E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στις Φιλιππίνες: Καταστροφικές οι ζημιές μετά το πέρασμα του υπερτυφώνα Φουνγκ‑γουόνγκ

Ο τυφώνας κατευθύνεται στην Ταϊβάν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/11/2025 | 12:45

Χάος στις Φιλιππίνες: Καταστροφικές οι ζημιές μετά το πέρασμα του υπερτυφώνα Φουνγκ‑γουόνγκ

Οι αρχές των Φιλιππίνων αποτιμούν σήμερα τις ζημιές μετά το πέρασμα του υπερτυφώνα Φουνγκ- γουόνγκ, ο οποίος άφησε πίσω τους τέσσερις νεκρούς και ανάγκασε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους προτού συνεχίσει την πορεία του προς την Ταϊβάν.

«Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και κάποιοι από τους κεντρικούς μας δρόμους είναι απροσπέλαστοι λόγω των κατολισθήσεων», δήλωσε ο Τζόφρι Παρόσα, διασώστης από την πόλη Ντιπακουλάο, στις βορειοανατολικές Φιλιππίνες, όπου ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρχές κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη μόλις σήμερα το πρωί. «Δεν καταφέραμε να κινητοποιηθούμε χθες το βράδυ διότι οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες και η στάθμη του νερού υψηλή», εξήγησε.

Ο Φουνγκ-γουόνγκ έφτασε το βράδυ της Κυριακής στις ανατολικές ακτές των Φιλιππίνων ως «υπερτυφώνας» και έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, λίγες ημέρες αφού ο τυφώνας Καλμάγκι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τον θάνατο τουλάχιστον 224 ανθρώπων στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τα περισσότερα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν σήμερα κλειστά στο κεντρικό νησί Λουσόν, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μανίλας, καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις.

Κατολίσθηση καταπλάκωσε σπίτι στην πόλη Καγιάπα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο παιδιά, δήλωσε αξιωματούχος της περιφερειακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Εξάλλου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό και πτώση συντριμμιών, ενώ από τις κατολισθήσεις έχουν αποκοπεί τουλάχιστον τέσσερις πόλεις στην επαρχία Αουρόρα.

Ο τυφώνας κατευθύνεται στην Ταϊβάν

Ο τυφώνας, πλέον αποδυναμωμένος με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 130 με 160 χιλιόμετρα την ώρα, κατευθύνεται στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Ταϊβάν αναμένονται περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σταν Τσανγκ.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους στην κομητεία Χουαλιέν, επισήμανε τοπικός αξιωματούχος. Πρόκειται για τους κατοίκους κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά σε φράγμα το οποίο είχε υποχωρήσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχε προκαλέσει ο υπερτυφώνας Ραγκάσα τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ στις Φιλιππίνες, στην επαρχία Καγκαγιάν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Ρουέλι Ραπσίνγκ δήλωσε ότι ξαφνική πλημμύρα στη γειτονική επαρχία Απαγιάο προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού Τσίκο, αναγκάζοντας τους κατοίκους της περιοχής να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους.

«Περίπου στις 6:00 το πρωί ενημερωθήκαμε ότι (…) κάποιοι άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στα σπίτια τους», επισήμανε. Οι περισσότεροι έχουν διασωθεί.

Παράλληλα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μετά την υπερχείλιση του ποταμού Καγκαγιάν που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η μικρή πόλη Τουγκουεγκαράο.

Η κλιματική απορρύθμιση οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα

Συνολικά στις Φιλιππίνες 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους ενόψει του τυφώνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική απορρύθμιση που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα κάνει τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα πιο συχνά, πιο θανατηφόρα και πιο καταστροφικά.

Οι πιο ζεστοί ωκεανοί κάνουν τους τυφώνες να ενισχύονται πιο γρήγορα, ενώ την ίδια ώρα οι πιο υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την ατμόσφαιρα πιο υγρή και κατά συνέπεια προκαλούν ισχυρότερες βροχοπτώσεις.

Ο Φουνγκ-γουόνγκ είναι η 21η καταιγίδα που πλήττει τις Φιλιππίνες φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science Χτες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!