LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Τι έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί σήμερα;

Έρευνες έχουν δείξει πως η ζωή του παιδιού είναι πιο δύσκολη σήμερα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/11/2022 | 01:14

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Τι έχει να αντιμετωπίσει ένα παιδί σήμερα;
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την ζωή του ανθρώπου. Πάνω απ’ όλα ένα παιδί, θα πρέπει να αισθάνεται και να ζήσει σαν τέτοιο, ανέμελα και χαρούμενα, χωρίς να φορτώνεται βάρη κιόλας από τα πρώτα του χρόνια. Αν συμβεί αυτό, τότε θα του δημιουργηθούν ανασφάλειες, άγχη και ίσως τραύματα που θα τα κουβαλάει για πάρα πολλά χρόνια.

Η σημερινή εποχή θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι πιο εύκολη για τα παιδιά. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έρευνες έχουν δείξει ότι και οι γονείς και τα παιδιά πιστεύουν ότι η ζωή στη σημερινή εποχή για ένα παιδί γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η τεχνολογία και η υπερπληροφόρηση. Ο σχολικός εκφοβισμός για παράδειγμα ήταν ανέκαθεν ένα πρόβλημα που πολλές φορές κρυβόταν. Τώρα, παρόλο που δεν κρύβεται, σε αυτόν έχει προστεθεί και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, που πολλές φορές είναι και πιο σκληρός και έχει οδηγήσει πολλά παιδιά ακόμα και στην αυτοκτονία.

Επίσης, λόγω των κοινωνικών δικτύων, τα παιδιά αισθάνονται επιπλέον πίεση να ανήκουν σε κάποια ομάδα ή σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων με τους οποίους μπορεί να μην έχουν πραγματική φιλία, κάτι το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Από την άλλη, το καλό είναι ότι τα σημερινά παιδιά είναι πιο ενημερωμένα γύρω από ευαίσθητα ζητήματα. Ωστόσο, η πρόσβαση αυτή σε όλον αυτόν τον πακτωλό πληροφοριών, οδηγεί στην υπερπληροφόρηση, γύρω από πράγματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν ένα παιδί. Του προκαλούν άγχη δηλαδή που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην παιδική ηλικία.

Βρετανική έρευνα του 2019, έδειξε πως το 91% των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτή, ανησυχούσαν για πράγματα όπως το Brexit, η φτώχεια και η τρομοκρατία. Και αν και πρέπει να ξέρουν κάποια πράγματα γύρω από αυτά, δεν χρειάζεται να το θεωρούν δικό τους πρόβλημα ή να αισθάνονται ένοχα γι’ αυτό, αφού δεν είναι τα παιδιά που το δημιούργησαν.

Η ενδοοικογενειακή βία και η παραμέληση δεν ήταν ποτέ σπάνιο φαινόμενο, αλλά πλέον η πληροφόρηση είναι μεγάλη και τα φορτώνει άγχος, ενώ κάποια άλλα που το βιώνουν δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε ακόμα από τα περιβάλλον τους.

Τέλος, η τεχνολογία έχει αφαιρέσει ποιοτικό χρόνο από πιο φυσικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι έξω, τα αθλήματα και γενικότερα η εκτόνωση, με πολλούς γονείς να επιλέγουν την εύκολη λύση να στήνουν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη μόνο και μόνο για να τα ηρεμήσουν και να ηρεμήσουν και αυτοί. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί στρες στα παιδιά, που δεν αποκτούν ούτε εμπειρίες, ούτε κοινωνικές δεξιότητες.

Η ζωή ενός παιδιού δυστυχώς δεν ήταν ποτέ εύκολη. Τη σημερινή εποχή χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να νιώσει και να είναι παιδί, χωρίς να πιέζεται για πράγματα δεν θα έπρεπε. Οι γονείς θα πρέπει να το πλησιάσουν, βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση του, να δείξουν κατανόηση και αγάπη, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ομαλή ψυχική του υγεία και τη διατήρηση της παιδικότητας του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 21.02.2024
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Η ξεχασμένη πραγματική ιστορία πίσω από τη διάσημη Lolita

Άνθρωποι 21.02.2024
Η πραγματική ιστορία της 11χρονης που ενέπνευσε τον Ναμπόκοφ να γράψει το θρυλικό μυθιστόρημα

Σήμερα έμαθα: Γιατί τα πουλιά κελαηδούν την αυγή;

Σήμερα έμαθα 21.02.2024
Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις

Ο πίνακας που... έκρυβε μυστικά: Το πριν και το μετά

Πολιτισμός 21.02.2024
Ένα οικογενειακό πορτρέτο τροποποιήθηκε για να καλύψει έναν σκλάβο έφηβο που πόζαρε μαζί με τα παιδιά της οικογένειας

Η πασίγνωστη φράση που αποδόθηκε εσφαλμένα σε άντρα, ενώ είχε γραφτεί από γυναίκα

Άνθρωποι 21.02.2024
Sharon Begley, επιστημονική συγγραφέας - Η πασίγνωστη φράση της, που αποδόθηκε εσφαλμένα στα λόγια ενός άντρα

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Σαν Σήμερα 21.02.2024
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1913

Αντρέας Μπρέμε: Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η πρόταση να καθαρίζει τουαλέτες

Αθλητισμός Χτες
Η κακή διαχείριση των χρημάτων που τον έφτασε στον πάτο

Ποια είναι η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που θα συνεχίσει το έργο του απέναντι στον Πούτιν;

Άνθρωποι Χτες
«Έλπίζω και πιστεύω ότι θα δω τον Αλεξέι ελεύθερο. Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο όταν είσαι ερωτευμένος», είχε πει πέρσι στο Der Spiegel

Σήμερα έμαθα: Τι διαφορά έχει η λεοπάρδαλη από το τζάγκουαρ;

Σήμερα έμαθα Χτες
Είναι αρκετές, ακόμα και αν δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως

Η οικογένεια της Κορίνθου δηλώνει ότι ζει όπως οι Αμις: Tι σημαίνει πρακτικά αυτό

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα της οικογένειας δήλωσε ότι αρνούνται την τεχνολογία και ζουν όπως οι Αμις.