E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως μπορείτε να διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο

Τα επτά βήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/9/2022 | 12:15

Πως μπορείτε να διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο
Φωτογραφία από Caio

Αν έχετε πατήσει το όνομά σας στο Google, θα βρεις ένα μικρό μέρος για τα όσα γνωρίζει για σένα το διαδίκτυο. Όπως αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούμε να ζητήσουμε από την Google να αφαιρέσει κάποιες πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι δημόσιες.

Η Google από τον Απρίλιο του 2022, προσέθεσε νέες επιλογές για τη διαγραφή προσωπικών πληροφοριών από την μηχανή αναζήτησης, όπως είναι οι φωτογραφίες, τα στοιχεία ταυτότητας, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι προσωπικές επαφές ή οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία και προσωπικά δεδομένα, που πρέπει να παραμείνει ιδιωτική. Παρολ’ αυτά, η Google δεν θα αφαιρέσει τα προσωπικά στοιχεία που είτε βρίσκονται σε δημοσιευμένα άρθρα ή σε βάσεις δεδομένων αρχείων που είναι δημόσια.

Η λειτουργία αυτή ήλθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα επιλογή για τη διαγραφή περιεχομένου από την αναζήτηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης, όπως πορνογραφικό υλικό χωρίς συναίνεση, εικόνες ανηλίκων ή παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google συμμορφώθηκε με το Άρθρο 17 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων για Δικαίωμα διαγραφής («δικαίωμα στη λήθη»), το οποίο κατευθύνει όλες τις εταιρείες στην ΕΕ να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων κατόπιν αιτήματος.

Από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι εύκολο να το διαγράψετε. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να «καθαρίσετε» την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί της ESET προτείνουν επτά βήματα:

Αναζητήστε τον εαυτό σας στη Google. Πρώτα πρέπει να μάθετε πόσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στις μηχανές αναζήτησης, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πέντε πρώτες σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματός σας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας σας για να δείτε τι εμφανίζεται.
Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που σας επιτρέπει να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.
Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του website. Αν θέλετε να αφαιρέσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε ένα website, φροντίστε να το ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του. Οι περισσότερες ιστοσελίδες διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ενότητα «Επικοινωνήστε μαζί μας».
Διαγράψτε ό,τι δεν είναι απαραίτητο – πολλοί το παρακάνουν! Αν ανησυχείτε για το τι γνωρίζει όλος ο κόσμος για εσάς, ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν 17 ετών ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να σας εκθέτει. Η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική για τους φίλους και την οικογένειά σας, οπότε διαγράψτε τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται μαζί σας.
Ζητείστε από Google και Bing να αφαιρέσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Αφού έχετε καθαρίσει κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Μέχρι στιγμής, η μηχανή αναζήτησης Bing επιτρέπει μόνο την αφαίρεση μη συναινετικών εικόνων ή σπασμένων συνδέσμων και παλιού περιεχομένου. Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έντυπο «Δικαίωμα στη λήθη» της Google και το έντυπο «Αίτημα αποκλεισμού αναζήτησης» της Bing.
Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε στο μέλλον. Η εικονική σας ζωή συνεχίζεται- ίσως εξακολουθείτε να θέλετε να είστε στο Instagram, στο LinkedIn ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αναθεωρήστε τις προτιμήσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, επιλέξτε με σύνεση ποιός μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε περιττό περιεχόμενο που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.
Χρησιμοποιήστε δίκτυο VPN. Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη. Πάνω απ’ όλα, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους χάκερ από το να χώσουν τη μύτη τους στις προσωπικές σας πληροφορίες.

Αν τα κάνετε όλα αυτά, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας; Πιθανότατα όχι. Πάντως εάν ανησυχείτε για την ιδιωτικότητά σας και έχετε περιορισμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να μπορείτε να διαγράψετε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Αντίθετα, αν τα δεδομένα σας βρίσκονται παντού, ο παραπάνω στόχος είναι πολύ δύσκολος. Οι φίλοι σας έχουν σίγουρα δημοσιεύσει φωτογραφίες σας στα κοινωνικά μέσα και έχετε χάσει το μέτρημα πόσες φορές χρησιμοποιήσατε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου σας για να συνδεθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές, συν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και τα οποία οι υπηρεσίες αυτές πωλούν σε τρίτους – με τη συγκατάθεσή σας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 05.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πιο επικίνδυνο νησί του πλανήτη κι ας μην κατοικεί κανείς εκεί, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο

Stories 05.05.2024
Είναι γεμάτο με σπάνια μικρόβια, εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες

Θάφτηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του επειδή η οικογένεια περίμενε την ανάστασή του

Stories 05.05.2024
Το νεκροτομείο έκανε μήνυση στην οικογένεια

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 05.05.2024
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Stories 05.05.2024
Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Νέα Εποχή 05.05.2024
Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα Χτες
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα Χτες
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Προχτές
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Προχτές
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ