E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκίνησε από χαμάλης και κατέληξε με Όσκαρ

Σημερα είναι σκηνοθέτης και τον αγαπούν όλοι οι ηθοποιοί

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/11/2023 | 17:26

Ξεκίνησε από χαμάλης και κατέληξε με Όσκαρ
Collage

Πιο γνωστός για τους κινηματογραφικούς του ρόλους με καουμπόηδες και αστυνόμους, το κοινό γνώρισε για πρώτη φορά τον λιγομίλητο και όμορφο Κλιντ Ίστγουντ στη μικρή οθόνη, όταν έπαιξε τον καουμπόη Ρόουντι Γέιτς.

Μετά, ήταν ο «Άνθρωπος χωρίς όνομα» που περπατούσε κάτω από τον ήλιο στις ταινίες Western του Σέρτζιο Λεόνε και ο σκυθρωπός ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο στις ταινίες «Dirty Harry».

Ως σκηνοθέτης, είναι γνωστός ότι μένει πιστός στον προϋπολογισμό και συχνά τελειώνει πριν από το χρονοδιάγραμμα. Οι ηθοποιοί λένε ότι τους αρέσει να δουλεύουν με τον Ιστγουντ για το συγκρατημένο και υποστηρικτικό του στυλ, και όλοι λένε πως είναι ένα σχολείο κάθε μέρα μαζί του.

Μεγάλωσε στο κοντινό Πιεμόντε. Στο σχολείο ο Κλιντ ενδιαφέρθηκε για τη μουσική και τη μηχανική, αλλά ήταν κατά τα άλλα βαριεστημένος μαθητής. 

Το 1949, βρήκε δουλειά ως ναυαγοσώστης στο Ρέντον της Ουάσιγκτον. Επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια το 1951, έκανε μια διετή θητεία στο Fort Ord Military Reservation και αργότερα γράφτηκε στο L.A. City College, αλλά τα παράτησε για να ακολουθήσει την υποκριτική.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έπαιζε ρόλους σε ταινίες όπως το Revenge of the Creature (1955) και Tarantula (1955) ενώ καθάριζε πισίνες, έκανε χαμαλοδουλειές και ήταν οδηγός απορριμματοφόρου για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Στον κινηματογράφο καθιερώθηκε με τη συμμετοχή του στην τριλογία των σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.

Από το 1970 αποφασίζει να γυρίσει και ταινίες και να φύγει από το φακό της κάμερας και η ώρα της δικαίωσης θα έρθει το 1992, όταν θα γυρίσει το γουέστερν Οι Ασυγχώρητοι, το οποίο θα του χαρίσει και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

 Το 1995 θα γυρίσει το ευαίσθητο δραματικό φιλμ "Οι Γέφυρες του Μάντισον", το 2003 θα σκηνοθετήσει το Σκοτεινό Ποτάμι και τον επόμενο χρόνο το Million Dollar Baby που θα του φέρει και το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 3.Left Χτες
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry