E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Άγκυρα πάει να «βάλει χέρι» στη λιβυκή ΑΟΖ

Δημοσίευση 3/10/2022 | 16:24

Ραγδαίες εξελίξεις: Νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πολυπληθής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Τουρκίας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη -«κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»- όπου και υπογράφτηκε συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για τους υδρογονάνθρακες.

Μετά το μνημόνιο Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, πλέον γίνεται το επόμενο βήμα αν και είναι ακόμα ασαφές το ακριβές περιεχόμενο της νέας τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες.

Η Αθήνα βρίσκεται επί ποδός για το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή για τους υδρογονάνθρακες να προβλέψει ότι η Τουρκία θα εκμισθώνει τη λιβυκή ΑΟΖ για έρευνες.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες. Νωρίτερα, ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν πως η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

Βήματα προς μια πολιτική λύση

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ποιοι συμμετείχαν στην τουρκική αντιπροσωπεία

Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

Η τουρκική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου»

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Κόσμος 11.07.2026
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Tech + Science 11.07.2026
Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.