E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο Ουζερί Λέσβιον ο Αύγουστος στην Αθήνα μοιάζει με το καλύτερο καλοκαίρι σου

Το μέρος που σε πάει αμέσως σε νησί με τις διαλεχτές γεύσεις του

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 16/8/2023 | 00:19

Στο Ουζερί Λέσβιον ο Αύγουστος στην Αθήνα μοιάζει με το καλύτερο καλοκαίρι σου
@kafeneio.ouzeri.lesvion / instagram

Τα ουζερί της πόλης, με τη μοναδική μυρωδιά του ούζου και των θαλασσινών, έχουν τη μαγική ιδιότητα να σε μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά, εκεί όπου η γαλάζια θάλασσα και τα λευκά βότσαλα πρωταγωνιστούν. Έτσι και το Ουζερί Λέσβιον στο Γαλάτσι, που βρίσκεται εκεί από το 1965 και δουλεύει ασταμάτητα μέχρι σήμερα.

Μεταπολεμικά, το Γαλάτσι έγινε παρηγοριά για τους νησιώτες και τους επαρχιώτες και πρόσφερε δουλειά σε πολλούς από αυτούς. Έτσι, σιγά σιγά δημιουργήθηκαν συνοικίες και οι άνθρωποι που είχαν ήδη ξεκινήσει τη ζωή τους στην Αθήνα, έβρισκαν ευκαιρίες και για συντοπίτες τους, οι οποίοι ερχόντουσαν με τη σειρά τους για μια νέα ζωή.

Ανάμεσα σε σκόρπια σπίτια, δημιουργήθηκε και το Λέσβιον, από δύο αδέλφια που κατάγονταν από την Άγρα της Λέσβου. Μέχρι το ’87 άλλαξε πολλά χέρια και η τύχη του ήταν λίγο αβέβαιη, μέχρι που ανέλαβαν ξανά ιδιοκτήτες από την Άγρα.

Τότε αρχίζουν να σερβίρουν τα βασικά: κεφτέδες, ούζο, θαλασσινά και κάποια μαγειρευτά. Τα τηγανητά ψάρια έδιναν κι έπαιρναν, ενώ οι επισκέπτες ήταν αποκλειστικά άνδρες, οι οποίοι είχαν καθιερώσει την έξοδό τους εκεί, για να δουν μπάλα και να παίξουν τάβλι. Κάτι σαν το παραδοσιακό καφενείο δηλαδή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, στα τραπέζια θα δεις άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οικογένειες με παιδιά και ανθρώπους που το μαγαζί αποτελεί γι΄αυτούς το δεύτερο σπίτι τους. Ούτε καν η γειτονιά δε θυμίζει πια τη γειτονιά που ξεκίνησαν όλα. Τα κτήρια είναι πλέον στριμωχτά, οι δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα και για πάρκινγκ ούτε λόγος!

Η σχάρα όμως και το τηγάνι παίρνουν κάθε μέρα φωτιά, όπως τότε, και οι νοστιμιές προσελκύουν κάθε Αθηναίο που θέλει να νιώσει για λίγο πως βρίσκεται σε νησί. Οι μυρωδιές και τα ούζα, προσφέρουν μια καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς και ελευθερίας. Για λίγο, μπορείς να ξεχάσεις σκοτούρες και προβλήματα και να απολαύσεις το καλοκαίρι σου. Εκεί, θα νιώσεις ότι είναι το καλύτερο σου καλοκαίρι, κι ας είσαι στην Αθήνα, κι ας μην πήγες διακοπές. Η αύρα του ουζερί, κάνει για δέκα νησιά του Αιγαίου!

Μόλις πιάσει το μάτι σου το μαγαζί και κάνεις την κίνηση να μπεις μέσα, θα δεχτείς ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα και τότε θα καταλάβεις το είδος της εξυπηρέτησης που πρόκειται να ακολουθήσει. Φιλική και τυπική συνάμα, σαν στο σπίτι σου αλλά χωρίς την περιττή οικειότητα που φέρνει αμηχανία. Και η καλύτερη στιγμή, είναι αυτή ακριβώς που θα αρχίσεις να δοκιμάζεις όλα τα καλούδια που φτιάχνουν. Θα φας νόστιμη σουπιά ψητή ή κοκκινιστή με μελιτζάνα, που ομολογουμένως είναι ένα απ’τα πιο δημοφιλή πιάτα τους.

Όπως επίσης και το καλαμάρι ή θράψαλο, που αξίζει να το δοκιμάσεις και στο τηγάνι και ψητό. Ίσως να μη βρεις καθημερινά μεγάλα ψάρια, αλλά ψάρια μεσαίου μεγέθους έχουν πάντα! Τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες για παράδειγμα δεν παίζονται! Ψήνουν ακόμα στα κάρβουνα νόστιμο χταποδάκι, ακριβώς όπως είναι το ιδανικό, έξω τραγανό και μέσα ζουμερό.

Εκτός από ψαρικά και θαλασσινά, φτιάχνουν και γίγαντες μελωμένους και ρεβίθια όνειρο! Από ορεκτικά, τυριά και σαλάτες υπάρχει μεγάλη ποικιλία, όπως επίσης και στα ποτά. Θα βρεις πάνω από 23 ετικέτες σε ούζο, 8 τσίπουρα από τη Λήμνο μέχρι το Μέτσοβο, ενώ το κρασί τους είναι και αυτό από τη Λήμνο, αλλά έχουν και Μοσχάτο Αλεξανδρείας!

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς να το επισκεφθείς. Η αίσθηση και η εμπειρία θα σου μείνουν αξέχαστες!

Καφενείο – Ουζερί «Λέσβιον» | Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό το Instagram προφίλ αναζητά το καλύτερο σουβλάκι της χώρας

Food 17.05.2024
Πού θα φάμε το καλύτερο ελληνικό «βρώμικο»

Πως να φτιάξεις πίτσα με καρπούζι

Food 17.05.2024
Δεν είναι αυτό που ίσως καταλάβατε

Μήπως έχεις και εσύ εγκέφαλο ποπ κορν;

Body+Mind 17.05.2024
Τι είναι, πώς θα ξέρετε αν το έχετε και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική για να έχεις ενέργεια

Body+Mind Χτες
Τα σνακ που θα σε βοηθήσουν πολύ

Φεστιβάλ Καννών: Οι πιο καλοντυμένες της βραδιάς

Style Προχτές
Best dressed σε ένα από τα ωραιότερα μέρη

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Προχτές
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!