E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζampanό: ανεξίτηλο αποτύπωμα

Δημοσίευση 22/12/2023 | 10:15

Ζampanό: ανεξίτηλο αποτύπωμα

Η θεατρική γειτονιά του Ψυρρή αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς με το τουριστικό στοιχείο να αναδιαμορφώνει όσα θεωρούνταν δεδομένα μέχρι σήμερα. Το Zampano, με σταθερή παρουσία 8 ετών, ασκεί μία διαχρονική γοητεία στους επισκέπτες του υπο τη σκέπη του εμβληματικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα με αριστοκρατική αύρα απο τους Σικελούς αρχιτέκτονες Maurizio και Giuseppe Alito. Το ονομα του μάλιστα είναι εμπνευσμένο από τον επιβλητικό και ιδιοσυγκρασιακό Zampano που ενσαρκώνεται μοναδικά απο τον Άντονι Κουίν στην ταινία Λα Στράντα του Φελίνι.

Η σοφιστικέ αλλα παιχνιδιάρική αισθητική του χώρου αντανακλά τις ανησυχίες και τις ταξιδιωτικές περιπέτειες των ιδιοκτητών του, Επαμεινώνδα Σκορπιδεά και Δημοσθένη Μισεντζή,  αφου σε διαφορα σημεια συναντα κανείς ακόμα και θησαυρούς από υπαίθριες αγορές από χώρες που έχουν επισκεφθεί ενω η εντυπωσιακή μπάρα παντρεύει αρμονικά το μάρμαρο με το χαλκό και το ξύλο με την σατινέ τσιμεντοκονία στους τοίχους. Παραλληλα ότι έκανε μέχρι τώρα το μενού να ξεχωρίζει είναι εκεί: ελληνική κουζίνα βασισμένη σε ξεχωριστες πρώτες ύλες και μια ελεγχόμενη αλλα διόλου ευκαταφρόνητη τάση για δημιουργικές και μοντέρνες εκτελέσεις και τεχνικές.

New Chef, New Menu, New Era

 

Η κουζίνα του εστιατορίου μπαίνει σε μια νέα τροχιά με επικεφαλή τον σεφ Στέφανο Κόκκαλη. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες παραμένουν στον πυρήνα της ταυτότητας του Zampanó αλλα επαναπροσδιορίζονται μέσα από τη γαστρονομική ματια του κ Κόκκαλη.

Γεννημένος στην Ιταλία μοιράζοντας τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου και κλείνοντας ένα ενδιαφέρον δεκαετές γαστρονομικό ταξίδι με θητεία σε μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα  εστιατόρια εντός και εκτός συνόρων ο Executive Chef Στέφανος Κόκκαλης επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει μόλις λίγους μήνες πριν την κουζίνα του Ζampano .

Με σύγχρονες τεχνικές, σεβασμό στην παράδοση και στόχο την ανάδειξη των

τοπικών προϊόντων ως πρώτη ύλη, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καταφέρνει να

παρουσιάσει μέσα από τη δική του δημιουργική και σύγχρονη εκδοχή την ελληνική

κουζίνα, προσφέροντας μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στους πελάτες του

εστιατορίου. Κάθε πιάτο είναι σχεδιασμένο ετσι ώστε αναδεικνύει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Μεσογείου, χωρίς να στέκεται απαραίτητα σε παραδοσιακές εκτελέσεις.

O Στέφανος Κόκκαλης δημιουργεί ένα μενού με έμφαση στις λεπτομέρειες και στις εντάσεις προσθέτοντας διεθνείς νότες σε αγαπημένες ελληνικές γεύσεις εφάμιλλο εκείνων που τον οδήγησαν στις υποψηφιότητες των Χρυσών Σκούφων τα τελευταία τρία έτη. Με ρίζες στην παράδοση, βαθιά αγάπη και γνώση της ελληνικής κουζίνας, αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην καινοτομία, στόχος είναι να παρουσιάσει όλη τη μέρα, από το brunch μέχρι το δείπνο, μια ελληνική  κουζίνα πρώτα από όλα νόστιμη και φινετσάτη, αλλά ταυτόχρονα προσιτή.

Το μενού χωρίζεται σε 3 βασικές ενότητες: brunch, lunch, dinner. Στο brunch κάνουν την εμφάνισή τους viral πιάτα όπως τα fluffy japanese pancakes με σοκολάτα γάλακτος Valhrona, λευκή σοκολάτα, φουντούκια και φεγεντίνη, η pinsa με αυγό, μανιτάρια και μπεσαμέλ και το katsu sando. Δε λείπουν τα κλασσικά  avocado toast, croque madame & eggs benedict αλλα και τα πιο παιχνιδιάρικα όπως τα tacos με χτυπητά αυγά και το hot dog σπετζοφάι

Στα μεσημεριανά και βραδινά μενού οι συνδαιτυμόνες συναντούν δείγματα δημιουργικής γραφής που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη γευστική αντίληψη όπως η κρέμα φασολάδα με σπετζοφάι και ξινό νιώτικο τυρί, οι γαρίδες σαγανάκι με κρέμα φέτας, νιόκι από τσορίθο και πούδρα ντομάτας. Στο ίδιο ύφος κινούνται και ο ξινός τραχανάς α λα σπετσιώτα με λαβράκι σοτέ, αφυδατωμένη μαύρη ελιά και καπαρόμηλα, το μοσχαρίσιο μάγουλο γάλακτος με σιγομαγειρεμένη ρεβιθάδα, τραγανά ρεβύθια, crumble ντομάτας και χαλέπικο πιπέρι και το χοιρινό πρασοσέλινο με ψητή σελινόριζα, αφρό πράσο και χοιρινό μάγουλο.

Αξιόλογες και εμπνευσμένες και οι vegetarian και vegan επιλογές με πιάτα όπως η fregola με κρέμα κολοκύθας, ψητή κολοκύθα, κυανό τυρί και κολοκυθόσπορο, αλλά και το κουνουπίδι και μπρόκολο γιαχνί, με καβουρδισμένο αμύγδαλο και ντοματίνια κονφι .

Φυσικα κρασιά: Ελληνικός αμπελώνας

Το μενου ολοκληρωνεται με μια “ψαγμένη¨ λιστα που ανανεωνεται συνεχως από το σομελιέ του εστιατορίου Αλκιβιάδη Καραμπάση. Με περισσότερες από 70 συνολο ετικέτες εκ των οποιων ενα μεγαλο μερος ειναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Πρόσφατα μάλιστα προστέθηκαν φυσικά κρασιά απο οινοποιήσεις μικρής κλίμακας από Έλληνες παραγωγούς, με κύριους άξονες το σεβασμό προς τις γηγενείς ποικιλίες αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, χωρίς πρόσθετα που επιβαρύνουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Κάπως έτσι η λίστα του Zampanó καλύπτει γεωγραφικά ολη την επικρατεια απο του Vous του Οινοποιείου Χρυσολωρά μέχρι το κοκκινέλι Popolka της οικογένειας Βαϊμάκη απο το Αμυνταιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστικό για να φυτέψεις τις δικές σου πιπεριές στη γλάστρα με σίγουρα αποτελέσματα και χωρίς κόπο

Σπίτι 01.11.2025
Αν έχεις δοκιμάσει πιπεριές που σου άρεσαν και σκέφτηκες «να μπορούσα να φυτέψω ίδιες!», η απάντηση είναι: μπορείς - και μάλιστα πανεύκολα!

5 φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ευρώπη που θα σε εκπλήξουν με την ομορφιά τους

Ταξίδια 01.11.2025
Φτιάξε βαλίτσα, πάρε παλτό και ετοιμάσου να ερωτευτείς το φθινόπωρο σε αυτές τις πόλεις!

Το νέο μανικιούρ της Hailey Bieber που θα δεις παντού μέχρι το τέλος του 2025

Style 01.11.2025
Το μανικιούρ που αλλάζει για πάντα το κλασικό French

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα και πώς να το αναγνωρίσεις

Body+Mind 01.11.2025
Έως και το 75% των γυναικών θα βιώσουν κολπίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους

8 σημάδια που αποκαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου

Body+Mind 01.11.2025
Μήπως έχεις αμφιβολίες για κάποιο άτομο; Εξέτασε τα σημάδια!

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου θα αντέξει στο χρόνο

Σχέσεις 01.11.2025
Αυτά τα σημάδια μπορούν εγγυημένα να σου δώσουν απάντηση!

Τι συμβαίνει όταν τα γόνατά σας πονάνε τη νύχτα

Body+Mind 01.11.2025
Πότε μπορεί να είναι ένα σοβαρότερο πρόβλημα

Η Ζέτα Μακρυπούλια απέδειξε πως μια καπαρντίνα αρκεί για να απογειώσει κάθε look

Style Χτες
Η καπαρντίνα είναι το ρούχο-χαμαιλέοντας που σώζει κάθε εμφάνιση

Το μαγικό μπαρ του Harry Potter είναι αληθινό – και φτιάχνεις τα δικά σου φίλτρα!

Ταξίδια Χτες
Φτιάξε το δικό σου μαγικό ποτό σαν αληθινός μαθητής του Hogwarts

Όταν το στρες γίνεται… σωματικό: Γιατί το έντερο είναι ο καθρέφτης του εγκεφάλου

Body+Mind Χτες
Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να πυροδοτήσει στο σώμα μια ψευδή ανοσολογική απόκριση

4 μυστικά χωριά της Ελλάδας με λίμνες και πανέμορφα τοπία που θα σε μαγέψουν

Ταξίδια Χτες
Αν ψάχνεις προορισμούς με μαγεία, καθαρό αέρα και τοπία που μοιάζουν ζωγραφισμένα, αυτά τα χωριά είναι το απόλυτο φθινοπωρινό escape!