E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολοκαύτωμα: Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς

Κέρδισαν λίγες στιγμές ελευθερίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/1/2023 | 00:36

Ολοκαύτωμα: Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς
@reaganfoundation.org

Η μοναδική εξέγερση που έγινε στο Άουσβιτς, είχε Έλληνες Εβραίους στο επίκεντρο. Μπορεί σχεδόν όλοι όσοι εξεγέρθηκαν να βρήκαν λίγο αργότερα το θάνατο, αλλά έστω και για λίγο κέρδισαν μερικές στιγμές ελευθερίας.

Ήταν η 7η Οκτωβρίου του 1944, όταν οι Ναζί θα εκτελούσαν περίπου 200 Έλληνες και Ούγγρους Εβραίους. Εκείνο το πρωί, οι Ναζί διάβασαν τα ονόματα των κρατουμένων που θα πήγαιναν για εκτέλεση αλλά κανείς δεν απάντησε στον ήχο του ονόματός του. Κάποιος φώναξε στα ελληνικά «θα γίνει ναι ή όχι το ντου που λέγαμε;». Αυτό ήταν που σηματοδότησε την έναρξη της εξέγερσης.

Οι κρατούμενοι όρμησαν και αφόπλισαν τους Γερμανούς και οχυρώθηκαν μέσα σε ένα κρεματόριο. Η πυρίτιδα που μάζευαν εδώ και μήνες, χρησιμοποιήθηκε από του ομήρους που έβαζαν τα πτώματα στους φούρνους, στο διπλανό κρεματόριο. Κάποιοι Γερμανοί πέφτουν νεκροί και το κρεματόριο ανατινάζεται. Όσοι ήταν εκεί έτρεξαν στο δάσος.

Οι περισσότεροι που κατάφεραν να αποδράσουν, έχασαν την ζωή τους έξω από το στρατόπεδο. Για λίγες στιγμές πίστεψαν ότι επαναστάτησαν και ελευθερώθηκαν. Και αυτό τους έφτανε, ύστερα από όλα όσα είχαν περάσει μέσα στο κολαστήριο. Κάποιοι κάηκαν από τους ναζί μέσα σε έναν αχυρώνα και κάποιοι παραδόθηκαν και εκτελέστηκαν αργότερα την ίδια ημέρα με μια σφαίρα στο κεφάλι.

@royalcourt.no

Από τους 451 εξεγερθέντες, οι 300 περίπου ήταν ελληνικής καταγωγής. Δεν ήταν απλά μια στιγμή και ένα «ντου» αλλά ένα οργανωμένο σχέδιο με μήνες προετοιμασίας. Ωστόσο κάποιος το πρόδωσε την τελευταία στιγμή. Μέσα σε λίγα λεπτά, μαζεύτηκαν πολυβόλα και σκυλιά, με τη μάχη να γίνεται άνιση. Μόνο 26 από τους Έλληνες εξεγερθέντες επέζησαν.

Οι Ναζί μπορεί να κατάφεραν να ανταποκριθούν στην εξέγερση, αλλά τους πόνεσε. Το κρεματόριο καταστράφηκε ενώ ποτέ δεν πίστεψαν ότι θα έχουν απώλειες σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι Έλληνες Εβραίοι Ζοντερκομάντο ήταν εκείνοι που οργάνωσαν όλη την προσπάθεια. Οι Ζοντερκομάντο ήταν εκείνοι που έβαζαν στους φούρνους τα πτώματα των Εβραίων ομόθρησκών τους. Μέχρι κι εκείνοι να κατέληγαν εκεί. Ζούσαν συνήθως απομονωμένα από όλους τους άλλους, αλλά βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν την εξέγερση παραφράζοντας ρεμπέτικα τραγούδια.

Όταν οι Γερμανοί τους έπιασαν και τους σκότωσαν με βάναυσο τρόπο, κατέληξαν τελικά στα κρεματόρια. Οι γυναίκες που έκλεβαν πυρίτιδα από το εργοστάσιο Γιούνιον για αρκετούς μήνες, ταυτοποιήθηκαν 3 μήνες μετά και αφού εξευτελίστηκαν, απαγχονίστηκαν, κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά στο Άουσβιτς.

Ήταν μια πράξη αντίστασης που πιθανόν να ήξεραν από την αρχή ότι δεν μπορούσαν να κερδίσουν. Ωστόσο ήθελαν να πέσουν μαχόμενοι και αυτό επέλεξαν να κάνουν, για να ανασάνουν ελευθερία έστω και για μια στιγμή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 02.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories 02.05.2024
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά 02.05.2024
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories 02.05.2024
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια

Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκι

Stories 02.05.2024
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Αρακα, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός Χτες
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα Χτες
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά Χτες
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories Χτες
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας