E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό

Ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή που όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/3/2023 | 00:48

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό
Photo by mrjn Photography on Unsplash

Το νερό δεν είναι απαραίτητο συστατικό της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής. Μπορεί η τεχνολογία να μας έμαθε να ζούμε με ηλεκτρικό, τηλέφωνο ίντερνετ, τα οποία πλέον τα θεωρούμε απαραίτητα στη ζωή, όμως είναι απαραίτητα για να ζούμε καλύτερα. Το νερό είναι απαραίτητο για να ζούμε, τελεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα νερού καθιερώθηκε το 1993, για να μας θυμίζει κάθε χρόνο πόσο απαραίτητο είναι το πόσιμο νερό και η ποιότητα του για τις ζωές μας. Η πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να είναι καθολική. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, το νερό είναι ένα αγαθό σε κρίση. Η διαθεσιμότητα του σε σχέση με τη ζήτησή του, είναι δυσανάλογες, ενώ η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά στα αποθέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από υπογραφές και αιτήματα πολιτών, έβαλε το πόσιμο νερό στο επίκεντρο, προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα του αλλά και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Υπάρχουν χώρες όπου το νερό είναι θησαυρός. Στην Αφρική, παιδιά καθημερινά περπατούν χιλιόμετρα για να πάρουν λίγο νερό για όλη την οικογένεια. Το νερό είναι σπάνιο φυσικά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Γιατί λοιπόν πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό; Γιατί πολύ απλά είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Πολλές πόλεις ακόμα και στην Ευρώπη παλαιότερα ιδιωτικοποίησαν την παροχή νερού, μόνο και μόνο για να το επιστρέψουν σε δημόσια εκμετάλλευση λίγα χρόνια αργότερα. Αν το νερό ακριβύνει, κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό. Κάτι που δεν θα τους στερήσει της ανέσεις αλλά την ίδια τους τη ζωή.

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχύρωσαν το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαίτησε την επιστροφή του ελέγχου από το Υπερταμείο στο δημόσιο, κάνει κάποιες κινήσεις τελευταία με ένα πολυνομοσχέδιο που μεταφέρει τη διαχείριση του νερού από το δημόσιο στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η ίδια λέει ότι το κάνει για καλύτερη διαχείριση του. Ωστόσο ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να εποπτεύει την αγορά. Αλλά γιατί να εποπτεύει την αγορά για ένα αγαθό που και η κυβέρνηση, όπως λέει, θα παραμείνει δημόσιο; Το ΣτΕ είναι σαφές λέγοντας πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό, δίνοντας στην κυβέρνηση 6 μήνες προς συμμόρφωση.

Σήμερα, την ημέρα όπου γιορτάζεται ως μια μέρα για τη μεγαλύτερη επίγνωση της αξίας και της ποιότητας του νερού για την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να πούμε ότι το νερό θα πρέπει να είναι πάντα δημόσιο αγαθό. Και να παραμείνει...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γενιά που όλοι υποτίμησαν – και που τελικά είναι η πιο γοητευτική!

Νέα Εποχή 13.05.2025
Η γενιά που δεν φώναζε, αλλά άφησε στιλ, μουσική και attitude να μιλήσουν από μόνα τους

Τα δυο λιοντάρια που έφαγαν 135 ανθρώπους

Ιστορικά 13.05.2025
Έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των εργατών

Διάφανα πατώματα, καταρράκτες από τις βεράντες και θέα που σε στέλνει... αλλού – το πιο φουτουριστικό ξενοδοχείο είναι ήδη viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αυτό δεν είναι ξενοδοχείο – είναι διαστημικό όνειρο! Το «Ice Cube Hotel» κρέμεται 600 μέτρα πάνω απ’ το έδαφος και κόβει την ανάσα

Τέρμα οι ανηφόρες! Δες το απίθανο «ασανσέρ για ποδήλατα» που ανεβάζει τους ποδηλάτες χωρίς να πατήσουν πετάλι!

Νέα Εποχή Χτες
Στη Νορβηγία βρήκαν τη λύση για όλους όσους αγαπούν το ποδήλατο αλλά... μισούν τις ανηφόρες!

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Προχτές
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή Προχτές
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Το 70s παιδικό παιχνίδι που απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο, αλλά έγινε... τραγούδι

Retro Προχτές
Από επικίνδυνο παιχνίδι σε μουσικό σουξέ

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή Προχτές
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories Προχτές
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή Προχτές
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories 10.05.2025
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!