E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι να κάνεις αν το σπίτι σου έχει γεμίσει με πράγματα

Αν είναι μια διαδικασία που σε αγχώνει τότε υπάρχουν στρατηγικές για λύση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2023 | 01:57

Τι να κάνεις αν το σπίτι σου έχει γεμίσει με πράγματα
Photo by Dane Deaner on Unsplash

Αν το σπίτι σου έχει γεμίσει με πράγματα αλλά θες να ξεφορτωθείς πολλά από αυτά και να το κάνεις πιο μίνιμαλ, τότε υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Και υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές γι’ αυτό.

Γιατί όντως πολλές φορές έχουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Κάνεις λοιπόν ένα ξεσκαρτάρισμα, αλλά αν το πάρεις απόφαση το ερώτημα είναι, πως να επιλέξεις τα πράγματα που όντως δεν χρειάζεσαι; Η σκέψη και μόνο του να συγυρίσεις ή να πετάξεις και πράγματα μπορεί να σε κουράζει ή να σε αγχώνει, οπότε μπορεί να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις.

Αλλά αν ακολουθήσεις τις τρεις παρακάτω στρατηγικές, μπορείς να βάλεις τάξη στο σπίτι, και μάλιστα χωρίς να αγχωθείς ή φοβηθείς.

Μάθε να πολεμάς το άγχος που σου προκαλεί η όλη διαδικασία

Η καθαριότητα έχει μια ρουτίνα που είναι σίγουρα βαρετή αλλά και πολλές φορές αγχωτική. Ο Daniel Levitin από το Πανεπιστήμιο McGill, λέει πως οι αναμνήσεις από την ένταση την οποία βίωσες την τελευταία φορά που έκανες αυτή τη δουλειά, μπορεί να σε αποτρέψει από το να την επαναλάβεις. Το στρες προκαλεί έκκριση κορτιζόλη, μια διαδικασία που μπορεί να θολώσει την κρίση σου, και να λες πράγματα όπως το ότι το σπίτι σου θα είναι πάντα ακατάστατο.

Όμως σύμφωνα με τον Levitin υπάρχει λύση. Προτείνει λοιπόν πως πριν από κάθε αγχωτική εργασία να σκέφτεσαι κάθε πιθανή αναποδιά. «Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή. Ας σκεφτούμε εκ των προτέρων ποιες μπορεί να είναι οι αστοχίες μας, ας θέσουμε σε εφαρμογή ένα συστήματα που θα μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές ή ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε εξαρχής όσα στραβά μπορούμε». Πριν ξεκινήσει να τακτοποιείς αναρωτήσουν αν έχει όλα όσα χρειάζεσαι, το που θα βάλεις τα πράγματα που θες να ξεφορτωθείς, τι θα μπορούσε να εμποδίσει την εργασία σου και πως θα μπορούσες να περιορίσεις αυατά τα εμπόδια.

Υιοθέτησε άλλη στάση στην καθαριότητα του σπιτιού

Photo by Naomi Hébert on Unsplash

Η καθαριότητα έχει πάντα νόημα και αξίζει κάθε φορά να επενδύεις πάνω της. Δεν πρέπει να την αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία που πρέπει να τελειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και το χρειάζεσαι, αφού το σπίτι σου οφείλει να είναι καθαρό. Να επιλέξεις με προσοχή τον εξοπλισμό με τον οποίον θα το κάνεις, γιατί να τα εργαλεία καθαρισμού σε ικανοποιούν τότε είναι πολύ πιθανότερο να τα χρησιμοποιήσεις.

Μην κρίνεις πολύ σκληρά τον εαυτό σου

Όταν έχεις τελειώσει τις δουλειές της καθαριότητας, ίσως το αποτέλεσμα να μη σε ικανοποιήσει. Αν είχες την προσδοκία το σπίτι να μοιάζει με εκείνα τα σπίτια που βλέπεις στα περιοδικά, τότε είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείς. Όπως όμως λέει κοινωνική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Alison Ledgerwood, αυτή η αρνητική στάση προς τα πράγματα είναι συνηθισμένη. «Η άποψή μας για τον κόσμο έχει την τάση να κλίνει προς το αρνητικό, αλλά μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, αν καταβάλουμε μια μικρή προσπάθεια». Γι’ αυτό αν τελειώσεις τις δουλειές σου βάλε τα εργαλεία στη θέση τους και μην σκέφτεσαι αρνητικά. Αφιέρωσε απλά ένα λεπτό ώστε να εκτιμήσεις τον κόπο σου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!