E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων είναι το φορτίο του Antonov που έπεσε στην Καβάλα;

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12

Δημοσίευση 17/7/2022 | 13:30

Πόσο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων είναι το φορτίο του Antonov που έπεσε στην Καβάλα;

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12 που κατέπεσε το Σάββατο το βράδυ (16/7) στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου. Την ίδια ώρα, επιθεωρητές Περιβάλλοντος σπεύδουν στην περιοχή της Καβάλας, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν κινδύνους για το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους από το φορτίο του Antonov για τους κινδύνους.Ο κ. Μιχάλης Χάλαρης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημείας, υποστράτηγος ε.α., μίλησε στην ΕΡΤ γι' αυτό.

«Είναι ένα ανθρωπογενές περιστατικό, έχουμε μία έκρηξη, από την άλλη οι οσμές ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της έκρηξης και των καυσίμων που είχε το αεροπλάνο και το φορτίο. Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει για την δημόσια υγεία, αυτό που έχει συμβεί εκεί. Σίγουρα όμως μέχρι να ανιχνευτεί, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις τι ακριβώς είναι το επικίνδυνο φορτίο, θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία συντεταγμένα και να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εκρήξεις και να προχωρήσουμε στην ανάλυση και στην ανεύρεση των σωμάτων με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων που υπάρχουν για την διαχείριση μαζικών απωλειών».

Σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Χάλαρης εξήγησε ότι «πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι καθαρή η περιοχή και μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δειγματοληψίες έτσι ώστε να προσδιορίσουμε επακριβώς ποιο είναι το επικίνδυνο φορτίο».

Οφείλω να σας πω ότι το τμήμα Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου, με έδρα την Καβάλα είναι στη διάθεση για να βοηθήσει, να συνδράμει, να πάει στο πεδίο. Έχουμε τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να προσδιορίσουμε και αέριους και υγρούς ρύπους. Τους αέριους ρύπους που έχουν παραχθεί στην περιοχή θέλουμε να μετρήσουμε εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα χημικών ενώσεων, άχρωμες και άοσμες, αυτό θα το βρούμε μόνο αν γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο πεδίο» είπε και κατέληξε: «Εγώ θα πήγαινα στα 800 μέτρα ακτίνα γύρω από την περιοχή του ατυχήματος και να είναι πλήρως απομονωμένη».

Επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος

Στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα, μεταβαίνουν άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόβλημα πάλι στο Μετρό Θεσσαλονίκης από ακινητοποίηση συρμού

Ελλάδα 09.04.2026
Χρειάστηκε να κατέβουν και να περπατήσουν σχεδόν μισό χιλιόμετρο μέσα στη σήραγγα μέχρι τον σταθμό

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.