E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Η Ελλάδα έχασε 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Τελευταία στην ΕΕ

Δημοσίευση 8/9/2022 | 10:19

Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Η Ελλάδα έχασε 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη

Μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας ενώ έχασε 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Η χώρα μας βρίσκεται πιο κάτω από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, της Ρουμανία και την Αλβανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα σημείωσε πτώση 9 θέσεων στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και καταλαμβάνει την 85η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2020. Χαρακτηριστικά η Ελλάδα κατατάσσεται στη 12η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους με τη συνολική της επίδοση στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας να την τοποθετεί ανάμεσα στην Σερβία και τη Σαουδική Αραβία.

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία, 80η) να βρίσκεται 5 θέσεις πιο ψηλά.

Η κατάταξη

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

– Μέγεθος του κράτους: 153 η θέση

– Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54 η θέση

– Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75 η θέση

– Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18 η θέση

– Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 143 η θέση.

Ποιες χώρες είναι στην κορυφή

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως. Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αργεντινή, η Συρία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τελευταία η Βενεζουέλα. Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (7η ) την Ιαπωνία (12η), τη Γερμανία (25η), την Ιταλία (44η), τη Γαλλία (54η), το Μεξικό (64η), την Ινδία (89η), τη Ρωσία (94η), τη Βραζιλία (114η) και την Κίνα (116η).

Πού οφείλεται η υποχώρηση της ελληνικής θέσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρο Σκούρα «η πτώση 9 θέσεων που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μπορεί ως ένα βαθμό να οφείλεται στο μέγεθος της έκτακτης κρατικής στήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών και ευρύτερα τους πολίτες της χώρας».

Παράλληλα, ο νομικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Τάσος Αβραντίνης προσέθεσε ότι «η Ελλάδα από το 2000 έχει σημειώσει πτώση 50 ολόκληρων θέσεων ως προς την οικονομική ελευθερία, γεγονός που υπονομεύει σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και τις ευκαιρίες δημιουργίας και προκοπής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η κυβέρνηση και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να μελετήσουν με προσοχή τα πορίσματα της έκθεσης και να λάβουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας, ιδιαίτερα μάλιστα στα πεδία όπου οι σημερινές μας επιδόσεις είναι απογοητευτικές όπως το μέγεθος του κράτους και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών ήδη έχει στενέψει δραματικά».

Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα 11.07.2026
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 11.07.2026
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος 11.07.2026
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής