LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 συνήθειες που έχεις και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τοξικές

Καιρός να βγάλεις τις τοξικές πρακτικές από τη ζωή σου

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 7/9/2022 | 14:28

5 συνήθειες που έχεις και δεν αντιλαμβάνεσαι ότι είναι τοξικές
Unsplash

Όλοι δουλεύουμε συστηματικά για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας κι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο παίρνει χρόνο, αλλά πολλές φορές είναι και αρκετά δύσκολο.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε άριστοι σε κάθε πτυχή της ζωής μας: π.χ. δουλειά, σχέση, φιλίες, κ.α., ξεχνάμε μερικές φορές να φιλτράρουμε ποιες από τις συνήθειές μας είναι υγιείς και προσοδοφόρες. Πράγματα, όπως, η τελειομανία και το η άνευ όρων ευγένεια σε όλους τους γύρω σου μπορεί να φαίνονται αβλαβείς πρακτικές, αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να καταλήξουν να σε πληγώσουν και να εμποδίσουν την προσωπική ανάπτυξή σου.

Παρακάτω επισημαίνουμε μερικές από τις συνήθειες που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι, που αντί να μας βελτιώνουν, είναι στην πραγματικότητα πολύ τοξικές.

Όταν μπερδεύεις την αυτοσυγκράτηση με την ηρεμία

Το γεγονός ότι έχεις αναπτύξει μηχανισμούς για να μπορείς να διαχειρίζεσαι με λογική και σύνεση τα συναισθήματά σου και τις διακυμάνσεις τους, σημαίνει ότι έχεις κάνει μια αρκετά καλή δουλειά με τον εαυτό σου και τη φροντίδα του. Αυτό, όμως, μπορεί να φτάσει στο άλλο άκρο και στην προσπάθειά σου να μην πληγωθείς, αποφεύγεις κάθε είδους συναισθηματικό δέσιμο ή κρύβεις οτιδήποτε σε θυμώνει ή στεναχωρεί κάτω από το χαλί και μακροπρόθεσμα αυτό δε σε αφήνει να δεις πολλά από αυτά που έχεις μέσα σου.

Εξιδανικεύεις τη μοναχικότητα 

Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και το πως να διατηρούμε την αυτοπεποίθησή μας είναι ότι ο καλύτερος μας σύντροφος είναι πάντα ο εαυτός μας και αυτόν πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε πάνω από όλα. Και εννοείται ότι είναι υπέροχο να μπορείς να τα καταφέρνεις όλα! Όμως, στη ζωή χρειαζόμαστε τη συντροφικότητα, την αγάπη, το νιάσιμο και τη φροντίδα των άλλων. Κι όπως, δεν είναι υγιής μια συνεξαρτώμενη σχέση, έτσι δεν είναι και η συνεχής μοναχικότητα.

Προσπαθείς να πετύχεις το τέλειο σε ό,τι κάνεις

Βέβαια, η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και όσων κάνουμε είναι το ζητούμενο. Ειδικά, όταν πρόκειται για τη δουλειά μας και αυτά που αγαπάμε. Όμως, πρέπει να κατανοήσεις κι εσύ (και όλοι μας) ότι δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα. Υπάρχουν πράγματα στα οποία κάποιος είναι καλός και κάποιος όχι. Εστίασε στο να κάνεις καλύτερα αυτά που ήδη κάνεις καλά, χωρίς να υπερβάλλεις και να χάνεις τον ύπνο σου.

Εξασφάλισε σταθερό και ποιοτικό ύπνο

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Ο ύπνος και ειδικά η φάση REM, είναι στην πραγματικότητα, όπως όταν επουλώνεται ένα τραύμα. Ο εγκέφαλός σου κυριολεκτικά επανασυνδέεται και αυτοθεραπεύεται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών και με το να μην αφιερώνεις χρόνο στον εγκέφαλό σου και στο σώμα σου να ξεκουραστούν είναι πολύ πιο επιβλαβές από όσο φαντάζεσαι.

Σταμάτα να ευχαριστείς τους άλλους σε βάρος της δικής σου ευχαρίστησης

Το να είσαι ένας καλός και εξυπηρετικός άνθρωπος είναι ένα θετικό στοιχείο για σένα και το πως να δημιουργήσεις υγιείς και πραγματικές σχέσεις. Όταν κινείσαι σε όλη τη ζωή σου βάζοντας συνεχώς τους άλλους και τα θέλω τους μπροστά, γίνεσαι ευάλωτος στο να σε εκμεταλλεύονται εκείνοι που μπορεί να μην έχουν στο μυαλό τους το συμφέρον σου και μπορεί, επίσης, να σε κάνει να αισθάνεσαι αγανακτισμένος από τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο