E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
#TiNaDeis: H Barbie και το νέο Bird Box

Τι να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές σου

Παραλία, ηλιοθεραπεία και βιβλία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/7/2023 | 01:52

Τι να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές σου
Φωτογραφία από Ike louie Natividad

Καλοκαίρι σημαίνει μεταξύ άλλων και χρόνος για διάβασμα. Μερικές προτάσεις ανάμεσα στα ευπώλητα αυτού του καλοκαιριού που είναι ιδανικά για σκιά και νοητά ταξίδια!

Ίαν ΜακΓιούαν, Μαθήματα, εκδόσεις Πατάκη

Ενώ ο κόσμος μετράει τις πληγές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και το Σιδηρούν Παραπέτασμα χωρίζει την Ευρώπη στα δύο, η ζωή του μικρού Ρόλαντ Μπέινς ανατρέπεται. Δύο χιλιάδες μίλια μακριά από την προστατευτική αγάπη της μητέρας του, εσωτερικός σ’ ένα ασυνήθιστο οικοτροφείο, προσελκύει το ενδιαφέρον της δασκάλας του στο πιάνο. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η σύζυγος του Ρόλαντ εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφήνοντάς τον μόνο με τον επτά μηνών γιο τους. Καθώς η ακτινοβολία από την έκρηξη του Τσερνόμπιλ εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ο Ρόλαντ αρχίζει μια εναγώνια αναζήτηση για απαντήσεις Μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας ολοκληρωτικά στα χέρια μας χωρίς να βλάψουμε τους άλλους; Πώς διαμορφώνουν τη ζωή και τις αναμνήσεις μας τα παγκόσμια γεγονότα που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας; Και τι μπορούμε να μάθουμε από τα τραύματα του παρελθόντος;

Αγόρασέ το εδώ

Φρέγια Σάμπσον, Το χαμένο εισιτήριο, εκδόσεις Μίνωας

Η Λίμπι Νίκολς φτάνει στο Λονδίνο με ραγισμένη καρδιά και τη ζωή της να έχει γίνει συντρίμμια. Ο πρώτος άνθρωπος που συναντά, ο ηλικιωμένος Φρανκ, της αφηγείται ένα περιστατικό που συνέβη το 1962, όταν γνώρισε ένα κορίτσι στο λεωφορείο με τον αριθμό 88, το οποίο είχε όμορφα κόκκινα μαλλιά, σαν τα μαλλιά της Λίμπι. Είχαν κανονίσει να συναντηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη, όμως εκείνος έχασε το εισιτήριο, πάνω στο οποίο είχε γράψει το τηλέφωνό της. Από τότε παίρνει το ίδιο λεωφορείο κάθε μέρα με την ελπίδα να τη βρει. Οι προσπάθειές του ωστόσο είναι άκαρπες. Συνεπαρμένη από την ιστορία, η Λίμπι αναλαμβάνει δράση και, με τη βοήθεια ενός αναπάντεχου φίλου, κολλάει αφίσες σε ολόκληρη τη διαδρομή του λεωφορείου. Αρχίζει να ξεπερνάει την επιφυλακτικότητά της, κάνει καινούργιες φιλίες και αφήνεται σε έναν νέο έρωτα. Όμως, με την άνοια του Φρανκ να επιδεινώνεται, οι πιθανότητες να βρουν το κορίτσι από το λεωφορείο 88 λιγοστεύουν…

Αγόρασέ το εδώ

Αύγουστος Κορτώ, Τσιτσιμπού η μάγισσα της πίστας

Γέρασε η Τσιτσιμπού - η θρυλική ρεμπέτισσα, η φωνή που γέμιζε κέντρα, και ράγιζε ποτήρια και καρδιές- κι αναρωτιέται αν έμεινε κανείς να τη θυμάται. Κι έτσι, οπλισμένη μ' ένα κασετοφωνάκι, αρχινά να λέει την ιστορία της, για να ξορκίσει τη λήθη. Θυμάται τη φρίκη της Κατοχής, την ορφάνια, την αδέσποτη καλοσύνη, τη μέρα που το σπάνιο λαρύγγι της φανερώθηκε σαν θαύμα, το αναπάντεχο σουξέ του Τσιτσάνη, που της άνοιξε την πόρτα της δόξας. Κι έπειτα... Έρωτες που έσβησαν σαν τα φώτα της πίστας το χάραμα, φίλοι που χάθηκαν στην ομίχλη του χρόνου. Μα η Τσιτσιμπού δεν το βάζει κάτω: η τρυφερότητα παραμονεύει παντού. Τα όνειρα δεν γερνάνε. Ένας σύγχρονος μύθος για μια μυθική τραγουδίστρια, μια φωνή γεννημένη από πόνο και σεβντά, μια φωνή ζωής και θανάτου, και για το μαγικό της πέρασμα μέσα απ' την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Αγόρασέ το εδώ

Ελογκόσα Οσούντε, Αλήτες!

Πρόκειται για ιστορίες που διαδραματίζονται κυρίως στο Λάγος, με την ίδια την πόλη να αποτελεί έναν μυθικό, θεϊκό χαρακτήρα που στέκεται πάνω από τα πάντα και τους πάντες, εκτός από τη μοναδική παντοδύναμη οντότητα που την εξουσιάζει: το χρήμα. Η συγγραφέας μάς συστήνει ένα σύνολο ανθρώπων, κυρίως περιθωριοποιημένων, που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν κόσμο συχνά ανάλγητο. Αόρατοι διαβάτες μιας πόλης που ζωντανεύει, οι Αλήτες του Λάγος μπορεί να είναι γκέι ή λεσβίες, τρανσέξουαλ, φτωχοί άνθρωποι που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους σε μια κοινωνία διαφθοράς και ανισοτήτων.

Αγόρασέ το εδώ

Μαλίντα Λο, Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ

Από το οπισθόφυλλο: «Παράξενη εποχή, έτσι λεγόταν αυτό το βιβλίο. Μιλούσε για δύο γυναίκες που ερωτεύονται η μία την άλλη. Και έπειτα η Λίλι έκανε την ερώτηση που είχε βγάλει ρίζες μέσα της, που ακόμα και τώρα ξεδίπλωνε τα φύλλα της και απαιτούσε να αντικρίσει τον ήλιο. “Έχεις ακούσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο;” Η δεκαεφτάχρονη Λίλι Χου δε θυμάται ακριβώς πότε η ερώτηση έβγαλε ρίζες, όμως η απάντηση ήταν σε πλήρη άνθηση όταν εκείνη και η Καθλίν Μίλερ πέρασαν κάτω από τη νέον ταμπέλα ενός γκέι μπαρ που λεγόταν Τέλεγκραφ Κλαμπ. Η Αμερική του 1954 δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να ερωτευτούν δύο κορίτσια, ειδικά στην ιστορική Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο. Ο μακαρθισμός και η παράνοια του Κόκκινου Τρόμου απειλεί τους πάντες, και τους Κινέζους Αμερικανούς όπως είναι η Λίλι. Με τον φόβο της απέλασης να σκιάζει τον πατέρα της, παρά την υπηκοότητα που με τόσο κόπο απέκτησε, η Λίλι και η Καθ ρισκάρουν τα πάντα ώστε ο έρωτάς τους να αντικρίσει το φως του ήλιου».

Αγόρασέ το εδώ

Φεστιβάλ

11ο Φεστιβάλ Πόζαρ 2023

ΕΔΕΣΣΑαπό 21/07 έως 23/0717
Σινεμά

Η 80s ταινία που δείχνει την πανέμορφη, αθέατη πλευρά της Μυκόνου

Μια ταινία που αναδεικνύει τις ομορφιές του διάσημου Νησιού των Ανέμων
Paper
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 θρησκευτικές ταινίες που μάλλον δεν έχεις δει αν και θα έπρεπε

Πάσχα 29.04.2024
Για τους σινεφίλ η εξερεύνηση αυτών των κρυμμένων κινηματογραφικών θησαυρών είναι ένα πασχαλινό δώρο

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper Προχτές
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές Προχτές
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την