E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πείραμα που δείχνει πως μοιράζουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι και οι φτωχοί

Ποιοι δανείζουν πιο εύκολα, ποιους δεν τους παίρνεις ούτε ευρώ...

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/10/2022 | 01:09

Το πείραμα που δείχνει πως μοιράζουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι και οι φτωχοί
pexels

Οι άνθρωποι που ανήκουν στους "μη προνομιούχους" και στα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στρώματα, είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τα όσα διαθέτουν, από αυτούς που ανήκους στους ευκατάστατους και διαθέτουν πολλά μηδενικά στο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε σε μια σειρά από οικονομικά παίγνια, στα οποία οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, μία πλούσιοι και χωρίς κανένα οικονομικό άγχος και αυτοί που δεν έχουν καθόλου περιθώριο για να δανείσουν. Κλήθηκαν να παίξουν με πραγματικά χρήματα. Με βάση μια σειρά από διαφορετικά «σενάρια», κάθε παίκτης αποφάσιζε πόσα χρήματα θα κρατήσει για τον εαυτό του και πόσα θα προσφέρει σε ένα κοινό ταμείο, τα χρήματα του οποίου μετά θα μοιράζονταν σε όλους ισότιμα.

Όσοι ανήκαν την «ανώτερη» κοινωνικοοικονομική ομάδα ξεκινούσαν με περισσότερα χρήματα,όπως συμβαίνει και στη πραγματική οικονομία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην «κατώτερη» ομάδα, είχαν λιγότερα χρήματα εξαρχής. Η κατανομή των συμμετεχόντων στις δύο ομάδες δεν ήταν σταθερή αλλά άλλαζε συνεχώς, είτε στην τύχη, δηλαδή με κλήρωση, είτε ανάλογα με την προσπάθεια που κατέβαλε κανείς στο παιγνίδι, οπότε «δικαιωματικά» ανήκε στην προνομιούχα ομάδα.

Από το κοινωνικό πείραμα βγήκαν δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι όσοι ανήκαν στην χαμηλή κοινωνικοοικονομική τάξη (που δεν ήσαν πάντα οι ίδιοι), συνεισέφεραν περισσότερο στο κοινό ταμείο, από ό,τι όσοι ανήκαν στην ανώτερη τάξη. Δεύτερον, ότι οι προνομιούχοι ήσαν ακόμη πιο απρόθυμοι να βάλουν χρήματα στο κοινό ταμείο, όταν είχαν κερδίσει τον πλούτο τους με προσωπική προσπάθεια και όχι από τύχη.

Οι ερευνητές επικεφαλής των οποίων ήταν η δόκτωρ Μάγδα Όσμαν του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας Basic and Applied Social Psychology, τόνισαν ότι η μελέτη δείχνει εργαστηριακά πως όταν ένας άνθρωπος αποκτά περισσότερο πλούτο, είναι πιο απρόθυμος να τον μοιρασθεί, πολύ περισσότερο αν τον έχει αποκτήσει με προσπάθεια.

Όπως είπε η Όσμαν, «για τα άτομα υψηλού στάτους, ο τρόπος απόκτησης του πλούτου μέσω τύχης ή προσπάθειας φαίνεται να είναι ο παράγων-κλειδί που καθορίζει το επίπεδο συνεργασίας με άλλους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα άτομα χαμηλού στάτους, για τα οποία ο τρόπος που βρέθηκαν σε αυτό το επίπεδο, δεν επιφέρει κάποια διαφορά στη συμπεριφορά τους».

«Αν έχεις κερδίσει το ανώτερο επίπεδό σου μέσω προσπάθειας μάλλον παρά μέσω τύχης, είναι ακόμη πιο πιθανό να θέλεις να διατηρήσεις αυτά που έχεις. Όταν έχεις λίγα, μια προφανής στρατηγική για να τα αυξήσεις, είναι μέσω συνεργασίας. Ένα συμπέρασμα από αυτό, είναι ότι ακόμη κι αν κάποιος εμφανίζεται πρόθυμος για συνεργασία, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι το κάνει μόνο για αλτρουιστικούς λόγους».

Η μελέτη, επίσης, δείχνει ότι οι μη προνομιούχοι δεν μπορούν να αρκεσθούν στην καλή θέληση, στην κατανόηση και στην ενσυναίσθηση των προνομιούχων για να βελτιώσουν τη θέση τους. Τα πειράματα έδειξαν ότι αυτός ο τρόπος δεν «πιάνει».

«Το άλλο απρόσμενο εύρημα είναι ότι η ενσυναίσθηση δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στην προώθηση της συμπεριφοράς υπέρ του κοινωνικού συνόλου, με άλλα λόγια δεν είναι ικανή να παρακινήσει τους έχοντες να συνεισφέρουν αρκετά χρήματα στο κοινό ταμείο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τηη μελέτη, είναι ότι όταν πρόκειται για χρήματα, η ενσυναίσθηση ουσιαστικά δεν παίζει κανένα ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή 15.09.2024
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον 15.09.2024
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories 15.09.2024
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Ποια είναι μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο;

Stories 15.09.2024
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά Χτες
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς

Ο δολοφόνος που έβαζε τα θύματά του σε «κουτί παιχνιδιών»

Stories Χτες
Ο σαδιστής βιαστής και δολοφόνος των 90ς

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;

Stories Χτες
Αίτημα για στρατιωτική παρέμβαση

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories Χτες
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους

Νέα Εποχή Χτες
Τι σημαίνει αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Καλλιόπη Παΐσιου: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που έλεγε την ώρα στο 141

Stories Χτες
Το τραγικό τέλος της εκφωνήτριας που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αλλά ελάχιστοι ήξεραν ποια είναι.