E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Babka, το εβραϊκό πεντανόστιμο γλυκό που έγινε ξανά μόδα: Κάντο αυτές τις γιορτές

Το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι που πήρε πάλι τα πάνω του - Πού θα το βρεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/11/2023 | 14:32

Babka, το εβραϊκό πεντανόστιμο γλυκό που έγινε ξανά μόδα: Κάντο αυτές τις γιορτές
alleksana

Το babka, το εβραϊκο γεμιστό τσουρέκι, έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα πολλών αφού πολλά ζαχαροπλαστεία το έφεραν στη μέρα μας. Σου βρήκαμε πού θα το δοκιμάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και πώς να το φτιάξεις μόνος σου!

Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων θα το βρεις στο Morning Bar στο Κουκάκι, στο Underdog στο Θησείο και στο Foyer στην Πανεπιστημίου! Στην Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων το βρήκαμε στο 72H στη στοά Μοδιάνο, αλλά και στο House of Nuts στη Λεωφόρο Νίκης.

Φωτογραφία από Geraud pfeiffer/Pexels

Να πώς θα το κάνεις κι εσύ: 

Συστατικά
2 1/4 φλιτζάνια Αλεύρι, (αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
3 κ.σ. Ζάχαρη 
2 1/4 κ.γ. Στιγμιαία μαγιά, (συνήθως 1 πακέτο)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι Νερό
1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 1/2 κ.γ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
1/3 - 1/2 φλιτζάνι άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού

Οδηγίες

Πρώτο σκέλος

Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, μαγιά στιγμής και μπέικιν πάουντερ). Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Χτυπάτε το αυγό, το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας. Στη συνέχεια, ρίξτε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού.
Χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης, ανακατέψτε μαζί σε χαμηλή ταχύτητα ή «ανακατέψτε» για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη μαστιχωτή. Στη συνέχεια, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή για να συνεχίσετε για άλλα 4-6 λεπτά (ή ζυμώστε με το χέρι για 8-10 λεπτά).
Βγάζετε το μπολ από το μίξερ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε στην άκρη για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο με πάχος 5-6 χιλιοστά. Απλώστε ομοιόμορφα μια γενναιόδωρη στρώση από το άλειμμα σοκολάτας φουντουκιού (τα εξαιρετικά υποκατάστατα περιλαμβάνουν το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών ή τη λιωμένη σοκολάτα). Τυλίξτε τη ζύμη κατά μήκος, στη συνέχεια τυλίξτε σε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο για να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη για 10 λεπτά να σκληρύνει.

Δεύτερο σκέλος

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 F. Λαδώνετε και στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζετε το ρολό babka από την κατάψυξη για να το τοποθετήσετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόψτε το ρολό κατά μήκος και μετά πλέξτε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους (με το εσωτερικό στραμμένο προς τα πάνω). Τοποθετώντας τα χέρια σας στις άκρες της πλεξούδας, τρίψτε το ελαφρά μεταξύ τους για να το τοποθετήσετε στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και μετά βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο σας. Κλείστε το φούρνο και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 20-30 λεπτά. (Όσο περισσότερο κάθεται, τόσο πιο αφράτο θα γίνει.)
Αφαιρέστε τη λαδόκολλα, διατηρήστε τη babka στο φούρνο και ανάψτε το φούρνο στους 375 F. Ενεργοποιήστε το χρονόμετρο σας για 40-45 λεπτά. 
Αφήστε το babka να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και μετά απολαύστε το!
Προαιρετικά: Προσθέστε ένα απλό γλάσο βανίλιας ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη για σερβίρισμα.

Tip: Αναπαράγοντας ένα περιβάλλον πιο ζεστό από τη θερμοκρασία δωματίου στο φούρνο σας, ενθαρρύνετε το στάδιο διόγκωσης της ζύμης έτσι ώστε να δράσει γρήγορα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6 μεζεδοπωλεία στα βόρεια της Αθήνας με αυλή που θυμίζει νησί

Eat + Drink 02.07.2025
Ιδανικά για όσους δεν έχουν φύγει ακόμα για διακοπές

Αυτό είναι το απόλυτο festival lookbook: Όλες οι επώνυμες εμφανίσεις που έκλεψαν την παράσταση στο Glastonbury 2025

Style 02.07.2025
Ροκ διάθεση, λάσπη, crop tops και αστέρια του σινεμά – Το Glasto επέστρεψε με στιλ και οι celebrities έδωσαν ρέστα!

Τελικά όντως «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Body+Mind 02.07.2025
Τα οφέλη του αγαπημένου φρούτου

Το υπέρλαμπρο βραδινό σύνολο της Ελένης Τσολάκη είναι η καλύτερη επιλογή για τις καλοκαιρινές μας εξόδους

Style Χτες
Αν ψάχνεις το ιδανικό σύνολο για τις βραδινές σου εξόδους, η εμφάνιση της Ελένης Τσολάκη είναι η τέλεια έμπνευση!

Αυτά είναι τα 5 φρούτα που... ποτίζουν το δέρμα σου το καλοκαίρι

Body+Mind Χτες
Ξεραίνεται το δέρμα σου; Δες ποια φρούτα κάνουν θαύματα με μία μόνο μπουκιά

Ποιες παθήσεις παρουσιάζουν αύξηση το καλοκαίρι – Τι να προσέξετε

Body+Mind Χτες
Το καλοκαίρι είναι για να το απολαύσουμε, αλλά και για να προσέχουμε

Ποια επιφάνεια κοπής είναι καλύτερη: Η ξύλινη ή η πλαστική;

Food Χτες
Η ερώτηση «πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής;» έχει ανάψει πολλές κουζινικές κόντρες!

Zagori Mountain Running: Ο αγώνας που έγινε θεσμός στην καρδιά της Πίνδου

Ταξίδια Χτες
Από τα μονοπάτια του Βίκου μέχρι τις κορυφές της Τύμφης, το Zagori Mountain Running δεν είναι απλώς ένας αγώνας – είναι εμπειρία ζωής

Το πανέμορφο χωριό που θα θέλεις να επισκεφτείς και το λένε ... Κόβιντ!

Ταξίδια Προχτές
«Κόβιντ» και άλλα αλλόκοτα ονόματα σε περιοχές της Πορτογαλίας

Βρες εύκολα ποιο άρωμα σου ταιριάζει με 6 απλά βήματα

Style Προχτές
Ψάχνεις το άρωμα που να «μιλάει» για σένα; Σου έχουμε τη λύση – χωρίς πονοκέφαλο και χωρίς σπατάλες!