E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι επιστήμονες μόλις το ανακάλυψαν: Τα φίδια έχουν κλειτορίδες

Γιατί δεν είχαν ανακαλυφθεί έως τώρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/12/2022 | 00:16

Οι επιστήμονες μόλις το ανακάλυψαν: Τα φίδια έχουν κλειτορίδες
Photo by David Clode on Unsplash

Για πρώτη φορά επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα, πάνω στη διαδικασία μιας μελέτης πάνω στα σeξουαλικά όργανα των ερπετών.

Σε προηγούμενες έρευνες, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα όργανα είχαν λανθασμένα εκληφθεί ως αδένες ή μια εκδοχή ενός μη ανεπτυγμένου πeους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B και εκτός των άλλων, ασκεί κριτική σε άλλες έρευνες για την περιορισμένη προσοχή στα θηλυκά σeξουαλικά όργανα.

Αυτό που ανακάλυψαν λοιπόν οι επιστήμονες είναι ότι τα φίδια έχουν δυο κλειτορίδες, ή «ημικλειτορίδες», οι οποίες βρίσκονται στην κάτω πλευρά της ουράς και κάτω από το δέρμα, χωρισμένες από ιστό. «Τα γεννητικά όργανα των θηλυκών παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όπως είναι γνωστό, τα αρσενικά φίδια αλλά και οι αρσενικές σαύρες έχουν ένα ζεύγος από πeη, τα οποία κατά τη διάρκεια της σeξουαλικής πράξης βγαίνουν έξω από το σώμα.

Η επικεφαλής από τους συγγραφείς της μελέτης και φοιτήτρια για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Megan Folwell, σχολίασε ότι ίσως ο λόγος για το ότι δεν το γνωρίζαμε μέχρι τώρα ήταν το ταμπού που επικρατεί γενικότερα γύρω από γυναικεία γεννητικά όργανα. «Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να ψάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, πρώτα τεμάχισε τις κλειτορίδες σε μια δηλητηριώδη οχιά, της οποίας το σχήμα ήταν ελαφρώς τριγωνικό και έμοιαζε με καρδιά. Και όπως είπε ήταν τυχερή που στη συγκεκριμένη οχιά, η κλειτορίδα ήταν σχετικά εμφανής.

Αν και όπως πάντα απαιτείται έρευνα για την γενικότερη συμπεριφορά των φιδιών, η Folweel ανέφερες ότι η ομάδα της θεωρεί ότι «οι ημικλειτορίδες θα μπορούσαν να παρέχουν κάποιο είδος σήματος διέγερσης για την κολπική χαλάρωση και λίπανση, το οποίο θα βοηθούσε το θηλυκό στη συνουσία και ενδεχομένως θα απέτρεπε τη βλάβη από αυτά τα μεγάλα, φυσικά «αγκίστρια» και «αγκάθια» του πeους των φιδιών, κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος».

Συνολικά οι ερευνητές μελέτησαν την ανατομία 10 φιδιών από 9 είδη, μεταξύ των οποίων πύθωνες και οχιές. Όπως δήλωσε η η δρ Jenna Crowe-Riddell, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην νευροοικολογία στο Πανεπιστήμιο LaTrobe, «Ορισμένες από τις κλειτορίδες είναι αρκετά μυώδεις και μεγάλες αλλά είναι πολύ λεπτές, τεντωμένες και μικρές σε κάποια άλλα φίδια». Τα μεγέθη ξεκινούσαν από ένα χιλιοστό μέχρι και επτά χιλιοστά.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ημικλειτορίδες, αποτελούνται από στυτικό ιστό που διογκώνεται με αίμα, αλλά και από νευρικές δέσμες που «μπορεί να είναι ενδεικτικές της ευαισθησίας αφής, παρόμοιες με την κλειτορίδα των θηλαστικών».

«Τώρα που ξέρουμε την ύπαρξή της, ξέρουμε πώς μοιάζει, ξέρουμε ότι υπάρχει στυτικός ιστός με νεύρα - δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε: γιατί αυτό να μην είναι για ευχαρίστηση;», αναρωτήθηκε η Crowe-Riddel. «Νομίζω ότι αξίζει να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα για τα φίδια».

Η μελέτη αυτή προέκυψε ύστερα από μια περίληψη έρευνας που είχε παρουσιαστεί φέτος στις ΗΠΑ, η οποία ανέφερε ότι η ανθρώπινη κλειτορίδα έχει μεταξύ 9.850-1.100 ίνες νεύρων, κάτι που σημαίνει 20% περισσότερες από αυτό που αναφερόταν προηγουμένως ευρέως, και μάλλον προερχόταν από έρευνες σε αγελάδες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;