετε στη γη, δεν λεει να μεταναστευσετε για τόσο μικρή διαφορά...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο