LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν οι ιερόδουλες της Αθήνας απειλούσαν με απεργία πείνας

Η χρονιά που οι ιερόδουλες ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 12/5/2023 | 00:10

Όταν οι ιερόδουλες της Αθήνας απειλούσαν με απεργία πείνας
Henri de Toulouse-Lautrec

To 1981 ψηφίστηκε ο νόμος 1193 «περί των αφροδισίων νόσων προστασίας και ρυθμίσεων συναφών θεμάτων», που προσδιόριζε τις προϋποθέσεις άσκησης της πορνείας.

Έπειτα από ένα νόμο του 1955 που ήθελε να κλείσει τους οίκους ανοχής, οι ιερόδουλες μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, όπου έστησαν και πάλι τα "σπίτια" τους.

Ο νέος νόμος του 1981, εξόργισε τις κοπέλες των οίκων, καθώς ένιωσαν για ακόμα μια φορά κατατρεγμένες από τους βουλευτές που ήθελαν να φύγουν οι οίκοι ανοχής εντελώς έξω από τις περιοχές της πόλης.

Η οργή αυτή κατέληξε σε συσπείρωση με σκοπό τη διαπραγμάτευση με τους κυβερνώντες. Συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο Ακροπόλ εκατοντάδες κοπέλες που εργάζονταν στα σπίτια και μέσω εκπροσώπων, μεταβίβασαν τα αιτήματά και τις προτάσεις τους στους δημοσιογράφους. Στις φωτογραφίες της συγκέντρωσης, οι περισσότερες κοπέλες φορούν γυαλιά και μαντήλια, ενώ καμία δεν αποκάλυψε το πραγματικό της όνομα, για λόγους κοινωνικής κατακραυγής.

Οι προτάσεις

Ένα από τα θέματα που έθιγαν εκτός από το κλείσιμο των σπιτιών, ήταν και ο ισχυρισμός περί αστυνομικής αυθαιρεσίας, με τους καθημερινούς και επίμονους ελέγχους, ακόμη και όταν η επιχείρηση ήταν καθόλα νόμιμη.

Οι πελάτες πολλές φορές αναγκάζονταν να μεταφερθούν στο τμήμα κι αυτό τους έκανε διστακτικούς με αποτέλεσμα την πτώση της δουλειάς. Επιπλέον, έθεταν μερικά θέματα που δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι βουλευτές, σχετικά με την προώθηση ανήλικων κοριτσιών στην πορνεία από νταβατζήδες ή επιχειρηματίες κέντρων της εποχής και τα αφροδισιακά νοσήματα, για τα οποία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη.

Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίστηκαν και αργότερα δημιούργησαν τον Σύλλογο «Αλληλεγγύη». Σε μια συγκέντρωση στα Προπύλαια, έκαναν πρόταση για απεργία πείνας ή για κλείσιμο των πορνείων για κάποια 24ωρα.

Ένα χρόνο αργότερα, τα παλιά σπίτια του Μεταξουργείου και της οδού Φυλής, άνοιξαν και πάλι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. 

Ο νόμος, τελικά, δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά γράμμα με αποτέλεσμα οι παραβάσεις και οι διαφθορές να λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερη έκταση, ενώ μετά την "έκρηξη" του AIDS η κατάσταση ξέφυγε εντελώς.

Η επόμενη φορά που έγινε σοβαρή συζήτηση στη Βουλή για να διορθωθούν λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες και άλλα προβλήματα, ήταν το 1999. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία σαν βαρυποινίτες ήταν τελικά επαναστάτες

Ιστορικά 04.10.2023
Η ιστορία πίσω από τους επτά Έλληνες ναυτικούς

Ο Έλληνας που έκανε το καπέλο μόδα παγκοσμίως

Ιστορικά 04.10.2023
Χαμός και εκτός συνόρων

Σήμερα έμαθα: Ποιο βιβλίο απαγορεύθηκε πρώτο στην ιστορία;

Σήμερα έμαθα 04.10.2023
Η λογοκρισία του γραπτού λόγου υπάρχει από πολύ παλιά

Η μαμά υπερμαραθωνοδρόμος που γράφει τη δική της ιστορία

Άνθρωποι 04.10.2023
Και επιτελεί και κοινωνικό έργο με τη δουλειά της

Σαν σήμερα: Η αρχή των Βαλκανικών Πολέμων

Σαν Σήμερα 04.10.2023
Στις 4 Οκτωβρίου του 1912

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Κόσμος Χτες
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν

«Kανείς δεν είναι ασφαλής»: H ευρωπαϊκή πόλη που γέμισε κοριούς

Κόσμος Χτες
Kαθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 - «Αναδυόμενο φαινόμενο»

Σαν σήμερα: Πέθανε ο αξεπέραστος Κώστας Χατζηχρήστος

Σαν Σήμερα Χτες
Αεικίνητος με αστείρευτο κωμικό ταλέντο

Τι παίζει με τον Σαντιάγκο Καλατράβα; Τα αμφιλεγόμενα έργα του και τα προβλήματα

Ελλάδα Προχτές
Η μισή κοινότητα της αρχιτεκτονικής απορρίπτει δημόσια τον Καλατράβα, ενώ η άλλη μισή δηλώνει ότι είναι οραματιστής

Ο «τρελός» βασιλιάς και το κάστρο που ενέπνευσε την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης

Ιστορικά Προχτές
Ο βασιλιάς της Βαυαρίας που βρέθηκε πνιγμένος και ο θάνατός του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ