E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς να μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ` αγαπώ»

Το να πεις αυτές τις τρεις λέξεις είναι δύσκολο ...ειδικά αν είσαι σκύλος!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 6/4/2023 | 00:23

Πώς να μάθεις στο σκύλο σου να λέει «σ` αγαπώ»
Photo by Justin Veenema on Unsplash

Εάν ο σκύλος σου από τη φύση του δεν είναι πολύ ...ομιλητικός, μπορεί να δυσκολευτείς λίγο παραπάνω για να του διδάξεις πως να σου λέει "σ'αγαπώ" (ή οτιδήποτε άλλο)!

Ορισμένες ράτσες, όπως τα χάσκι, είναι γνωστοί ...φαφλατάδες, καθιστώντας τα καλύτερους υποψήφιους για αυτό το δύσκολο κόλπο. Μπορεί να έχεις λοιπόν καλύτερη τύχη με αυτό αν ο σκύλος σου κάνει ήδη κάποιους περίεργους ήχους!

Αυτή είναι μια περίπλοκη συμπεριφορά που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να τελειοποιηθεί. Αν δεν είσαι έμπειρος εκπαιδευτής με έναν υπερ-φωνητικό σκύλο, περίμενε αυτό το κόλπο να πάρει εβδομάδες ή και μήνες για να το κατακτήσεις. Ακόμα και τότε, κάνε υπομονή!

Λάβε υπόψη ότι κάθε βήμα είναι σημαντικό. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα είναι επίσης το κλειδί για κάθε καλή εκπαίδευση σκύλων – οπότε αφιέρωσε χρόνο για να τα κατακτήσεις! Χρησιμοποιώντας αυτές τις ίδιες δεξιότητες, θα είσαι σε θέση να διδάξεις στον σκύλο σου κάθε είδους κόλπο.

Ο ήχος "κλικ"

Βρες μία συσκευή για σκύλους clicker που εκπέμπει το χαρακτηριστικό ήχο κλικ. Θα χρειαστεί να του διδάξεις ότι ο ήχος "κλικ" σημαίνει ότι πρόκειται να πάρει μια απόλαυση! Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και πάτησε το "κλικ" και αμέσως δώσε στο σκύλο μια λιχουδιά. Επανέλαβε πολλές φορές. Μόλις ο σκύλος καταλάβει ότι το clicker σημαίνει, "Καλό σκυλί, τώρα παίρνεις μια απόλαυση", είσαι σε καλό δρόμο.

Καταγραφή συμπεριφοράς

Τώρα θα πρέπει να μάθεις πώς να καταγράφεις μια συμπεριφορά. Σκέψου ότι αποτυπώνεις μια συμπεριφορά σαν να προσπαθείς να πιάσεις μια στιγμή στη συμπεριφορά του σκύλου σου που σου αρέσει. Όταν βλέπεις το σκυλί σου να κάνει κάτι καλό, μπορείς να πατάς το κλικ και να ανταμείψεις τη συμπεριφορά. Αυτό λέει στο κουτάβι σου, «Γεια! Μου άρεσε αυτό! Κάνε το ξανά!"

Διαμόρφωση συμπεριφοράς

Το να διαμορφώσεις μια συμπεριφορά σημαίνει να παίρνεις κάτι που δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλεις και να βοηθάς τον σκύλο σου να πλησιάσει πιο κοντά στον τελικό τελικό στόχο – σε αυτήν την περίπτωση, λέγοντας αυτές τις μαγικές λέξεις «σ’ αγαπώ».

Τώρα που το ενισχύεις και διαμορφώνεις τη συμπεριφορά, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο τσιγκούνης με αυτές τις προπονητικές λιχουδιές. Εάν ο σκύλος σου ουρλιάζει και λαμβάνει λιχουδιές, τώρα θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κλικ και να δίνει λιχουδιές μόνο όταν ο σκύλος σου «προφέρει» ένα δισύλλαβο ή τρισύλλαβο. Ο σκύλος πληρώνεται μόνο για την καλύτερη δουλειά του.

Κάθε φορά που ο σκύλος σου κάνει μια φωνή που ακούγεται πιο κοντά στο "σ' αγαπώ" από την προηγούμενη, πλήρωσε τον για αυτήν! Αν απλώς γαβγίζει, δεν πληρώνεται για αυτό το κόλπο. Αυτό το βήμα μπορεί να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες.

Επιλογή ενός σήματος

Αν όλα πάνε καλά, τώρα έχεις καταγράψει μια συμπεριφορά και τη διαμορφώσες σε έναν ήχο που είναι αρκετά κοντά στο «Σ' αγαπώ». Η υπομονή είναι το κλειδί εδώ! Πριν ξεκινήσεις να εισάγεις ένα σύνθημα (είτε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία διαμόρφωσης), πρέπει να επιλέξεις ένα σύνθημα. Κάτι σαν "Μ' αγαπάς;" είναι χαριτωμένο, αλλά μπορείς ότι θες! Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να το ακολουθείς με συνέπεια.

Προσάρτηση της Συμπεριφοράς σε ένα σύνθημα

Η προσάρτηση της συμπεριφοράς σε ένα σύνθημα μπορεί να γίνει πριν, μετά ή ακόμα και κατά τη διαμόρφωση. Μόλις επιλέξεις ένα σύνθημα, ξεκίνησε να το εισάγεις λίγο πριν ο σκύλος σου φωνάξει. Τώρα θα τον «πληρώσεις» μόνο για να μιλήσει αφού του ζητήσεις να μιλήσει. Διαφορετικά, θα καταλήξεις με έναν σκύλο να γαβγίζει όλη την ώρα για τα πάντα και να περιμένει λιχουδιές για αυτό!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους