E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζampanό: ανεξίτηλο αποτύπωμα

Δημοσίευση 22/12/2023 | 10:15

Ζampanό: ανεξίτηλο αποτύπωμα

Η θεατρική γειτονιά του Ψυρρή αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς με το τουριστικό στοιχείο να αναδιαμορφώνει όσα θεωρούνταν δεδομένα μέχρι σήμερα. Το Zampano, με σταθερή παρουσία 8 ετών, ασκεί μία διαχρονική γοητεία στους επισκέπτες του υπο τη σκέπη του εμβληματικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα με αριστοκρατική αύρα απο τους Σικελούς αρχιτέκτονες Maurizio και Giuseppe Alito. Το ονομα του μάλιστα είναι εμπνευσμένο από τον επιβλητικό και ιδιοσυγκρασιακό Zampano που ενσαρκώνεται μοναδικά απο τον Άντονι Κουίν στην ταινία Λα Στράντα του Φελίνι.

Η σοφιστικέ αλλα παιχνιδιάρική αισθητική του χώρου αντανακλά τις ανησυχίες και τις ταξιδιωτικές περιπέτειες των ιδιοκτητών του, Επαμεινώνδα Σκορπιδεά και Δημοσθένη Μισεντζή,  αφου σε διαφορα σημεια συναντα κανείς ακόμα και θησαυρούς από υπαίθριες αγορές από χώρες που έχουν επισκεφθεί ενω η εντυπωσιακή μπάρα παντρεύει αρμονικά το μάρμαρο με το χαλκό και το ξύλο με την σατινέ τσιμεντοκονία στους τοίχους. Παραλληλα ότι έκανε μέχρι τώρα το μενού να ξεχωρίζει είναι εκεί: ελληνική κουζίνα βασισμένη σε ξεχωριστες πρώτες ύλες και μια ελεγχόμενη αλλα διόλου ευκαταφρόνητη τάση για δημιουργικές και μοντέρνες εκτελέσεις και τεχνικές.

New Chef, New Menu, New Era

 

Η κουζίνα του εστιατορίου μπαίνει σε μια νέα τροχιά με επικεφαλή τον σεφ Στέφανο Κόκκαλη. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες παραμένουν στον πυρήνα της ταυτότητας του Zampanó αλλα επαναπροσδιορίζονται μέσα από τη γαστρονομική ματια του κ Κόκκαλη.

Γεννημένος στην Ιταλία μοιράζοντας τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου και κλείνοντας ένα ενδιαφέρον δεκαετές γαστρονομικό ταξίδι με θητεία σε μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα  εστιατόρια εντός και εκτός συνόρων ο Executive Chef Στέφανος Κόκκαλης επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει μόλις λίγους μήνες πριν την κουζίνα του Ζampano .

Με σύγχρονες τεχνικές, σεβασμό στην παράδοση και στόχο την ανάδειξη των

τοπικών προϊόντων ως πρώτη ύλη, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καταφέρνει να

παρουσιάσει μέσα από τη δική του δημιουργική και σύγχρονη εκδοχή την ελληνική

κουζίνα, προσφέροντας μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στους πελάτες του

εστιατορίου. Κάθε πιάτο είναι σχεδιασμένο ετσι ώστε αναδεικνύει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Μεσογείου, χωρίς να στέκεται απαραίτητα σε παραδοσιακές εκτελέσεις.

O Στέφανος Κόκκαλης δημιουργεί ένα μενού με έμφαση στις λεπτομέρειες και στις εντάσεις προσθέτοντας διεθνείς νότες σε αγαπημένες ελληνικές γεύσεις εφάμιλλο εκείνων που τον οδήγησαν στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σκούφων τα τελευταία τρία έτη. Με ρίζες στην παράδοση, βαθιά αγάπη και γνώση της ελληνικής κουζίνας, αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην καινοτομία, στόχος είναι να παρουσιάσει όλη τη μέρα, από το brunch μέχρι το δείπνο, μια ελληνική  κουζίνα πρώτα από όλα νόστιμη και φινετσάτη, αλλά ταυτόχρονα προσιτή.

Το μενού χωρίζεται σε 3 βασικές ενότητες: brunch, lunch, dinner. Στο brunch κάνουν την εμφάνισή τους viral πιάτα όπως τα fluffy japanese pancakes με σοκολάτα γάλακτος Valhrona, λευκή σοκολάτα, φουντούκια και φεγεντίνη, η pinsa με αυγό, μανιτάρια και μπεσαμέλ και το katsu sando. Δε λείπουν τα κλασσικά  avocado toast, croque madame & eggs benedict αλλα και τα πιο παιχνιδιάρικα όπως τα tacos με χτυπητά αυγά και το hot dog σπετζοφάι

Στα μεσημεριανά και βραδινά μενού οι συνδαιτυμόνες συναντούν δείγματα δημιουργικής γραφής που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη γευστική αντίληψη όπως η κρέμα φασολάδα με σπετζοφάι και ξινό νιώτικο τυρί, οι γαρίδες σαγανάκι με κρέμα φέτας, νιόκι από τσορίθο και πούδρα ντομάτας. Στο ίδιο ύφος κινούνται και ο ξινός τραχανάς α λα σπετσιώτα με λαβράκι σοτέ, αφυδατωμένη μαύρη ελιά και καπαρόμηλα, το μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος με σιγομαγειρεμένη ρεβιθάδα, τραγανά ρεβύθια, crumble ντομάτας και χαλέπικο πιπέρι και το χοιρινό πρασοσέλινο με ψητή σελινόριζα, αφρό πράσο και χοιρινό μάγουλο.

Αξιόλογες και εμπνευσμένες και οι vegetarian και vegan επιλογές με πιάτα όπως η fregola με κρέμα κολοκύθας, ψητή κολοκύθα, κυανό τυρί και κολοκυθόσπορο, αλλά και το κουνουπίδι και μπρόκολο γιαχνί, με καβουρδισμένο αμύγδαλο και ντοματίνια κονφι .

Φυσικα κρασιά: Ελληνικός αμπελώνας

Το μενου ολοκληρωνεται με μια “ψαγμένη¨ λιστα που ανανεωνεται συνεχως από το σομελιέ του εστιατορίου Αλκιβιάδη Καραμπάση. Με περισσότερες από 70 συνολο ετικέτες εκ των οποιων ενα μεγαλο μερος ειναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Πρόσφατα μάλιστα προστέθηκαν φυσικά κρασιά απο οινοποιήσεις μικρής κλίμακας από Έλληνες παραγωγούς, με κύριους άξονες το σεβασμό προς τις γηγενείς ποικιλίες αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, χωρίς πρόσθετα που επιβαρύνουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι η λίστα του Zampanó καλύπτει γεωγραφικά ολη την επικρατεια απο του Vous του Οινοποιείου Χρυσολωρά μέχρι το κοκκινέλι Popolka της οικογένειας Βαϊμάκη απο το Αμυνταιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους