E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νησί του Πάσχα με το κρυμμένο θησαυρό

Οι μελισσοκόμοι του νησιού του Πάσχα της Χιλής έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι μέλισσές τους μπορεί μια μέρα να γίνουν η σωτηρία του πιο σημαντικού επικονιαστή στον κόσμο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/4/2023 | 10:06

Το νησί του Πάσχα με το κρυμμένο θησαυρό
Φωτογραφία από Pixabay

Απομονωμένες σε ένα νησί στη μέση του νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι απαλλαγμένες από όλα τα παθογόνα και τα φυτοφάρμακα που καταστρέφουν τον παγκόσμιο πληθυσμό των μελισσών και ως εκ τούτου παράγουν το πιο αγνό μέλι στον πλανήτη.

Οι μελισσοκόμοι του νησιού του Πάσχα της Χιλής έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι μέλισσές τους μπορεί μια μέρα να γίνουν η σωτηρία του πιο σημαντικού επικονιαστή στον κόσμο. Με τις αποικίες μελισσών σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται να επιβιώσουν από σοβαρές απειλές όπως η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, οι νέες ασθένειες και η κλιματική αλλαγή, οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι πιθανώς οι μόνες στον κόσμο που δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί από τέτοια προβλήματα. Και οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν να το διατηρήσουν έτσι. Κατάφεραν να πείσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να απαγορεύσει την εισαγωγή μελισσών, λόγω του σημαντικού κινδύνου μόλυνσης.

«Εδώ οι αγρότες ουσιαστικά δε χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, χρησιμοποιούν τεχνικές προγονικής καλλιέργειας», είπε ο μελισσοκόμος Rodrigo Labras. «Το νερό είναι επίσης εντελώς φυσικό, συλλέγεται από τη βροχή. Έχουν καθαρές πηγές νερού σε όλο το νησί. Το κυριότερο όμως είναι ότι σε αντίθεση με τις μέλισσες στον κόσμο, δεν συνδέονται με κανένα είδος ασθένειας. Και επομένως δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε κανένα χημικό προϊόν στην κυψέλη ή στις μέλισσες».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα δεν έχουν συγγένεια με τις υπόλοιπες μέλισσες στον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω ότι οι γονιμοποιητές εδώ είναι πραγματικά διαφορετικοί και μπορεί μια μέρα να γίνουν οι σωτήρες του είδους. Το νησί του Πάσχα είναι ο μόνος αληθινός παράδεισος που έχουν ακόμα οι μέλισσες στη Γη και αν θέλουμε να σώσουμε το είδος στο σύνολό του, αυτός ο μικρός θύλακας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Όχι μόνο οι μέλισσες του νησιού του Πάσχα είναι οι πιο υγιείς στον κόσμο, είναι και οι πιο παραγωγικές. Λόγω του ευχάριστου κλίματος του νησιού – τον ανοιξιάτικο καιρό σχεδόν όλο το χρόνο – οι μέλισσες παραμένουν δραστήριες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μαζί με την ανθοφορία των φυτών. Οι αποικίες στο νησί παράγουν μεταξύ 90 και 120 κιλά μέλι ετησίως, σε σύγκριση με 20 κιλά που παράγονται από κυψέλες παρόμοιου μεγέθους οπουδήποτε αλλού.

Λόγω της έλλειψης ασθενειών των μελισσών στο νησί του Πάσχα, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν καμία χρήση αντιβιοτικών κανενός είδους, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από φυτοφάρμακα, επομένως το μέλι που παρασκευάζεται εδώ θεωρείται το πιο αγνό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μέλι Rapanui, όπως αποκαλείται μερικές φορές αυτό το νέκταρ, έχει επίσης πιο υγρή σύσταση από το κοινό μέλι λόγω της υψηλής υγρασίας του νησιού, η οποία εμποδίζει την κρυστάλλωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα